Hogyan válasszunk digitális műholdas vevőt?

A közelmúltban nagyon sürgetővé vált a vevő kiválasztásának problémája a digitális formátumban továbbított programok fogadására.
Ezzel az adással az eredeti analóg TV-jelet digitalizálják, tömörítik és szállítási folyamba csomagolják továbbítás céljából. Egy adatfolyam egy TV-csatornát vagy több csatornás csomagot továbbíthat. Az első típusú folyamokat SCPC * 1, a másodikat - MCPC *. A vevő oldalon a digitális adatfolyamot dekódoljuk, és visszaállítjuk az analóg TV-jelet.
A csatornák csomagküldésének megjelenése megváltoztatta a vevő keresési módját. Egy analóg műholdas csatorna mindig elfoglalja a teljes transzpondert. Ezért a vivőparaméterek egyértelműen társíthatók a csatorna nevéhez. Digitális átvitel esetén akár több tíz csatorna továbbítható egy csomagban. A vevő által történő észlelésük két szakaszban történik. Először a vivő digitális transzponderek paraméterei - SR *, FEC *, frekvencia és polarizáció kerülnek a memóriába. Egyes műholdak vivő digitális transzpondereinek paraméterei általában gyárilag tárolódnak a memóriában. Amikor egy ilyen műholdra céloz, a vevő szekvenciálisan megpróbálja dekódolni a csomagokat és az egyes folyamokat. Ennek eredményeként külön felsorolt ​​csatornák jönnek létre a memóriában.
A digitális vevőkészülékek számos új funkcióval rendelkeznek, amelyeket figyelembe kell venni. Ezek egy része összefügg a digitális adatfolyam paramétereivel. Az egyik legfontosabb jellemző a vevő által elfogadott sebességtartomány. A digitális televíziós műholdas sugárzások átviteli sebessége 1,2 Msymbol / s és 30,5 Msymbol / s között mozog.
A leggyakoribb probléma az alacsony sebességű adatfolyamokkal van. Különösen jellemzőek azokra a vevőkre, amelyeket egy adott csomag vételére terveztek. Az elfogadott sebességek alsó határa általában 18-22 Msymbols / s. Az ilyen vevőkészülékek nem teszik lehetővé sem egyetlen csatorna, sem kis sebességű csomagok vételét. A legtöbb vevő, amelyeknek nincs keskeny tájolása
Az alsó határ 2-5 Msymbol / s, és csak néhánynak van 1 Msymbol / s. Ezért a vevő megvásárlása előtt feltétlenül meg kell találnia az érdeklődő folyamok átviteli sebességét.
A bitfolyam paraméterekkel kapcsolatos másik jellemző a PID * manuális megadásának lehetősége. Természetesen lehetővé teszi a program hangnyelvének megváltoztatását, ha a csatornán több hangfolyam van. Ez igaz azokra a vevőkészülékekre, amelyeknél a nyelvváltás funkció nem szerepel a menüben. Ezen kívül vannak olyan ritka csatornák, amelyek nem szabványos elemi stream címeket használnak, és amelyeket egyáltalán nem lehet fogadni a PID manuális megadása nélkül.
A digitális formátum, nagyobb mértékben, mint az analóg, kényelmes lehetőségeket kínál számos kapcsolódó, köztük szolgáltatási információ továbbítására. Ezeket a képességeket az operátorok széles körben használják szöveges * oldalak és elektronikus útmutató * továbbítására. Felhívjuk figyelmét, hogy a teletextet támogató digitális vevőkészülékekben a feldolgozásának két lehetősége használható. Az első esetben a teletext dekódolódik, a vevő memóriájában tárolódik, és normál televíziós jelként továbbítható. A teletext mód kiválasztása a vevő távirányítóján található speciális gomb megnyomásával történik. Ez a módszer hasonló a D / D2 MAC dekódereknél alkalmazott módszerhez. Nem igényel teletext-dekódert a TV-n, és privát vételnél előnyösebb. A második módszer magában foglalja a teletext helyreállítását a függőleges vakító impulzus (HRP) intervallumában, amelyben az eredeti analóg jel volt. Ebben az esetben a teletextet újra kell dekódolni a TV-be épített dekóderrel. A teletextet a THD intervallumban helyreállító vevők kényelmesen használhatók kollektív vételre, mivel lehetővé teszik, hogy a csatlakoztatott előfizetők egymástól függetlenül teletext módba váltsanak.
A csak a digitális vevőkészülékekben rejlő funkciók magukban foglalják a csatornák automatikus keresésének lehetőségét a digitális adatfolyamban továbbított hálózati információk felhasználásával *. A közeljövőben a szoftver várhatóan lehetővé teszi, hogy a vevők minden kezdeti információ nélkül megkezdhessék a keresést. Egyelőre azonban (szeptember elején) nem ismerünk egyetlen ilyen képességű modellt.
A digitális műsorszolgáltatás megjelenése az átvitt csatornák számának drámai növekedéséhez vezetett. Ezt a körülményt figyelembe veszik a digitális vevőkészülékek fejlesztésekor. A bennük a csatornalisták számára lefoglalt memória mennyisége a legtöbb esetben 1000-3000 TV és 500-1500 rádiócsatorna tárolását teszi lehetővé. A korlátozott memória problémája, amely egyes analóg vevőkben rejlik, itt gyakorlatilag kizárt.
A digitális csatornákra jellemző nagyszámú csatorna és rengeteg szolgáltatási funkció a menürendszer összetettségéhez vezetett. Ezért a vevőnek szüksége van a menü kényelmes és logikus szervezésére, valamint arra, hogy kényelmes módon rendezze a csatornákat.
Ezt a követelményt meglehetősen nehéz néhány mondatban meghatározni. A menü felépítése verzióról verzióra javult, és ma a nagy gyártók többsége meglehetősen hasonló lehetőségeket kínál, amelyekkel az optimálist keresve álltak elő.
A vevőnek képesnek kell lennie a kényelmes frissítésre. A legtöbb esetben a szoftver új verziója átkerül a számítógépről, így a vevőnek rendelkeznie kell egy porttal a csatlakoztatásához. Általában ez az RS-232.
A számítógép használatának más lehetőségei is vannak. Gyakran a számítógépes szerkesztők használata nagyban megkönnyítheti a transzponderek és csatornák listájának szerkesztését. Néhány vevőhöz pedig programokat fejlesztettek ki a meghibásodások számítógépes diagnosztizálására.
Ha olyan rendszert hoz létre, amely több pályaállomásról is fogadja a vevőt, szükség lehet a DiSEqC protokoll támogatására. Két vagy több antennával rendelkező rendszerben vezérelni tudja a közelmúltban elterjedt DiSEqC kapcsolókat. Ha egy rotációs antennát telepítettek a rendszerbe, akkor kényelmes lesz egy modern DiSEqC pozícionálót használni. A kollektív vétel rendszereinek megszervezésénél egy műholdas jel közbenső frekvencián történő elosztásával gyakran alkalmaznak DiSEqC kapcsolókat.
A DiSEqC protokollt szinte az összes digitális modell támogatja. Figyelnie kell azonban a vevő és a külső eszközök DiSEqC parancsainak kompatibilitására. A támogatott DiSEqC protokoll típusát általában meglehetősen önkényesen adják meg. Ezért meg kell győződnie arról, hogy a parancsok kompatibilisek-e. A külső eszközök általában több ilyen készlet közül választhatnak, és választhat egyet, amely kompatibilis a vevő parancsaival. A 13 / 18V, 22 kHz vezérlőjeleket szintén széles körben használják. Mivel az univerzális átalakítók vezérléséhez szükség van rájuk, kivétel nélkül minden vevő alkotja őket. Néhány kapcsolóval és kommutátorral a DiSEqC alternatívájaként használhatók.
A digitális folyamok sajátosságai miatt a digitális vevők analóg vevőinek néhány fontos jellemzője lényegtelennek bizonyul. Ez elsősorban a sávszélességre és a zajcsökkentési küszöbökre vonatkozik. A digitális jel IF sávszélessége közvetlenül kapcsolódik a bitsebességhez, és széles tartományban változhat. Ezért a digitális vevőkészülékekben a sávszélességet automatikusan a befogadott digitális adatfolyam IF sávszélességének megfelelően állítják be. Ezenkívül a digitális adatfolyam nem maga a TV-jel, hanem ennek a jelnek a tömörített kódja, amelyet elakadásgátló kódolások védenek. Ami a zajcsökkentési eljárást illeti, amelyet analóg vételen végeznek az interferencia kiküszöbölésére, az a fogadás, hogy levágja a vett jel IF sávjának éleit. Ugyanakkor a kis színes részletekre vonatkozó információk elvesztése miatt meg lehet növelni a hasznos jel és a zajszint arányát. Ezen arány értéke meghatározó a jel vételének lehetősége szempontjából. A digitális jel simább spektrumú, mint az analóg jel, így az élek nyírása nem fogja észrevehetően növelni a jel / zaj arányt. Ezenkívül nem maga a TV-jel kerül továbbításra a digitális adatfolyamban, hanem annak kódja, és a szalag széleinek levágása az információk nagyon jelentős részének elvesztéséhez vezethet. Ezen okok miatt a zajcsökkentési küszöböt nem használják a digitális vétel során.
Azt kell mondani, hogy a digitális TV-jel esetében a reprodukált kép minőségében nincsenek fokozatosságok. Ha az átvitel során kapott torzítások kiküszöbölhetők a védőkódolások helyreállító tulajdonságai miatt, akkor a TV-jel szinte eredeti formájában áll helyre. A képminőséget a vevőkészülékben az analóg jelet képező áramkörök és a televíziós vevő minősége határozza meg. Ha a védőkódolás mélysége elégtelennek bizonyul, akkor a jel egyáltalán nem áll helyre. Határállapotban sor szinkronizációs szünetek következnek be, a keret leáll, vagy a kép külön kockákra omlik. Egy ilyen technika semmiképpen sem tekinthető elfogadhatónak. Az éles határ jelenléte a kiváló minőségű kép és annak teljes hiánya között lehetetlenné teszi az állomány vizuális értékelését "a minőség szempontjából". Ezért sok digitális vevő fel van szerelve a jel erősségének és minőségének mutatóival. A szintet abszolút jelszintként értjük, és a minőséget az adatfolyam hibáinak száma határozza meg a hibajavító dekódolás előtt.
Egy bizonyos kódolás hatálya alá tartozó programok fogadásához ehhez a kódoláshoz hozzáférési modulra (dekóderre) van szükség. A modul foglalatába további, a szolgáltatási előfizetés feltételeivel kapcsolatos információkat tartalmazó kártyát kell telepíteni. A hozzáférési modul beépíthető a vevőbe vagy külső. A beépített modulok vevőkkel vannak felszerelve, amelyek bizonyos fizetett csomagok fogadására irányulnak. A külső dekódereket nem SCART-on keresztül csatlakoztatják, mint az analóg vevőkön, hanem egy szabványos interfészen (О) keresztül - PCMCIA.
Ma már léteznek külső modulok CI-vel az összes főbb digitális TV jelkódoláshoz - Viaccess, Irdeto, Seca / Mediaguard, Cryptoworcs, Conax, Nagravision. A kivétel a PowerVu kódolás, amelyet a DVB ajánlásaitól bizonyos eltérésekkel valósítanak meg. Egyes vevőkészülékek 2 vagy akár 4 O nyílással rendelkeznek, ami lehetővé teszi, hogy ne aggódjon a dekóder cseréje miatt, amikor másik kódolással zárt programok fogadására vált. A jövőben a CI slotokat állítólag sokféle funkcionális modul csatlakoztatására használják. Ez lehetővé teszi az alapegység funkcionális és szolgáltatási képességeinek rugalmas megváltoztatását.
Gyakran vásárolnak digitális vevőt az analóg mellett. Ha digitális és analóg jeleket ugyanarról az antennáról fogad, akkor ésszerű olyan digitális készüléket választani, amelynek bemeneti jelét továbbítják egy további F-csatlakozóhoz (hurok kimenet *), amelyhez analóg vevő csatlakoztatható. Ha a rendszer újból elkészül, akkor kényelmesebb kombinált digitális-analóg vevőt vásárolni a digitális és analóg programok együttes vételéhez.
És ha a rendszer forgatható antennát használ, akkor választhat digitális-analóg vevőt pozicionálóval. A közelmúltban sok vállalat kezdett gyártani egy sor vevőt, köztük különböző funkcionális modulkészlettel rendelkező modelleket. Egy analóg tuner, CI interfészek, hozzáférési modulok és egy pozicionáló hozzáadható a legegyszerűbb vevőegység alapmodulkészletéhez, bonyolultabb modellekben, különböző kombinációkban. Ez lehetővé teszi a legjobb választást, figyelembe véve az eszköz követelményeit és az anyagi lehetőségeket.
A vevő bizonyos jellemzőinek jelentősége nagyban függ a megoldandó feladatoktól. Ezért a választás folytatása előtt egyértelműen meg kell határozni ezen feladatok körét.
Összegzésképpen el kell mondani, hogy a vevő gyakorlati működésének számos fontos jellemzője van, amelyek nem tükröződnek az útlevelében. Tehát a "szörfözés" rajongói számára a csatornáról csatornára váltás sebessége jelentős lesz, gyenge csatornák vételekor a tuner érzékenysége a meghatározó, és amikor az eszközt rackbe telepítik, a ház túlzott felmelegedése válhat kritikussá.
Ezért azoknak, akik komolyan szeretnék megközelíteni a vevő megvásárlását, ajánlható, hogy először ismerkedjenek meg az érdeklődő eszköz gyakorlati munkájának áttekintésével. Ez az információ megtalálható az interneten, valamint az ebben az útmutatóban közzétett tesztcikkek sorozatában.

Hogyan válasszunk digitális műholdas vevőt?
Hogyan válasszunk digitális műholdas vevőt?
Hogyan válasszunk digitális műholdas vevőt?
Hogyan válasszunk digitális műholdas vevőt? Hogyan válasszunk digitális műholdas vevőt? Hogyan válasszunk digitális műholdas vevőt?Home | Articles

November 29, 2022 12:14:00 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting