Kako deluje LCD TV

Konkurenca med televizorji je zelo velika. Ena izmed dejanskih zahtev je sposobnost obdelave digitalnih signalov. Zaradi posebnosti svojega izvora imajo LCD televizorji sprva številne resne prednosti.
V sodobnem svetu se človek v veliki meri zanaša na številne tehnične "pomočnike" - avtomobile, računalnike, sisteme GPS, mobilne telefone in drugo elektroniko. LCD-tehnologija je uspela dokazati svojo uporabnost na vseh področjih človekovega delovanja. Težko si je predstavljati kaj tehnološko naprednega brez informacijskega LCD zaslona, ​​primernega za spremljanje delovanja katere koli naprave. Tehnologija LCD se vsak dan znajde na novih področjih uporabe. Ni presenetljivo, da je osvojil trg IT in na koncu revolucioniral TV-produkcijo.
LCD televizorji so ravne, elegantne naprave, po katerih je vsak dan več povpraševanja.
Načelo delovanja
"Tekoče" kristale je leta 1888 odkril avstrijski botanik. V različnih pogojih imajo različno stopnjo preglednosti. V 60-ih letih prejšnjega stoletja je znanstvenikom uspelo ustvariti prve eksperimentalne modele zaslonov s tekočimi kristali, vendar so delali preveč nestabilno, da bi jih lahko izločili iz proizvodnje. Šele razmeroma nedavno so razvijalci dosegli sprejemljive rezultate.
V sodobnih televizorjih se najpogosteje uporablja tehnologija TFT LCD - zaslon s tekočimi kristali na tankoslojnih tranzistorjih. Sestavljen je iz dveh listov stekla podobnega polariziranega materiala, od katerih je eden prekrit s TFT filmom. Film vsebuje kristale, toliko kristalov - toliko slikovnih pik. Tankoplastni tranzistorji uravnavajo tok toka, zaradi česar se kristali spreminjajo in deformirajo ter zagotavljajo prosojnost / motnost.
Kristali sami ne svetijo, zato je za zaslonom fluorescenčna sijalka. Zaslon in svetilka sta ločena z belim zaslonom, ki enakomerno porazdeli svetlobo.
Za pridobitev barvne slike se uporablja poseben filter. Dodaja rdečo, zeleno in modro barvo. S kombinacijo jih lahko ustvarite katero koli drugo barvo. Ker so slikovne pike zelo majhne, ​​gledalec na koncu vidi "solidno" sliko.
Zaradi posebnosti LCD tehnologije zaslon ne oddaja sevanja.
Slika
Diagonala zaslona pri LCD-televizorjih doseže 50 palcev, pri nekaterih modelih pa tudi več. Do zdaj proizvajalci niso mogli popolnoma rešiti problema naraščanja velikosti. Vsak dodani slikovni pik zahteva dodajanje treh tranzistorjev; pri modelih nad 37 palcev je porazdelitev svetlobe problematična. Na srečo so vodilni proizvajalci v veliki meri lahko rešili to težavo. Sony, Samsung, Sharp, LG - to so znamke, pod katerimi se prodajajo visokokakovostni LCD televizorji z veliko diagonalo.
Razmerje stranic nekaterih modelov je 16: 9, ta oblika je najprimernejša za gledanje DVD-jev in HDTV-jev, vendar mnogi modeli ohranjajo tradicionalno 4: 3, ki jo še vedno podpira večina TV-kanalov. Neskladje med formatom signala in TV običajno kompenzirajo različni algoritmi.
Slika na LCD televizorju je običajno veliko svetlejša in bolj kontrastna kot na običajni CRT. Daje dobro "sliko" v kateri koli luči. Niti dnevna niti umetna svetloba ne moreta ovirati njegovega pravilnega delovanja.
Televizijo lahko gledate iz katerega koli položaja, saj je kot gledanja običajno pri 160 stopinjah, pri najnovejših modelih pa do 178 stopinj. Prej so verjeli, da ima "plazma" najboljši vidni kot, vendar so ustrezni kazalniki obeh tehnologij skoraj enaki. Na zorni kot praviloma ne nazadnje vpliva "zrnatost" zaslona, ​​tako imenovana. "korak pik" - po možnosti manj kot 0,28 mm.
Ena najpomembnejših značilnosti LCD-ja je odzivni čas - manj ko je, boljši je (prikazuje, kako hitro se lahko spremeni prosojnost posamezne slikovne pike, ne da bi pri tem izgubila kakovost slike). Odzivni čas se meri v milisekundah, optimalni indikator je od 20 ms ali manj. Hiter odzivni čas je zelo pomemben pri gledanju DVD-jev in HDTV-jev na velikih zaslonih, zlasti pri hitro premikajočih se prizorih.
Za razliko od plazemskih in CRT televizorjev slika na LCD-ju ne "izgori", zato je zelo dobra za delo z računalnikom ali povezovanje video konzol. Kakovost prikaza besedila in grafike je zelo visoka.
Ena pogostih zmot je "večja je ločljivost, večja je slika." Ni vedno tako. Večina običajnih CRT televizorjev ima ločljivost VGA (640x480 slikovnih pik), LCD ima lahko tudi XGA (1024X768) ali W-XGA (1280X768). Pred preučevanjem številk je bolje primerjati samo "sliko".
Tehnične značilnosti
Običajno se LCD televizorji prodajajo z vgrajenim avdio sistemom, sprejemniki itd., Vendar je bolje, da vnaprej veste, kaj je vključeno v paket. Na primer, televizorji nekaterih proizvajalcev ne podpirajo povezave z osebnim računalnikom, kar bi lahko presenetilo nepazljivega kupca, včasih pa televizor, da bi delal v sistemu za domači kino, nima zvočnikov.
Pomembno je, da televizor podpira HDTV signale. Digitalna slika z visoko ločljivostjo je veliko boljša od običajne slike. Danes nekateri kabelski in plačljivi satelitski kanali delujejo s HDTV, v prihodnosti pa bo običajna televizija delovala z njo.

Kako deluje LCD TV
Kako deluje LCD TV
Kako deluje LCD TV
Kako deluje LCD TV Kako deluje LCD TV Kako deluje LCD TVHome | Articles

December 3, 2022 17:55:30 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting