Kako izbrati LCD televizor?

Televizija nič ne velja za enega glavnih izumov prejšnjega stoletja. Nekdo ima rad televizijske oddaje, nekdo pa si želi nogomet gledati s steklenico piva. In kakšno veselje je na obrazih otrok, ko z navdušenjem gledajo svoje najljubše risanke. Skoraj vsi gledajo televizijo, kar pomeni, da se slej ko prej vsaka družina sooča s problemom izbire tega tehnološkega čudeža.
Izbira LCD televizorja ne sme biti sprejeta samo na podlagi estetskih preferenc in videza določenega modela, temveč v skladu s tehničnimi parametri, navedenimi v televizorju. Torej, kaj morate vedeti pri izbiri LCD-ja ali kot pravijo - LCD televizorja.
Velikost diagonale LCD TV
Ta parameter je eden najpomembnejših pri izbiri katerega koli televizorja, še posebej pa sodobnih LCD televizorjev, katerih diagonala je že presegla 50-palčno mejo ali 127 cm. Če boste svoje oči rešili stresa in dobili maksimalno udobje od gledanja novega televizorja, potem ne pozabite, da mora biti razdalja, na kateri bodo gledane vaše najljubše TV oddaje, 4 - 5-krat večja od diagonale TV zaslona. Če ste kupili 32-palčni LCD-televizor (1 "= 2,54 cm), mora biti razdalja med 3,25 in 4 m.
Ne poskušajte loviti velikosti, to ni tako, ko je boljše bolj. Občutek tolčenja po glavi, ko poskuša slediti hitro spreminjajoči se podobi, ne bo najbolj prijeten trenutek.
Ločljivost LCD televizorja
Na ta kazalnik je vredno posvetiti posebno pozornost. Ločljivost LCD televizorja ali ločljivost televizijske matrice ni nič drugega kot število svetlobnih celic (slikovnih pik), ki ustvarijo sliko, vidno na zaslonu. Piksel je majhen kvadrat (točka), ki ima normalizirano velikost in vsebuje informacije o svetlosti treh barv (RGB - rdeča, zelena in modra). Te točke tvorijo sliko na LCD zaslonu.
Vrednost, ki označuje ločljivost LCD televizorja, je označena kot razmerje med številom vodoravnih slikovnih pik in številom navpičnih slikovnih pik. Če na primer tehnične značilnosti televizorja kažejo ločljivost 1366 × 768, to pomeni, da zaslon obsega 1366 slikovnih pik v širino in 768 slikovnih pik v višino.
Če želite gledati samo televizijske programe, potem ne pozabite, da oddani signal v formatu PAL ali SECAM, ki se pri nas pogosto uporablja, ustreza ločljivosti 720x576 (720 vrstic v širino in 576 v višino). Uporablja se tudi, da je dana velikost 720 slikovnih pik široka in 576 slikovnih pik visoka. Če želite torej kupiti LCD televizor z majhno diagonalo, poiščite, da je ločljivost večja od te velikosti. Za visokokakovostni ogled filmov iz DVD-predvajalnika že potrebujete ločljivost 1366 x 768 in popolno kakovost digitalnega signala visoke ločljivosti (HDTV) 1920 x 1080.
Čeprav digitalna televizija visoke ločljivosti pri nas še ni našla široke uporabe, lahko digitalne blu-ray tehnologije v nekaj letih resno stisnejo danes tako razširjen format DVD. Zdaj, ko imate pri roki medij in predvajalnik blu-ray, lahko uživate v svojem najljubšem filmu v kakovosti HD. Seveda, če vaš televizor podpira ločljivost 1920x1080. Tako vam današnji prihranek na ločljivosti zaslona LCD televizorja lahko odvzame številne prednosti in užitke v prihodnosti.
Vidni kot
Navpični in vodoravni koti gledanja, parametri, ki jih pri izbiri LCD televizorja ne smemo podcenjevati. Če zaslon pogledate s njegove sredine, lahko opazite močan upad kontrasta in spremembe barv. Ko se razdalja od središča LCD televizorja povečuje, se bodo popačenja samo še povečevala. Najmanjši dovoljeni navpični in vodoravni koti gledanja so 160 stopinj. To pomeni, da bo pri gledanju televizije pod kotom 80 stopinj kontrast desetkrat manjši, kot če televizijo gledate v sredini.
Sodobni LCD televizorji bi morali imeti kote gledanja reda 176-178 stopinj. Zato bodite pozorni na ta parameter, da ne kupite zastarelega modela LCD, ki ima lahko nižje vidne kote.
Odzivni čas
Da bi se na zaslonu pojavila barvna slika, ki se intenzivno spreminja med gledanjem kakršnih koli televizijskih programov, filmov itd. tekoči kristali, na katerih temelji tehnologija za proizvodnjo LCD televizorjev, se morajo premakniti iz začetnega položaja v skrajni položaj. Na primer, v vodoravnem položaju je vidna samo bela barva, ko sta obrnjeni navpično, bo vidna samo črna. Čas, potreben za premik tekočih kristalov iz vodoravne v navpično smer, se imenuje odzivni čas tekočih kristalov. Zato je hitrejši odzivni čas, boljša je barvna reprodukcija slike. V nasprotnem primeru, če je odzivni čas zelo pomemben, bo pri ogledu dinamičnih prizorov za hitro delujočimi predmeti ostala " sled " ali pa bo ena slika naložena na drugo. Pri sodobnih LCD-jih odzivni čas ne sme biti daljši od 8 ms (milisekunde, to je 1 ms = 1x10-3 s).
Kontrast in svetlost
Kontrast LCD televizorja je eden najpomembnejših parametrov. Če je kontrast televizorja majhen, na zaslonu ne boste videli bogate barvne palete slik in bogate lestvice tonov in barvnih tonov. Vendar je v zadnjem času ta parameter izgubil posebno pomembnost, saj so njegove kakovostne lastnosti že dosegle zelo visoke vrednosti. LCD televizorji imajo kontrastno razmerje 600: 1. To pomeni, da se najtemnejši deli slike od najsvetlejših razlikujejo za 600-krat. Čim večje je to razmerje, tem boljša bo barvna predstava slike. Za sodobne LCD televizorje mora biti ta parameter najmanj 800: 1.
Nekateri proizvajalci lahko določijo kontrastno razmerje 12000: 1. Govorimo o dinamičnem kontrastu, ki ga dosežemo z uporabo posebnih prilagodljivih algoritmov, torej z dodatno prilagoditvijo slike. Zato ne bi smeli biti pozorni na to vrednost, temveč na glavno vrednost pri izbiri izdaje statičnega kontrasta.
Drugi enako pomemben parameter LCD televizorja je svetlost slike. Če je svetlost kupljenega modela televizorja nizka, boste morali zelo napneti oči, da boste dobro videli oddano sliko, podnevi pa lahko gledanje televizijskih programov postane mučenje. Zato mora biti svetlost sodobnih LCD televizorjev najmanj 450 cd / m2, ta vrednost velja za običajno gledanje televizijskih oddaj. Če je vrednost svetlosti kupljenega modela večja od 450 cd / m2 (na primer 600 cd / m2), to vsekakor ne bo pomanjkljivost LCD-ja. Nekateri modeli LCD televizorjev imajo vgrajen detektor za določanje stopnje osvetljenosti v delovni sobi. Glede na izmerjeno vrednost se svetlost televizorja samodejno spremeni, da se doseže največje udobje med gledanjem televizije in video datotek.
Zvok
Pri izbiri LCD televizorja bodite še posebej pozorni na stereo sistem, ki ga imate. Večina sodobnih modelov ima digitalni ojačevalnik, ki se uporablja za zagotavljanje največje čistosti zvoka. LCD televizor mora imeti sistem zvočnikov z dvema votlinama, sestavljen iz 4 zvočnikov in visokotoncev. Velikost zvočnikov za udobno zaznavanje zvoka naj bo najmanj 6 cm, visokotonski zvočniki pa najmanj 2 cm.
Poleg tega bodite pozorni na prisotnost izenačevalnika v nastavitvah televizorja, kar vam bo omogočilo, da enake frekvenčne značilnosti zvoka nekoliko prilagodite svojemu okusu.
Povezovalni vmesnik
Lastnik sodobnega LCD televizorja lahko s pomočjo povezanih naprav ustvari center za domače zabave in v celoti uživa v vseh zmožnostih televizorja.
Da pa bi to lahko dosegel, mora imeti vaš televizor vsaj najmanjši nabor standardnih vhodov in izhodov:
Vhod za anteno - zasnovan za povezavo oddajne ali kabelske televizije. Priključite lahko videorekorder.
Sestavljeni priključki so prisotni v skoraj vsaki avdio-video opremi in so zasnovani za prenos analognih signalov.
Vhod S-Video - tako kot kompozitni priključek je zasnovan za prenos analognega video signala z največjo ločljivostjo 480 i. Omogoča vam boljšo sliko, ker zagotavlja ločen prenos svetilnosti (Y) in dveh kombiniranih signalov za osvetljenost (C) prek neodvisnih kablov.
Komponentni vhodi - zasnovani za prenos video signala z barvnimi komponentami. Zaradi ločenega prenosa je slika jasnejša, stabilnejša in z natančno barvno reprodukcijo.
SCART (Syndicat des Constructeurs d 'Appareils, Radiorecepteurs et Televiseurs) je univerzalni 21-pinski avdio-video vmesnik za prenos analognega signala v dve smeri.
RGB priključek - uporablja se za povezavo z računalnikom. Slika se prenese neposredno na zaslon, mimo procesorjev televizorja.
DVI (digitalni video vmesnik) je digitalni konektor, ki ni pretvorjen v signal, kar zmanjša verjetnost slikovnega šuma.
HDMI (High Definition Multimedia Interface) je digitalni multimedijski vmesnik, ki lahko hkrati prenaša do 8 avdio kanalov in televizijo visoke ločljivosti (HDTV).
Koaksialni konektor je tudi digitalni. Vedno poudarjeno z oranžno in namenjeno za prenos iz digitalnega vira.
Optična - spet digitalna, ki temelji na optični povezavi.
Priključek FireWire je dvosmerni digitalni sistem za povezavo videokamere ali drugih digitalnih snemalnih naprav.
Na žalost vsi proizvajalci svojih LCD televizorjev ne opremijo z vsemi zgoraj navedenimi vhodi in izhodi. Zato se pri izbiri televizorja prepričajte, da ima več digitalnih izhodov. V nasprotnem primeru je med delovanjem neizogibna situacija, ko morate ročno preklapljati med različnimi napravami. To seveda velja, kadar želite hkrati priključiti več virov signala, na primer DVD predvajalnik, satelitski sprejemnik, računalnik itd. In to boste zagotovo želeli prej ali slej.
Torej smo pregledali skoraj vse značilnosti LCD televizorja, na katere boste zagotovo morali biti pozorni pri izbiri. Z uporabo vseh naštetih priporočil boste lažje izbrali pravo razmerje med ceno in kakovostjo.

Kako izbrati LCD televizor?
Kako izbrati LCD televizor?
Kako izbrati LCD televizor?
Kako izbrati LCD televizor? Kako izbrati LCD televizor? Kako izbrati LCD televizor?Home | Articles

November 27, 2022 03:29:26 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting