Hogyan válasszunk légkondicionálót?

Nyáron a légkondicionáló " varázspálcaként " működik, kellemes hűvösséget keltve otthon, irodákban, üzletekben.
És amikor már eldöntötte a légkondicionáló típusát (az előző cikk " A légkondicionálók típusai - melyiket válasszuk? " Ebben segítünk), itt az ideje, hogy kitalálja a műszaki jellemzőket a legjobb megoldás kiválasztása érdekében neked.
A légkondicionáló energiafogyasztása
Az energiafogyasztást gyakran összekeverik a hűtőteljesítménnyel. Valójában a légkondicionáló által fogyasztott teljesítmény körülbelül háromszor kisebb, mint a hűtési teljesítmény, vagyis a 2,5 kW teljesítményű légkondicionáló csak körülbelül 800 W-ot fogyaszt - kevesebb, mint egy vasaló vagy egy elektromos vízforraló. Ezért háztartási légkondicionálók, mint általában, lehet dugni a konnektorba rendszeres félelem nélkül „ kiütötte ” dugók. Itt nincs paradoxon, mivel a klímaberendezés olyan hűtőgép, amely nem „ termel ” hideget, hanem átviszi az utcáról a szobába.
A hűtési teljesítmény és az energiafogyasztás aránya a klímaberendezés energiahatékonyságának fő mutatója, amelyet a műszaki katalógusokban az ERR (Energy Efficiency Ratio) jelez. Egy másik paraméter - a COP (Teljesítmény-együttható - termikus együttható) megegyezik a fűtési teljesítmény és az energiafogyasztás arányával. A lakossági split rendszerek ERR-je általában 2,5 és 3,5 között, a COP pedig 2,8 és 4,0 között mozog. Észre fogja venni, hogy a COP magasabb, mint az ERR. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy működés közben a kompresszor felmelegszik és további hőt ad át a freonnak. Ezért a légkondicionálók mindig több hőt termelnek, mint hideget. Ezt a tényt a gátlástalan gyártók gyakran használják, és a klímaberendezések magas energiahatékonyságának megerősítésére a reklámokban a COP együtthatót jelzik az ERR helyett. A háztartási készülékek energiahatékonyságának hét kategóriája van, amelyeket A (legjobb) és G (legrosszabb) betűk jelölnek. Az A kategóriájú légkondicionálók COP> 3,6 és ERR> 3,2, G kategóriájú - COP <2,4 és ERR <2,2.
Meg kell jegyezni, hogy az energiafogyasztást és a hűtőkapacitást általában az ISO 5151 szerint mérik (beltéri hőmérséklet 27 ° C, kültéri hőmérséklet 35 ° C). Ha ezek a körülmények megváltoznak, a légkondicionáló teljesítménye és hatékonysága alacsonyabb lesz (például mínusz 20 ° C- os külső külső hőmérséklet esetén a légkondicionáló teljesítménye csak a névleges érték 30% -a lesz).
" Meleg " légkondicionáló vagy a levegő fűtésének lehetősége
Vannak olyan klímaberendezések, amelyek csak hűthetik a levegőt, csak hidegnek hívják, és klímaberendezések, amelyek képesek a levegő fűtésére, úgynevezett hő-hideg, hőszivattyú, reverzibilis klíma vagy egyszerűen " meleg " klímaberendezés. A levegő melegítésére képes modellek drágábbak, de a szezonon kívül (ősszel és tavasszal) kicserélhetik a fűtőtestet.
A hőszivattyú nevét nem véletlenül adják meg. Ez azt mutatja, hogy a légkondicionáló nem elektromos tekerccsel vagy fűtőelemmel melegíti a levegőt, mint egy elektromos fűtés, hanem a külső levegőből vett hővel (a hőt az utcáról a szobába pumpálják). Így fűtési üzemmódban ugyanaz a folyamat megy végbe, mint hűtési üzemmódban, csak a klímaberendezés kültéri és beltéri egységeit cserélni látszik. Ennek megfelelően fűtési üzemmódban, akárcsak hűtési üzemmódban, az energiafogyasztás 3-4-szer kisebb, mint a fűtési teljesítmény, vagyis a légkondicionáló 3-4 kW hőt bocsát ki 1 kW fogyasztott energiára. Felhívjuk figyelmét, hogy minden hőszivattyúval ellátott légkondicionáló csak pozitív külső hőmérsékleten tud hatékonyan működni, ezért télen nem melegedhet a légkondicionálóval!
A légkondicionáló zajszintje
Ha a légkondicionálót a hálószobába szereli, vagy ha a kültéri egység mellett van egy szomszéd ablaka, akkor figyeljen a megvásárolt klímaberendezés zajszintjére. A zajszintet decibelben (dB) mérik - ez egy relatív egység, amely megmutatja, hogy egy hang hányszor hangosabb, mint a másik. A hallási küszöbérték 0 dB (vegye figyelembe, hogy a 25 dB-nél alacsonyabb hangokat valójában nem lehet hallani). A suttogás szintje 25 - 30 dB, az irodai helyiségekben a zaj, akárcsak egy normál beszélgetés hangereje, 35 - 45 dB, a forgalmas utca vagy a hangos beszélgetés zaja pedig 50 - 70 dB.
A legtöbb háztartási légkondicionáló berendezés esetében a beltéri egység zajszintje 26 - 36 dB, a kültéri egységnél - 38 - 54 dB. Észreveheti, hogy a működő beltéri egység zaja nem haladja meg az irodaterület zajszintjét. Ezért van értelme figyelni a légkondicionáló zajszintjére, ha csendes helyiségbe (hálószobába, irodába stb.) Kívánja telepíteni.
Úgy tűnik, hogy most elegendő a legkisebb zajszintű légkondicionálót választani, és a kényelem garantált. De nem minden ilyen egyszerű: kiderülhet, hogy a gyakorlatban 26 dB zajszintű klímaberendezés hangosabban fog működni, mint egy 32 dB-es klímaberendezés. Sőt, itt nincs megtévesztés, és minden mérést helyesen hajtottak végre. Itt a dolog. Bármely légkondicionáló több tucat üzemmódban működhet, és mindegyik üzemmódnak megvan a maga zajszintje. Mivel a beltéri egység fő zajforrása a ventilátoron, a radiátoron és az elosztónyílásokon átáramló levegő, logikus, hogy a zajszintet a legkisebb ventilátorsebesség mellett mérjük, sőt ezt a sebességet a lehető legkisebbre tegyük.
A probléma az, hogy ebben az üzemmódban a légkondicionáló nem adja le a megadott teljesítményt, és meleg időben vagy automatikusan nagyobb sebességre kapcsol (fokozott zajjal), vagy nem tudja fenntartani a beállított hőmérsékletet. A légkondicionáló berendezés teljes leírásában általában a ventilátor üzemmódjának minden zajszintjét, vagy legalább a maximális és a minimális értéket megadják. Ugyanakkor az elit klímaberendezés beltéri egységének tipikus zajszintje 27 - 31 - 34 dB egy háromfokozatú ventilátor esetében. A reklámfüzetben csak a legkisebb 27 dB-es érték adható meg, és nem a helyesbb 34 dB-es maximális zajérték.
Meg kell jegyezni, hogy a légkondicionálók nemcsak a légáramlás által keltett monoton zaj, hanem néhány más hang forrását is jelenthetik - ropogás, sziszegés, gurgulázás, kattanás. Ezek a zajok általában csak teljes csendben észlelhetők, de zavarhatják a pihentető alvást, mivel a hirtelen fellépő hangok sokkal idegesítőbbek, mint a monoton zaj. Ezek a hangok más jellegűek. Repedés akkor jelentkezik, amikor a műanyag házrészek kitágulnak és összehúzódnak, amit a hőmérsékletének változása okoz. A kompresszor be- és kikapcsolásakor a freon gurgulázhat és sziszeghet. Kattanások történnek a relék kapcsolásakor, amelyek vezérlik a ventilátor, a kompresszor és a légkondicionáló egyéb alkatrészeinek működését. Mindezen zajok közül a tok repesztése a legkellemetlenebb - ilyen hangok akár éjszaka közepén is felébreszthetnek. A " recsegő " beltéri egységet olcsó műanyagáról ismerheti fel , amely megjelenésében és tapintásában jelentősen különbözik attól a műanyagtól, amelyből az elit csoport légkondicionálói készülnek.
Ha valóban szüksége van egy " csendes " klímaberendezésre, a vásárlás előtt tanácsot adhat, hogy megkerülje több olyan céget, amelyek bemutatótermei vannak a légkondicionáló működési modelljeivel, érintse meg a beltéri egységeket, hallgassa meg, hogyan működnek különböző módokban. Általában, mint általában, a legtöbb „ haladó ” és drága légkondicionáló is a legcsendesebb.
Néhány szó a kültéri egységről. Ha az ablakok be vannak csukva, különben nem engedélyezett a légkondicionáló működtetése, a kültéri egység zaja gyakorlatilag nem hallható. De ez a zaj jól hallható a szomszédok számára, ha maguknak nincs légkondicionálójuk, és minden ablak nyitva van. Bár az üzemképes háztartási klímaberendezés kültéri egységének zaja soha nem haladja meg a lakóterületre megengedett szintet, ez a zaj még mindig nagyon zavarhatja a lakókat, különösen éjszaka. Vegye figyelembe, hogy a felső és az alsó árcsoport klímaberendezéseinek kültéri egységeinek zajszintbeli különbsége lényegesen nagyobb, mint a beltéri egységek zajszintjének különbsége.
Légkondicionáló védelmi rendszerek
Ha az összes légkondicionáló berendezés fogyasztói funkciói megegyeznek, akkor a nem megfelelő működés vagy a kedvezőtlen külső körülmények elleni védelem funkciói éppen ellenkezőleg, jelentősen eltérnek egymástól. A teljes légkondicionáló állapotfigyelő rendszer 20 - 30% -kal növeli költségeit. Ugyanakkor nem valószínű, hogy hatékonyan lehet hirdetni mondjuk egy alacsony nyomású kapcsolót, és ennek megfelelően nem lehet gyorsan megtérülni a befektetett pénzből. Ezért a " költségvetésű " légkondicionálókban a védelmi rendszerek gyakorlatilag hiányoznak. Még az első csoportban is sok légkondicionáló berendezés csak részleges védelemmel rendelkezik a visszaélésekkel szemben.
Fő vezérlő és védelmi rendszerek:
Újrakezd. Ez a funkció lehetővé teszi a légkondicionáló bekapcsolását áramkimaradás után. Sőt, a légkondicionáló ugyanabban az üzemmódban fog bekapcsolni, amelyben a meghibásodás előtt működött. Ez a legegyszerűbb funkció firmware szinten valósul meg, ezért szinte az összes légkondicionálóban megtalálható.
A szűrők állapotának figyelése. Ha a légkondicionáló beltéri egységének szűrőit nem tisztítják, akkor néhány hónap múlva olyan porréteg keletkezik rajtuk, hogy a légkondicionáló teljesítménye többször is csökken. Ennek eredményeként a hűtőrendszer normál működése megszakad, és folyékony freont juttatnak a kompresszor bemenetéhez gáznemű freon helyett, ami nagy valószínűséggel a kompresszor elakadásához vezet. De még akkor is, ha a kompresszor nem hibásodik meg, az idő múlásával a por a beltéri egység radiátorlapjaira tapad, bejut a vízelvezető rendszerbe, és a beltéri egységet szervizközpontba kell szállítani. Vagyis a piszkos szűrőkkel működő légkondicionáló üzemeltetésének következményei a legsúlyosabbak lehetnek. Ezeknek a következményeknek a védelme érdekében a légkondicionálóba be van építve egy szűrőtisztaság-ellenőrző rendszer - amikor a szűrők piszkosak, a megfelelő jelző világít.
Freon szivárgásszabályozás. Bármely osztott rendszerben a freon mennyisége az idő múlásával csökken a standardizált szivárgás miatt. Ez nem veszélyes az a személy, hiszen freon inert gáz, de a légkondicionáló tankolás nélkül is „ élő ” csak 2-3 év. Az a tény, hogy a légkondicionáló kompresszorát freon hűti, és ha nem elegendő, akkor túlmelegedhet és meghibásodhat. Korábban alacsony nyomású kapcsolót használtak a kompresszor kikapcsolására freonhiány esetén - amikor a rendszer nyomása csökkent, ez a relé kikapcsolta a kompresszort. Most a legtöbb gyártó áttér az elektronikus vezérlőrendszerekre, amelyek mérik a hőmérsékletet a rendszer kulcsfontosságú pontjain és / vagy a kompresszor áramát, és ezen adatok alapján kiszámítják a hűtőrendszer összes működési paraméterét, beleértve a freonnyomást is.
Túlfeszültség védelem. A kompresszor áramából számos hűtési rendszer hiba azonosítható. A csökkentett áram azt jelzi, hogy a kompresszor terhelés nélkül működik - ami azt jelenti, hogy a freon kiszivárgott. Megnövekedett áram jelzi, hogy nem gáznemű, hanem folyékony freon kerül a kompresszor bemenetébe, amit akár a túl alacsony külső hőmérséklet, akár a beltéri egység szennyezett szűrői okozhatnak. Így a kompresszor áramérzékelője jelentősen javíthatja a légkondicionáló megbízhatóságát.
Automatikus leolvasztás. Ha a kültéri levegő hőmérséklete +5 ° C alatt van , a klímaberendezés külső egységét fagy- vagy jégréteg boríthatja, ami a hőcserélés romlásához vezet, és néha akár a ventilátor meghibásodásához is vezethet a pengék közül a jégen. Bármi is történik ez, a légkondicionáló vezérlőrendszere figyeli működésének körülményeit, és ha fennáll a jegesedés veszélye, időszakosan bekapcsolja az automatikus jégtelenítő rendszert (a légkondicionáló 5-10 percig működik hűtési üzemmódban, a beltéri bekapcsolás nélkül. ventilátor, míg a kültéri egység hőcserélője felmelegszik és megolvad)
Alacsony hőmérsékletű védelem. Kategorikusan nem ajánlott negatív külső hőmérsékleten bekapcsolni az adaptálatlan légkondicionálót. A meghibásodások elkerülése érdekében egyes légkondicionáló modellek automatikusan kikapcsolnak, ha a külső hőmérséklet egy bizonyos érték alá csökken (általában mínusz 5-10 ° C).
Természetesen a légkondicionáló védelme nem korlátozódik a felsorolt ​​rendszerekre, de figyelembe vettük azokat a rendszereket, amelyek jelenléte nagyon kívánatos ahhoz, hogy a légkondicionáló gondoskodjon rólad, és ne te a légkondicionálóról .
A légkondicionáló kültéri és beltéri egységei közötti távolság
Az egységek közötti távolság rendkívül fontos, mind a légkondicionáló felszerelésének költségei, mind az élettartama szempontjából. Ezt a távolságot az egységek közötti kommunikáció - réz csövek és kábelek - hossza határozza meg. A szokásos telepítés általában 5 méteres pályát tartalmaz - a legtöbb esetben ez elég. Elvileg a háztartási légkondicionálók maximális hossza 15-20 méter, azonban számos okból nem ajánlott ilyen hosszúságú pálya használata. Először is, a légkondicionáló felszerelésének költsége jelentősen megnő - 15 - 20 dollárral minden további kommunikációs méterért, és ha falat kell vezetni, akkor minden további mérő összköltsége 40-50 dollárra nőhet. Másodszor, az útvonal hosszának növekedésével csökken a légkondicionáló teljesítménye és nő a kompresszor terhelése.
Ha például egy kültéri egységet az épület tetejére kell helyezni, akkor 15-20 méternél nagyobb pályát kell használnia, akkor nem háztartási légkondicionálót, hanem félig ipari rendszert kell használnia. Így a VRV-rendszerek lehetővé teszik a tömbök 100 méteres távolságát 50 méteres magasságkülönbséggel, de az ilyen rendszerek költségei sokkal magasabbak.
A hőmérséklet hatása a légkondicionáló működésére
Egy megfelelően megválasztott légkondicionáló képes kialakítani és fenntartani a kényelmes léghőmérsékletet a helyiségben - általában +18 ° C és +28 ° C között. A külső hőmérséklet nehezebb. Hűtési üzemmódhoz: az alsó határ -5 ° C és +18 ° C között van különböző modelleknél, a felső határ körülbelül +43 ° C. Fűtési mód esetén: az alsó határ -5 ° C és +5 ° C között van különféle modelleknél a felső körülbelül +21 ° C. Az alsó hőmérsékleti határ jelentős elterjedését azzal magyarázzák, hogy a légkondicionáló normál működésének biztosításához széles hőmérsékleti tartományban további érzékelőket kell telepíteni és bonyolítja a légkondicionáló áramkört, és ez megnöveli annak költségeit. Ha azt tervezi, hogy bekapcsolja a légkondicionálót hűtésre, amikor a külső levegő hőmérséklete +15 ° C alatt van, akkor azt javasoljuk, hogy figyeljen a kiválasztott modell működési tartományára. Az üzemi hőmérsékleti tartomány mindig szerepel a műszaki katalógusokban vagy a felhasználói kézikönyvben. A klímaberendezés megengedett hőmérséklet alatti hőmérsékleten történő működtetése instabil működéshez és a beltéri egység radiátorának megfagyásához vezet, amelynek következtében víz csöpöghet a légkondicionálóból.
Ha a külső hőmérséklet -5 ° C alá süllyed , akkor erősen nem ajánlott bekapcsolni a légkondicionálót. Alacsony hőmérsékleten a freon és a kompresszorolaj fizikai tulajdonságai megváltoznak. Ennek eredményeként az indításkor a hideg kompresszor elakadhat, és ki kell cserélni. De még a sikeres indítás esetén is a kompresszor kopása lényegesen nagyobb lesz, mint a megengedett. Ezért a légkondicionáló télen történő üzemeltetése 2-3 éven belül elkerülhetetlenül kompresszorhibához vezet. Ráadásul alacsony hőmérsékleten a lefolyótömlõ leeresztõnyílása megfagy, és ha hûtés céljából dolgozunk, az összes kondenzátum elkezd áramlani a helyiségbe.
Azonban nem minden rossz. Számos gyártó rendelkezik légkondicionálóval, amely a téli körülményekhez igazodik.
Összegzésképpen, íme néhány apró gyakorlati javaslat:
A légkondicionáló teljesítményét a számítás alapján határozzák meg, és nem függ vágyainktól és preferenciáinktól. Kísérlet pénzt takarítani és kisebb teljesítményű légkondicionálót vásárolni csak a számított értéktől való kicsi (10 - 15%) eltéréssel igazolható.
Ha olyan légkondicionálót választ, amely képes a levegő felmelegítésére és további 100 - 150 dollár elköltésére, ősszel és tavasszal felmelegedhet, miközben az áram 65% -át megtakarítja. Ne feledje azonban, hogy ugyanazon pénzért vásárolhat egy jó fűtőtestet, amely télen is képes fűteni. A statisztikák szerint a „ meleg ” légkondicionálókat többször többet vásárolják, mint a „ hidegeket ”.
Az ózonbiztos freon klímaberendezésének ára 10-15% -kal magasabb, mint az R-22 freon hasonló modellje, és egy ilyen légkondicionáló felszerelésének költsége 20-30% -kal nő. Ugyanakkor az ózonbiztos freon használata semmilyen módon nem befolyásolja a légkondicionáló fogyasztói tulajdonságait.
Az inverteres klímaberendezés az áram 30% -át takarítja meg, pontosabban tartja a beállított hőmérsékletet és kevesebb zajt ad ki. Ugyanakkor sokkal nehezebb gyártani. Ezért nem javasoljuk a " népszerű " márkák invertereinek megvásárlását . Jobb, ha ugyanolyan pénzért vesz egy közönséges légkondicionálót az első vagy a második csoportból - megbízhatóbb lesz.
Mivel a háztartási klímaberendezésekben nincs lehetőség szellőztetésre, a légkondicionált helyiségekben kényelmes körülmények megteremtéséhez utánpótlásos szellőzőrendszerre van szükség. Ellenkező esetben időszakosan meg kell nyitnia egy ablakot a szoba szellőzéséhez.
Az összes légkondicionáló berendezés fogyasztói funkciói közel azonosak, ezért a légkondicionáló kiválasztásakor jobb figyelni annak megbízhatóságára, valamint a helytelen működés és a kedvezőtlen külső körülmények elleni védelmi rendszerek jelenlétére.
A modern háztartási légkondicionálók kellően alacsony zajszinttel rendelkeznek, ezért a legtöbb esetben nem figyelnek erre a paraméterre.
Az összes olcsó klímaberendezésben rejlő külső levegő hőmérsékleti tartományának korlátozása nem játszik nagy szerepet háztartási körülmények között, mivel hűtési üzemmódban a légkondicionálót csak akkor használják, ha az ablakon kívüli hőmérséklet meghaladja a 20 ° C-ot. stabil klímaberendezésre van szüksége széles hőmérsékleti tartományban, akkor jobb, ha kifejezetten a téli körülményekhez igazodó modellt választ.
A megosztott rendszerű egységek elhelyezésének megtervezésekor próbálja minimalizálni az egységek közötti kommunikáció hosszát. A légkondicionáló berendezés tipikus változatában (a kültéri egység az ablak alatt, a beltéri egység az ablak közelében van) az útvonal hossza nem haladja meg az 5 métert. Ha a pálya hossza meghaladja a 7 métert, akkor ajánlatos nem használni a " budget " légkondicionálókat.

Hogyan válasszunk légkondicionálót?
Hogyan válasszunk légkondicionálót?
Hogyan válasszunk légkondicionálót?
Hogyan válasszunk légkondicionálót? Hogyan válasszunk légkondicionálót? Hogyan válasszunk légkondicionálót?Home | Articles

December 8, 2022 00:29:41 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting