Hogyan válasszunk párásítót?

Egészségünk és kedvünk veled sok tényezőtől függ, amelyek közül a környező mikroklíma, különösen a levegő relatív páratartalma fontos helyet foglal el. Mindenki szenved a nedvesség hiányától: mind a széthulló parkettás bútorok, mind a szobanövények, amelyek először lassítják növekedésüket, majd teljesen elpusztulnak. A száraz éghajlat különösen rossz a gyermekek számára. Ilyen levegő belélegzése esetén a nyálkahártya kiszárad, ennek következtében a test védelmi funkcióinak csökkenése miatt megnő a légzőszervi és fertőző betegségek kockázata.
A következtetés nyilvánvaló - sürgős intézkedéseket kell hozni az éghajlat fokozott szárazságának leküzdésére. Ennek legegyszerűbb módja egy speciális eszköz - légnedvesítő - vásárlása. A háztartási párásítók minden modellje nem igényel telepítést, és éjjel-nappal képes működni egy zárt helyiségben (szoba, iroda, dolgozószoba stb.). Ne féljen a hálószobába telepíteni, a készülék zajszintje olyan alacsony, hogy nem zavarja az alvást.
A párásító készülék kezelése nagyon egyszerű. Csak meg kell tölteni a tartályt vízzel és bedugni, a többit a készülék önmagában elvégzi.
Beltéri páratartalom
Így a levegő relatív páratartalma az egyik legfontosabb összetevő az emberi egészség, valamint életének és munkájának kényelmében. A hőmérséklet és a relatív páratartalom normái vannak a lakóhelyiségekben:
Az év időszaka Hőmérséklet Rel. páratartalom (optimális) Rel. páratartalom (elfogadható)
Hideg 18-24 C 45-30% 60%
Meleg 20-28 C 60-30% 65%
Hagyományosan azt is figyelembe veszik, hogy az 50% -nál kisebb relatív páratartalmú levegő száraz, 50-70% közepes, 70% felett nedves. A gyermekorvosok a gyermek egészsége érdekében javasolják a helyiség páratartalmának 50-60% -os szinten tartását. Ilyen értékek mellett a légzőszervek nagyon érzékeny nyálkahártyája nem szenved, ezért a csecsemő betegségének valószínűsége alacsonyabb.
De ugyanakkor érdemes emlékezni arra, hogy ha a levegő túl nedves, ennek negatív következményei lehetnek, mivel a nedves meleg helyiségekben a káros mikrobák elszaporodnak, a hideg helyiségekben pedig a betegségek lehetősége hirtelen megnő.
Párásítók típusai
A párásítóknak négy típusa van, és az Ön számára megfelelő kiválasztásához meg kell ismerkednie mindegyikük előnyeivel és hátrányaival.
Hagyományos. A természetes, " hideg " párolgás elvén működnek . Ezeket a lakások és különösen a gyermekszobák számára a legalkalmasabbnak tartják. A vizet a párásító belsejében lévő speciális tartályba öntik, majd az elpárologtató elemekbe táplálják. Szinte néma beépített ventilátor hajtja át a levegőt rajtuk, kivéve a szobából, és már párásan kiadja. A hagyományos párásítókban cserélhető antibakteriális impregnált papírkazetták (olcsóbb lehetőség) vagy nedvszívó felületű műanyag korongok (drágábbak) használhatók. Így a levegőt nemcsak megnedvesítik, hanem megtisztítják a benne lévő portól és idegen részecskéktől is. A legfontosabb az, hogy ne felejtsük el minden két-két héten át a szűrőt és a tartályt vízzel öblíteni.
Az ilyen párásítók teljesítménye általában kicsi - 20-60 W, minimum harangok és sípok, ugyanakkor meglehetősen nagy kiszolgált terület - akár 150 négyzetméter. m. A párologtatókban a víz párolgása akár 300-400 gp / h sebességgel is megtörténik, de sok szempontból a szoba páratartalmától függ. Az alacsony teljesítmény nem teszi lehetővé, hogy rövid ideig a relatív páratartalom a kívánt szintre kerüljön, és mivel a levegő telített nedvességgel közel esik a 60% -hoz, hatékonyságuk majdnem nullára csökken. Ez határozott előny: a hideg párologtatású párásító soha nem vezet túlzott nedvességhez a helyiségben. A hagyományos párásítók a mai népszerű aromaterápia eszközeként is használhatók. Elég egy kapszulát telepíteni, amelyben aromás anyag van.
Előnyök:
az önszabályozás elvén működik
nem jön ki belőle gőz
csapvíz használata
aromatizálás lehetősége
lehetőség van a tartályban lévő vízmennyiség figyelemmel kísérésére
újrafelhasználható szűrők elérhetősége egyes modellekben
Hátrányok:
maximális páratartalom - 60%
a páratartalom a szobahőmérséklet mellett növekszik
Gőz-párásítók. A hagyományosaktól eltérően, ahol a párolgás " hideg " módon történik, a gőzfürdők a forralás elvén működnek. A tartályból a vizet az olajteknőbe juttatják, amelybe az elektródákat helyezik. Ha a hálózathoz csatlakozik, az elektróda felmelegíti a vizet, és párolgás következik be. A párás párásítók biztonsági rendszerrel vannak felszerelve - ha a víz forr, akkor a készülék automatikusan kikapcsol. Ezenkívül biztonsági okokból a párásító házai hőálló műanyagból készülnek, maga a kialakítás nem teszi lehetővé a készülék felborulását, ha véletlenül lenyomják, és a párásító nem kapcsol be, ha a víztartály fedele nincs szorosan lezárva. A párásítóból érkező gőz hőmérséklete 50-60 C, ezért nem ajánlott az óvodába tenni. Ugyanakkor a gőznedvesítőknek nincs szükségük fogyóeszközökre (patronok, kazetták, szűrők).
Az ilyen típusú párásító teljesítménye meglehetősen magas: óránként akár 700 ml folyadék is elpárolog. A párás párásítók arra is alkalmasak, hogy inhalálóként használják őket (egyes modellekhez még speciális fúvóka is tartozik). Gyógynövényes vagy gyógyászati ​​infúziókat és főzeteket, valamint aromás anyagokat adhatunk a készülék tartályához. Az ilyen típusú párásítókat üvegházakban és télikertekben is javasoljuk használni, mivel ezek akár 60% relatív páratartalmat is képesek biztosítani. A gőznedvesítők energiafogyasztása megközelítőleg 320 W, a víztartályok térfogata 5-5,5 liter.
Előnyök:
nincs szüksége tiszta vízre
steril gőz
lehetőség van inhalálásra, aromaterápiás eljárásokra
nem cserélendő anyagok (szűrők, patronok)
kényelmes hordozófogantyúval rendelkezik
rendelkezik a legnagyobb teljesítménnyel a párásítók minden típusa között
van egy mutatója a megmaradt víz mennyiségéről
több mint 60% -kal párásítja a levegőt
viszonylag alacsony költség és könnyű karbantartás
Hátrányok:
sok áramot fogyaszt - lényegesen többet, mint más típusú párásítók
nem rendelkezik olyan higrosztáttal, amely lehetővé teszi az adott helyiség páratartalmának fenntartását - azt kiegészítően kell megvásárolni
nem ajánlott olyan otthonokban, ahol vannak gyerekek és háziállatok, mert durván kezelve veszélyes lehet
Ultrahangos párásítók. Ez a típusú párásító különösen érdekes a működési elve miatt. Ugyanaz a tartály vízzel, de a belőle érkező víz nem az aknába esik, hanem a nagy (ultrahangos) frekvenciával vibráló lemezre. A rezgés apró cseppekbe bontja a folyadékot - valami ködhöz vagy felhőhöz hasonló. A beépített ventilátor ezen a " ködön " keresztül vezet levegőt . Úgy tűnik, igazi, forró gőz érkezik a készülékből - de teljesen hideg, nyugodtan tarthatja rajta a kezét.
Jelenleg a párásítás ultrahangos módszerét tartják a leghatékonyabbnak. Ez a típusú párásító beépített higrosztátokkal van felszerelve - olyan eszközökkel, amelyek " a kimenetnél " szabályozzák a páratartalom szintjét , amelyek képesek maguk be- és kikapcsolni, fenntartva az adott szintet. Az ultrahangos párásítók működéséhez ioncserélő gyantás patronokra van szükség, amelyek megtisztítják a vizet a nehézfémek sóiból és az ásványi szennyeződésekből (a patronokat 3-4 havonta cserélni kell). Különösen ajánlott ilyen párásítókat telepíteni parkettás helyiségekkel, antik bútorokkal, hangszerekkel.
Az ultrahangos párásítók energiafogyasztása 40-130 W, a víztartályok térfogata 3,5-6,5 liter. A közelmúltban új párásító modellek jelentek meg az értékesítésben, amelyek további funkciókkal rendelkeznek: többlépcsős légtisztítás (kellemetlen szagoktól, káros anyagoktól és kémiai vegyületektől), ionizálás (negatív oxigénionok termelése, amelyek hasznosak az egészségre és friss levegő), szűrők durva por és állati szőr tisztítására, a tartályban lévő víz fertőtlenítésére, ózonozásra (a beltéri levegő fertőtlenítésére).
Előnyök:
a szükséges nedvességtartalom a beépített higrosztátnak köszönhetően megmarad
a párásító magától be- és kikapcsol, folyamatosan fenntartva a beállított páratartalmat
az ultrahangos légnedvesítők különböző modelljei lehetővé teszik a szoba valódi páratartalmának megmutatását, a mikrobák elpusztítását a vízben, érintőgombokkal
kis méret
több mint 60% -kal párásítja a levegőt
modern, stílusos kialakítással rendelkezik
Hátrányok:
a szűrő kényszerű cseréje 2-3 havonta
a szoba aromatizálásának lehetőségének hiánya
a szűrő különleges érzékenysége a kemény víz iránt (speciális demineralizált víz használatának szükségessége)
A " légmosó " ötvözi a párásító és a légtisztító funkcióit. Ebben az esetben a nedvesítés a műanyag korongok miatt következik be, amelyek a vizet köddé alakítják. Ennek eredményeként nemcsak párásítás történik, hanem a levegő tisztítása a portól, a pollentől, a mikroorganizmusoktól stb. Az alapvető különbség a "légtisztítás" és a hagyományos párásítók között az, hogy ez az eszköz cserélhető szűrők nélkül működik, és nincs szüksége fogyóeszközökre.
A "légmosó" kialakítása és működési elve meglehetősen eredeti: összetett hidrodinamikai alakú műanyag korongok rendszere forog egy tartályban vízzel. A készülékbe belépő, a levegőt szennyező porszemcséket a beépített előionizáló készülék feltölti és a korongokra telepedik, majd vízzel lemossák. A serpenyőben elhelyezett ISS ionizáló elektródákat mikroorganizmusok és baktériumok elleni küzdelemre használják. Így a párásítással együtt a "légmosó" természetesen megtisztítja a levegőt - a por és a szennyeződések felhalmozódnak az olajteknőben. Ha folyamatosan friss és tiszta levegőt szeretne érezni a szobájában (például eső után), akkor a „légmosás” könnyedén megbirkózik ezzel a feladattal, és erős poros helyiségekben erre a készülékre egyszerűen szükség van a normál mikroklíma gyors helyreállításához.
Előnyök:
az önszabályozás elvén működik (hygrostat nélkül)
van kapszula az ízesítéshez
nem jön ki belőle gőz
a különböző modellek tartalmazhatnak ionizáló rúddal ellátott speciális szűrőket a különböző mikroorganizmusoktól való biológiai levegőtisztításhoz
Hátrányok:
meglehetősen nagy méretek
maximális páratartalom - 60%
egyes modellekben a szűrők időszakos cserét igényelnek
„ Air alátét ” a megfelelő emberek, akiknek szükségük rendkívül tiszta, pormentes levegő (allergiásoknak, szenvedő asthma bronchiale), valamint egy ház, amely a közelmúltban újították fel.
Az éghajlati komplexumok modern háztartási készülékek, amelyek számos intézkedést hajtanak végre a ház levegőminőségének javítása érdekében.
Légtisztítás. Az éghajlati komplexumokban általában több szűrőt használnak: HEPA típusú antibakteriális szűrőt (nagyon hatékony részecske visszatartás), hogy megtisztítsák a levegőt a legkisebb porszemcséktől, poratkáktól, baktériumoktól és egy szénszűrőt a kellemetlen szagok eltávolításához. , dohányfüst, városi szmog, kipufogógázok. Az éghajlati komplexum légnedvesítési folyamata a víz természetes párologtatásával megy végbe, csakúgy, mint a hagyományos párásítókban. A párásítási teljesítmény a helyiség levegő nedvességtartalmától függ, vagyis minél magasabb a páratartalom, annál alacsonyabb a víz párolgási sebessége, azaz. a levegő páratartalma automatikusan optimális szinten marad.
Szinte az összes éghajlati komplexum beépített levegő-ionizátorral van felszerelve, hogy negatív oxigénionokkal gazdagítsa a levegőt, amelynek mennyisége a modern városok levegőjében van, és még inkább a lakásokban, a szobákban rengeteg irodai berendezéssel. Az ionizáció segítségével a levegő minősége javul, a levegő "életre kel". Az éghajlati komplexek lehetővé teszik a levegő aromatizálását egy speciális kapszula segítségével. A szobád kellemes aromával telik meg, az illatos olajok pedig megnyugtatják az idegrendszert, oldják a feszültséget és tonizáló hatást fejtenek ki.
Az éghajlati komplexumokat hatékonyan használják lakásokban, irodákban, szépségszalonokban, vidéki házakban és óvodákban. Rendkívül hatékony légkeringése ideális rendkívül poros vagy füstös környezetben.
Előnyök:
multifunkcionalitás
mobilitás
Hátrányok:
a levegő párásításának korlátozása 60% -ra
méretek.
fogyóeszközök (szűrők) időszakos cseréje
Összefoglalja, mire kell összpontosítania egy adott modell kiválasztásakor:
A helyiség területe és egy adott eszköz kiszolgált területe. Vallja be, nincs értelme olyan készüléket vásárolni, amelyet 50-60 négyzetméteres párásításra terveztek. m, ha szobája területe 15 négyzetméter. m. Ezen kívül nem valószínű, hogy a lakás minden helyiségében egyszerre 1 készüléket lehetne használni légkondicionálásra, át kell helyeznie egyik helyről a másikra
Víztartály kapacitása. A kompakt ultrahangos párásítókban a tartalék általában kicsi, legfeljebb 5 liter (egyébként a készülék már elég komoly méretű). Általános szabály, hogy ez a hangerő több mint elegendő, ha a párásítót éjjel bekapcsolva hagyják. Ezenkívül, ha a gyártó jelzi, hogy mennyi levegő képes áthaladni az eszközön (például tisztításkor vagy " mosáskor "), akkor kívánatos, hogy a helyiség teljes levegőmennyisége legalább 2 óránként
A nedvesség adott szinten tartásának funkciója. Ez lehetővé teszi, hogy ne párásítsa meg a helyiség levegőjét, megakadályozza a nedvesség előfordulását
Energiafogyasztás. Általában a készülékek gazdaságosak, de minél nagyobb az energia, annál gyorsabban hidratálják. Itt már ki kell választania az igényeit, és ki kell választania azt, ami fontos Önnek - teljesítmény vagy gazdaságosság
A vízfogyasztást literenként / harapásként vagy gramm / órában mérjük. A legtöbb háztartási párásító 8 és 12 liter között szóródik szitán, és ez elégséges
Az időzítő kényelmet jelent a használat során: például egy bizonyos működési idő után kikapcsolja a készüléket
A zajszintet (5-70 dB) a készülék állandósága, a ventilátor sebessége határozza meg. A legkevésbé zajos modelleket a hálószobának szánják. Minél alacsonyabb ez a paraméter, annál kényelmesebb lesz az alvás, amikor a készülék fut.
Szűrők. A párásító felszerelhető előtisztító szűrővel - ez egy mechanikus " durva " szűrő nagy alkalmazásokhoz. A több " tónusú " szűrő megtisztítja a levegőt a poratkáktól, a gombaspóráktól, a növények pollentől, a beteg baktériumoktól (HEPA, ULPA, elektrosztatikus és fotokatalitikus). A fotokatalitikus szűrőket tartják a legjobbnak és a történelmileg legújabb szűrőknek, emellett tartósak is
Figyeljen arra is, hogy milyen minőségű vizet lehet tölteni a tartályba: desztillálva vagy közvetlenül a csapból.
Minden párásítót ugyanarra a zárt helyre terveztek, könnyen kezelhetők és éjjel-nappal működnek. Típustól függetlenül a párásítók zajszintje nagyon alacsony.
A párásítók használata nemcsak Ön és gyermekei, hanem mindazok számára is előnyös lesz, amelyek körülvesznek: háziállatok, növények és még belső tárgyak is. Használatuk jótékony hatással lesz az ön közérzetére és hangulatára.

Hogyan válasszunk párásítót?
Hogyan válasszunk párásítót?
Hogyan válasszunk párásítót?
Hogyan válasszunk párásítót? Hogyan válasszunk párásítót? Hogyan válasszunk párásítót?Home | Articles

November 29, 2022 12:46:24 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting