Hogyan válasszunk porszívót?

Valójában a " porszívó " fogalma egyszerre egyszerű és összetett. Egyrészt a készülék rendeltetése a nevéből is nyilvánvaló, másrészt viszont ... Amint a tapasztalatok azt mutatják, az ilyen típusú háztartási készülékek választása még abban az üzletben is, ahol az árukínálat korlátozott. egy tucat modell nehézségeket okozhat. Mit mondhatunk azokról a bevásárlóközpontokról, amelyeknek ablakai a legkülönfélébb típusú porszívókat kínálják! Némelyik kompakt és könnyű, a második feltűnő erejével, a harmadik stílusos kialakításukkal megkülönböztethető és így illeszkedik az új bútorok színéhez, a negyedik pedig a tulajdonosoktól teljesen függetlenül hódít. Ezen háztartási gépek minden lehetséges típusát és típusát azonban részletesebben meg kell fontolni.
A porszívók típusai
Kezdjük azzal a ténnyel, hogy vannak mobil porszívók, vagyis áthelyezhetők és beépítettek. Az utóbbiak egy teljes rendszer, amely egy tápegységből, fali bemenetekből és különféle kefékkel és fúvókákkal ellátott tömlőkből áll. A tömlőt az egyik fali bemenethez csatlakoztatják, majd a szemetet a légcsatorna rendszeren keresztül a házon kívül telepített szeméttartályba vezetik. Ennek a típusú porszívónak tagadhatatlan előnye van: nemcsak a szemetet távolítják el a helyiségből, hanem a port is, amit egyszerűen lehetetlen elérni egy mobil porszívóval. Egészen a közelmúltig a beépített porszívókat csak száraz tisztításra tervezték, most azonban kombinált modellek jelentek meg. Most felhasználhatók porgyűjtésre, szőnyegek frissítésére, a kiömlött víz tisztítására, sőt az ablakok tisztítására is. A tapasztalat azt mutatja, hogy az előnyökhöz hátrányokkal kell társulni, és esetünk sem kivétel. Az ilyen porszívó fő és talán egyetlen hátránya a magas ára. Talán éppen ezért a beépített modellek még nem túl gyakoriak az orosz háztartási készülékek piacán. Eddig a KRONEMARK, a BEAM, a BVC SIEMENS, a Husky, a PUZER és néhány más termékei képviselik őket. És mégis, a mindennapi életben ismertebb mobil modelleket használnak.
Mindkét típusú porszívó végezhet száraz vagy nedves tisztítást, ezért az otthoni modell kiválasztásakor el kell döntenie, hogy milyen munkát végezzen. Ha parkettákat, szőnyegeket és bútorokat akar megtisztítani, amelyek ellenjavallt a nedvesség, akkor érdemes megállni a vegytisztításhoz legelterjedtebb porszívóban. Ezeket viszont lufi, függőleges és robotporszívókra osztják.
Hengerporszívók
A hengerporszívókat főként kompakt modellek képviselik, amelyek súlya nem haladja meg a 7 kilogrammot, vagy egy nagy porgyűjtővel ellátott eszközökkel. Az ilyen egységek súlya akár 10 kg is lehet a sok kiegészítő funkció és a gépesített turbókefe miatt, amely a port szőnyegből kidobja. A por visszatartása és a legkisebb részecskék levegőbe jutásának megakadályozása érdekében különféle szűrőket használnak - a papírtól és a szövettől a szénig és a szintetikusig. Néhány modern modellben vízszűrőket használnak, ahol a szeparátor semlegesíti a port, vízzel keverve.
Függőleges porszívók
A nyugaton oly népszerű függőleges porszívók mára beléptek az orosz fogyasztó életébe. Ilyen modellek egy térfogatú hengeres test, amely egy padlókeféhez van rögzítve. Úgy tervezték, hogy a nagy helyiségekben eltávolítsák a törmeléket és a port, és jó munkát végeznek ezzel a feladattal. Előnyeik mellett azonban megvannak a hátrányaik is - viszonylag magas zajszint és lenyűgöző méretek: kétes öröm ilyen modellt cipelni a ház emeletein.
Porszívók robotjai
A robotporszívó szinte minden tudományos-fantasztikus könyvben mindig is a ház egyik legismertebb lakója volt. De nem is olyan régen az emberi beavatkozás nélkül létrejött tisztasági álom valósággá vált. Számos háztartási készüléket kínáló vállalat olyan modelleket kínál az ügyfeleknek, amelyek képesek megbirkózni bármely helyiség takarításával. A bonyolult keferendszer lehetővé teszi a szőnyeg és a padló felszínéről való törmelék felszedését, valamint különös figyelmet fordít a szegélylécekre és más nehezen elérhető területekre. A robot önállóan határozza meg az optimális tisztítási útvonalat, a beépített érzékelőknek köszönhetően megkerüli az akadályokat, és ha szükséges, elmegy a bázisállomásra feltölteni az elemeket. Amikor a portartály megtelt, a tisztítóegység az összegyűjtött port az alapon elhelyezett nagy edénybe dobja, majd folytatja a tisztítást. Az ilyen modellek zajszintje meglehetősen alacsony, de hátránya a magas ár, amely nem teszi lehetővé senkinek, hogy " okos " egységet vásároljon .
Porszívók mosása
Azok, akik a porszívó kiválasztásakor szeretnék és tudják kombinálni a szemétszállítás folyamatát a nedves tisztítással, figyeljenek a " mosás " modellek sorára . Rendszerint ezek kombinált tisztítás eszközei, vagyis " száraz " üzemmódban és folyékony mosószerekkel is tisztíthatók . A nedves munkát általában finom latex szőnyegeken, padlókon és falakon csempézik vagy vízálló vegyületekkel festik. Ha rendelkezik megfelelő fúvókákkal (általában öt-hét van), porszívóval tisztíthatja az ablakokat, összegyűjtheti a kiömlött folyadékot, és eltömítheti az eldugult kádat vagy mosogatót.
A mosóporszívók két tartállyal vannak ellátva: az elsőtől kezdve egy tisztítószert juttatnak az ecsethez, amelyet a fúvóka teljes területére permeteznek, a másodikba pedig már szennyezett a víz, amelyet a felszínről porral összegyűjtenek és törmelék. Mosási üzemmódban a porszívónak teljes erővel kell működnie, hogy összegyűjtse a folyadékot, mielőtt a szőnyeg vagy a kárpit szövet nedves lesz. Ennek ellenére az ilyen tisztítás után a megtisztított felületek egy ideig nedvesek maradnak. Ez a " mellékhatás " elkerülhetetlen, ha bármilyen egységet használunk, még a legnagyobb teljesítményt is.
A mosási modellek előnye a levegő párásításának és frissítésének képessége a tisztítás során. A fő hátrány a nagy mérete, súlya és ennek következtében az alacsony manőverezhetőség. Ezenkívül minden egyes használat után le kell szerelni a porszívót, a tartályokat meg kell mosni, és a szabad levegőn kell hagyni, amíg teljesen meg nem szárad. A mosóporszívó költségei valamivel magasabbak, mint a száraz por gyűjtésére szolgáló modellek. És nem szabad megfeledkeznie a folyadék tisztításának költségeiről sem.
Ha már döntött a porszívó típusáról és típusáról, ideje beszélni arról, hogy milyen jellemzőkre kell figyelnie a modell kiválasztásakor.
Jellemzők
Erő. Ezt a jellemzőt általában a modell esetében jelzik. Tudnia kell azonban, hogy az energiafogyasztás és a szívóteljesítmény két teljesen különböző fogalom. És ha az első 1200 és 1800 W között lehet, akkor a második értéke valószínűleg nem lépi túl a 440 aerowatt (A W) jelet. A mindennapi életben azonban nincs szükség nagy szívóerőre: a viszonylag tiszta helyiségek mindennapi takarításához 250-330 A W elegendő. A hatékony poreltávolítást a 350–440 A W teljesítményű modellek biztosítják. Hogy vannak-e még " erősebb " porszívók, és ha igen, hol használhatók - rejtély marad, hiszen már 400 A W is ronthatja az anyagot a bútorokon vagy a természetes szálakból készült szőnyegkupacon. Általános szabály, hogy az összes modern modell fel van szerelve egy szívóteljesítmény-szabályozóval.
Szűrők. A porszívó ára nagyban függ mennyiségétől és minőségétől: minél több szűrő, annál drágább lesz a választott modell. Ne felejtsük el azonban, hogy mindenekelőtt a szűrőket úgy tervezték, hogy megtisztítsák a beszívott levegőt a portól, ezért ésszerűtlen spórolni rajtuk. A szűrési hatékonyságot gyakran jelzik a porszívó útlevelében, és százalékban fejezik ki. Minél nagyobb ez a szám, annál tisztább lesz a levegő otthonában. Természetesen sok modern, jó tisztítást biztosító szűrő jelenléte szükségessé teszi a porszívó energiafogyasztásának növelését, és ez a mutató az összköltségének növekedését vonja maga után. Ma a porszívó gyártók papír-, szövet-, szén-, víz- és szintetikus szűrővel ellátott modelleket kínálnak.
Porgyűjtő típusa. Ez lehet eltávolítható táska - papír- vagy kendőtáska, állandó kendőtáska vagy műanyag edény. Ez utóbbiak minden törmelék eltávolítása után további öblítést és szárítást igényelnek.
A mellékletek száma. Általános szabály, hogy a fő, leggyakrabban használt fúvókák a szőnyegkefe, a padlóecset, a bútortisztító tartozékok, beleértve a keskeny csatlakozásokat is a nehezen elérhető helyek porának eltávolítására. Ezenkívül fel lehet szerelni egy kefét az ablakok tisztításához, egy kefét a csempék tisztításához és egy dugattyút (ha a porszívó mossa).
Garancia
A különböző típusú mobil porszívókra általában egy vagy két év garancia vonatkozik. A jól ismert háztartási készülékek gyártója, a Miele ugyanezt az alakot hívja. A drága beépített porszívók fejlesztői három (BEAM) és 7-8 (BVC SIEMENS) év garanciális szolgáltatást kínálnak ügyfeleiknek, a robotporszívók gyártói azonban nem merik 18 hónap fölé emelni a garanciális időt.
Hogyan kell eldönteni a márka választását
Ugyanazokkal a funkciókkal a különböző márkák alatt gyártott porszívók költségei különböznek. Általános szabály, hogy az ilyen típusú jól ismert, régóta gyártott gyártók drágább modelleket kínálnak. Valószínű, hogy a márkáért fizetik azt az összeget, amely a két hasonló modell közötti árkülönbség. De ne felejtsd el, hogy a népszerűsített márka garantálja a minőséget és a megbízhatóságot: a sokéves hírnév és a vállalat imázsa az új felvásárlás hatékony munkájának kulcsává válik.

Hogyan válasszunk porszívót?
Hogyan válasszunk porszívót?
Hogyan válasszunk porszívót?
Hogyan válasszunk porszívót? Hogyan válasszunk porszívót? Hogyan válasszunk porszívót?Home | Articles

December 3, 2022 14:49:38 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting