Hogyan válasszuk ki a motorháztetőt?

A motorháztető egy modern lakás teljes értékű " lakója " . Ha gyakran főznek egy családban, akkor nem nélkülözheti ezt az eszközt. Ugye nem akarja, hogy egy újonnan felújított konyha elveszítse pompáját? A válasz nyilvánvaló, és ha igen, akkor gondoskodnia kell a zsír és a korom elleni küzdelemről. Természetesen minden főzés után megszervezheti az általános tisztítást, de jobb, ha kapucnival készül. Hogyan ne tévedjen, amikor ezt az eszközt választja - megtudhatja anyagunkból.
Mielőtt vásárolna valamit háztartási készülékektől, tanácsos legalább általánosságban vázolni a működését. A motorháztető sem kivétel. Szerencsére ez az eszköz egyszerű, így nem sok időbe telik megtanulni.
A motorháztető fő feladata, hogy megvédje a mennyezetet, a bútorokat és a konyhában lévő készülékeket a rájuk kerülő koromtól és zsírtól. A kulináris boszorkányság során gyakran felmerülő kellemetlen szagoktól való levegő tisztítása szintén életműve. Ezenkívül a páraelszívó a konyhai munkaasztal megvilágítására is szolgál. Természetesen a modern páraelszívók elég vonzónak tűnnek, így jól díszíthetik a konyhát. Általában a készülék egy, de számos előnye van.
A konyhai burkolat kialakítása a következő: fémből vagy műanyagból készült test, néha fa vagy üveg betéttel, motor (néha kettő) és szűrők a beáramló levegő tisztításához.
Építési típus
A beépítés helyétől függően maga a motorháztető megfelelő házban készül, és van néhány egyéb technológiai jellemzője. Szerkezet típusa szerint a motorháztető felosztható:
Az Island Hoods a munkaterület feletti mennyezethez van rögzítve. Szigetelő burkolat szükségessége akkor merül fel, ha a kályha a konyha közepén van, vagy nem csatlakozik egyik falhoz sem (a hely szerint a kályha egyfajta " sziget " - innen származik a motorháztető neve).
Falra szerelhető (kupola vagy kandalló) Ez a leggyakoribb típusú motorháztető falra szerelésre. Kupolás, piramis, téglalap alakú és más formájúak.
Sarokfedelek Ez a típus falra szerelhető burkolatokra vonatkozik, amelyek burkolata a szoba sarkába történő beépítésre optimalizált.
Beépített motorháztetők A motorháztető típusa a tűzhely fölött függesztett szekrény alsó részébe való beépítésre készült. Az ilyen burkolatok gyakran kihúzható panellel rendelkeznek, amelyet úgy terveztek, hogy növelje a levegő beszívási területét. A legtöbb konyha kicsi, ezért az ilyen beépített páraelszívók maximalizálják a munkaterületet.
Keringő és áramló
A légtisztítás típusa szerint a motorháztetőket fel lehet osztani keringő és folyó csatornákra. Számos modern motorháztető modell áramlási és recirkulációs üzemmódban is működhet.
A keringő burkolatok szűrőrendszerrel tisztítják a belépő levegőt, és visszavezetik a szobába, így melegen tartják a lakást, ami különösen fontos a hideg évszakban. Először is, a levegő átmegy egy zsírszűrőn, amely elég nagy részecskéket, például zsírcseppeket, égéstermékeket stb. Tart vissza. Az ilyen szűrők lehetnek egyszer használatosak és újrafelhasználhatók. Az eldobható szűrők általában poliészter, nem szövött vagy papír párnákból készülnek. Miután ezek a szűrők eltömődtek, el kell dobni. Ezért sokkal gazdaságosabb az újrafelhasználható akril- vagy fémszűrők használata. A zsírszűrő után a levegőt végül szénszűrőben tisztítják. Ezek a szűrők eldobhatóak, és szennyeződésekor újra kell vásárolni.
Előnyök:
Nincs szükség épület szellőző rendszerére.
Könnyen csatlakoztatható.
Meleg tartás hideg időben.
Mínuszok:
A szénszűrők cseréje (mivel azok piszkosak lesznek).
Alacsony tisztítási hatékonyság. Nem számít, milyen jó minőségűek a szűrők, nem tisztítják meg a levegőt 100% -kal, leggyakrabban ez a szám közelíti a 70% -ot.
Csak akkor javasoljuk a keringető burkolatokat, ha jelentős nehézségek merülnek fel a burkolat szellőző tengelyhez történő csatlakoztatásakor.
Az átáramló tisztítási módszer a szennyezett levegő eltávolításán alapszik a helyiségen kívül. Ezt a típust nehezebb felszerelni, mivel a szellőzőrendszerhez való csatlakozáshoz technológiai lyukakat kell fúrni a falba. Ugyanakkor az átáramló tisztítási módszert alkalmazó burkolatok sokkal hatékonyabbak, mivel a szennyezett levegő teljesen kidobódik, és a tiszta levegő helyettesíti.
Csak a zsírszűrő van beépítve az áramláskamrákba. Erre azért van szükség, hogy egy zsírréteg ne halmozódjon fel a motorháztető és a ventilátorlapátok falain, ami az elektromos alkatrészek meghibásodásához vezethet.
A szűrők típusai, tisztításuk és cseréjük
A zsír- vagy durva szűrők háromféle típusúak:
párnázott poliészter, nem szövött vagy papír szűrők eldobhatók. Felületükön vannak olyan jelek, amelyek a motorháztető védőrácsán keresztül láthatók. A csere akkor történik, amikor a jelek nem jelennek meg a szűrő felületén;
az akrilszűrőket újrafelhasználható szűrőknek nevezik. Rendszeresen, havonta körülbelül egyszer, meleg szappanos vízben kell mosni. Ebben az esetben nem szükséges erősen szorítani a szűrőt, mivel könnyen megsérülhet;
az alumínium szűrők szintén újrafelhasználhatók. Mivel piszkos, körülbelül havonta egyszer, egy ilyen szűrőt zsírtalanítóval kell megtisztítani, vagy a mosogatógépbe kell helyezni. Mivel az alumínium szűrő általában több vékony perforált alumínium rétegből áll, óvatosan kell kezelni, hogy ne sérüljön a felülete.
A szénszűrők aktív szénből állnak. Eldobhatók, és körülbelül 4-6 havonta cserélni kell őket. A szűrő cseréjének pontos ütemezését a motorháztető gyártójának kell meghatároznia. Hangsúlyozzuk, hogy az összes szűrőt folyamatosan ellenőrizni kell, mivel az eltömődött szűrőfelület a motorháztető aktív használata során drasztikusan csökkenti az üzemi teljesítményt és növeli a motor terhelését, ami jelentősen csökkentheti a motorháztető élettartamát.
Elszívó kapacitás
A motorháztető kiválasztásakor ügyelni kell egy olyan paraméterre, mint az áteresztőképesség vagy a motorháztető teljesítménye. Ez a paraméter azt a levegőmennyiséget mutatja, amelyet a motorháztető időegységenként át tud vezetni magán. Köbméter levegőben mérjük óránként. A paraméter kiszámításához a következő képlet áll rendelkezésre:
Termelékenység = (szoba térfogata) x (levegőáram).
Nem lesz nehéz kiszámítani a szoba térfogatát, megszorozva a konyha területét a mennyezet magasságával. A nagyobb pontosság érdekében a konyhabútor által elfoglalt térfogat levonható a kapott térfogatból.
A légcsere olyan érték, amely meghatározza a helyiségben bekövetkező légcserék számát óránként. Az optimális légcsere érdekében ennek a paraméternek 12-nek kell lennie.
Mindenesetre jobb, ha teljesítmény-tartalékkal rendelkező motorháztetőt választunk, mivel a maximális teljesítményen történő állandó működés nagyban befolyásolja az élettartamot. Ezenkívül a motorháztető meglehetősen nagy zajt fog adni maximális sebességnél. Ezenkívül, ha a motorháztetőhöz épített légcsatorna hajlik, ez további terhelést jelent a motorháztetőn. Mint már említettük, a szűrők piszkosodásával a kivonási teljesítmény is csökken, amit szintén figyelembe kell venni.
Ez a képlet csak tájékoztató jellegű. Tehát például egy kis területű konyhában az aktív főzés során a káros anyagok koncentrációja nagyon gyorsan megközelítheti a kritikus értékeket. Ennek elkerülése érdekében lehet, hogy alaposabban meg kell vizsgálnia a motorháztetőket, amelyek teljesítménye az ajánlott 1,5–2-szerese.
Méretek és zajszint
A méretek kiválasztásakor a kályha méretére kell építeni. Tehát a motorháztető szélességének nagyobbnak vagy egyenlőnek kell lennie, mint a lemez szélessége, akkor a benne lévő illékony anyagokkal megfogja a teljes légáramot. A szokásos motorháztető szélessége 50, 60 és 90 cm.
A zajszintet decibelben mérik. Tehát például a 40 dB-es zaj összehasonlítható egy csendes emberi beszéddel több méter távolságban, a 60 dB pedig az emberi beszéd szintjéhez hasonlóan körülbelül 1 m-es távolságban. A kivonatok átlagos szintje a maximális teljesítmény körülbelül 60-70 dB. Mivel az emberek gyakran sok időt tölthetnek a konyhában, a zaj nagyon negatívan befolyásolhatja az ember hangulatát. Ha ezt el akarja kerülni, akkor figyelnie kell a két ventilátorral ellátott motorháztetőkre és a kiváló minőségű villanymotorokra.
Ellenőrzés
A motorháztető fő vezérlőként kiemelheti az elektromos motor kapcsolóját, a sebességszabályozót és a világítást. A sebességszabályozó abban az értelemben hasznos, hogy nem mindig szükséges a motorháztetőt teljes kapacitással használni. És azokban az esetekben, amikor ez valóban szükséges, a turbó üzemmód hasznos lesz (nem minden modellnél létezik).
Maga a kapcsoló lehet nyomógombos, érintésérzékeny vagy elektronikus.
A legegyszerűbb típus a nyomógombos vezérlés, amely a motorháztető előlapján található kapcsolók csoportjából áll. Egy adott feladattól függően be kell kapcsolni vagy ki kell kapcsolni a kívánt kapcsolót.
Érintésalapú kikapcsolással a nagy kapcsolók helyett apró gombok vannak, amelyeket a billentyűk enyhe megnyomásával lehet bekapcsolni. Ebben az esetben a gomb a panel szintjén van, és nincs belemélyedve, ami jótékony hatással lesz a motorháztető könnyű tisztítására. Az ilyen irányítás előnyei közé tartozik a gyönyörű megjelenés.
A legdrágább vezérlés elektronikus. Tehát az elektronikus egység lehetővé teszi a motorháztető különböző működési módjainak beállítását bizonyos időközönként. Ezenkívül ezek a motorháztetők számos további funkcióval rendelkeznek. Például a motorháztető kapacitásának automatikus növelése, ha a levegő erősen szennyezett. Automatikus bekapcsolás főzés közben. A világítás bekapcsolása, amikor az ember megközelíti a kályhát, a szűrő eltömődésjelzője és még sok más. Természetesen mindezek nélkül is könnyedén megteheti, de az összes kiegészítő funkció számos előnnyel jár egy ilyen kritérium mellett, mint a könnyű használat.
A befutó funkció hasznos lesz: még 10 percig bekapcsolva hagyja a ventilátorokat, miután a motorháztető már kikapcsolódott. Ez biztosítja a fő levegő végső tisztítását a főzés után. Egy másik lehetőség nem kevésbé hasznos - intervallum mód. A motorháztető óránként automatikusan bekapcsol kis teljesítmény mellett, ezáltal további szellőzést biztosítva a helyiségben.
Mint láthatja, nem olyan nehéz kitalálni, hogy melyik motorháztető a konyhája számára előnyösebb. A legfontosabb, hogy több alapvető paramétert vegyen figyelembe. Miután ezt megtette, kiváló eszközt kap, amelynek előnyeiről furcsa beszélni, ha nem akar füstös mennyezetet és zsíros konyhabútorokat és készülékeket használni. A motorháztetők költsége más. Vannak gazdaságos modellek, és vannak készülékek beépített rádióval, televízióval, amelyek képesek csatlakozni a számítógéphez, drága anyagok felhasználásával díszítik. Tiéd a választás.

Hogyan válasszuk ki a motorháztetőt?
Hogyan válasszuk ki a motorháztetőt?
Hogyan válasszuk ki a motorháztetőt?
Hogyan válasszuk ki a motorháztetőt? Hogyan válasszuk ki a motorháztetőt? Hogyan válasszuk ki a motorháztetőt?Home | Articles

November 26, 2022 21:26:02 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting