Hogyan válasszuk ki a fejhallgatót

Annak megértéséhez, hogy melyik fejhallgatót válassza, meg kell válaszolnia azt a kérdést, hogy miért van szükségünk fejhallgatóra? Természetesen a zenehallgatás érdekében. És nagyon jó, hogy ezt a folyamatot kényelem kíséri. Az elsődleges szempont, amely befolyásolja a hallgatási kényelmet, az idegen zaj hiánya lesz. Semmilyen körülmények között ne halljon basszusgitározást, fütyülést vagy bármilyen más hangot, amelynek semmi köze nincs a hallgatott fájlhoz. De korántsem minden fejhallgató felel meg ezeknek a követelményeknek. A legtöbb embernek hordozható eszközökkel külön fejhallgatót kell vásárolnia. Ez annak köszönhető, hogy a készülékhez kapott fejhallgatóval nem kellemes zenét hallgatni. Mit kell tennie ahhoz, hogy jó " füleket " válasszon ? Hogyan válasszuk ki a megfelelő fejhallgatót?
A legfontosabb szabály, amely segít megmenteni idegeit, nem az, hogy előnyben részesítse az olcsó fejhallgatókat. A megtakarítás nagyban befolyásolja a hangminőséget. Pénzkímélés a fejhallgatón hatalmas minőségromlást jelent. Nagyon valószínűtlen, hogy nem kellemes, tiszta hangot, hanem sziszegést vagy sípot akarsz hallani. Abban az esetben, ha nagy értékű fejhallgatót vásárol, költségei nem lesznek hiábavalók. A kimeneten csodálatos hangot és idegen hangok hiányát kapja.
Tervezés
A fejhallgató a kialakítás típusától függően több típusra oszlik. Elektrosztatikusak, dinamikusak és erősítőek.
A dinamikus fejhallgatóknál a jelátalakítás elektrodinamikai elvét alkalmazzák. A hártyához egy huzaltekercs kapcsolódik, amely egy állandó mágnes területén van. Váltakozó áram hatására a tekercs olyan mozgást hajt végre, amely pontosan megismétli az elektromos jel alakját. Még ha figyelembe vesszük a jelátalakítás ezen módszerének összes hátrányát, az új anyagok és találmányok használata kisimítja őket, javítva a reprodukált hang minőségét.
Az erősítő fejhallgatók elvileg meglehetősen hasonlóak a dinamikusakhoz. Az ilyen fejhallgatók fő alkotóeleme az armatúra, az úgynevezett U alakú lemez, amely ferromágneses ötvözetből készül. A mágneses mező hatása a membránra erősített armatúrára rezegést okoz, ami teljes mértékben összhangban van a vett jellel. A rekeszizom rezgéseit hangként érzékeljük. Ez a kialakítás elkerüli a torzulást lejátszás közben, ezért is népszerű ez a típusú fejhallgató a zenészek körében. Ezeknek a fejhallgatóknak a hangja nagymértékben függ a fejhallgató közvetlen helyzetétől a fülben és a fül anatómiai szerkezetétől. Hátránya ennek a fajtának a magas költsége is.
Az elektrosztatikus fejhallgatók két elektron közötti membránt használnak a hang létrehozásához. A membránra állandó feszültséget vezetnek, és az audiorendszerből érkező jelet vezetnek az elektródákra, amelyek hatása alatt a membrán rezgései hihetetlenül pontosan megismétlik az elektromos jel alakját. Ezeket a fejhallgatókat gyakran használják Hi-Fi és Hi-End audio berendezésekkel együtt. Ennek oka az a tény, hogy az áruk nagyon magas.
A fejhallgató kábelének egy- vagy kétirányúnak kell lennie. Abban az esetben, ha a csatlakozás kétirányú, akkor a vezeték külön-külön illeszkedik az egyes fejhallgatókhoz, de ha egyirányú kapcsolatunk van, akkor a vezeték csak egy fejhallgatóra alkalmas. A második fülhallgató vezetéken keresztül csatlakozik, amelyet egy íj rejt. Ami nagyon kényelmes annak a személynek, aki használja őket.
A csatlakozókábel fő eleme a réz, amely vezetőként működik. Az összekötő kábel különálló granulátumok soros összekapcsolásából áll. Mindegyik granulátum magában egy megfelelő szerkezetű kristályrácsot tartalmaz. A szemcsék közötti átmenetek azonban oxidálódnak és megzavarják a szerkezetet. Ezek az átmenetek olyan akadályt jelentenek, amely rontja a jelet, megakadályozva az elektromos áramot. A legjobb minőségű fülhallgatók oxigénmentes rézvezetőt használnak. Emiatt a szemcsék közötti szerkezet nem sérül, ami pozitív hatással van a jel minőségére.
A közönséges fejhallgatók kábelhossza 1-3 méter, de egyes fajtákban elérheti a 7 métert is. A lejátszók fejhallgatóinak kábele 50 centiméter hosszú, de a fejhallgatóhoz gyakran mellékelnek hosszabbító kábelt, mivel a kábel hossza nem biztos, hogy elegendő ahhoz, hogy a lejátszót kényelmesen elférjen a zsebében. A hordozható berendezések fejhallgató kábelének átlagosan 1-1,2 méter hosszúnak kell lennie, de ez a hosszúság nem biztos, hogy elegendő otthoni használatra.
Frekvencia
A fejhallgató kiválasztásakor alaposan nézze meg a dobozt. Jelölnie kell azt a frekvenciát, amely befolyásolja a fejhallgatóból érkező hang minőségét. Abban az esetben, ha a frekvenciatartomány szűk, a kimenetnél fémes hangot kapunk nagyon magas vagy nagyon alacsony frekvenciákon, valamint jellegzetes sziszegést. De a gyártók az ügyfél érdeklődése érdekében gyakran szélesebb tartományt jeleznek, mint amilyen valójában. Ennek oka, hogy a frekvenciatartomány mérésének kritériumai gyártónként eltérőek. A tartományon kívül a hang nem lesz más, csak kissé halkabb. Ezért az emberek olyan gyakran meglepődnek, amikor olcsó és drága fejhallgatókat hasonlítanak azonos frekvenciatartományba. Ebben a tekintetben érdemes megjegyezni, hogy nem szabad figyelni erre a paraméterre.
Van olyan, hogy frekvencia válasz vagy az amplitúdó-frekvencia válasz grafikonja, amelynek mindig lineárisnak kell maradnia, hangtorzulás nélkül. Éppen ezért a frekvencia-válasz linearitása nélkül a frekvenciatartományok jellemzői haszontalan információk maradnak. A csomag amplitúdójának amplitúdója nem észlelhető. Ehhez meg kell hallgatnia egy kifejező kompozíciót a fejhallgatón keresztül, így tesztelve az eszközt.
A fejhallgató membránja szintén a hangminőséget befolyásoló tényezők egyike. Minél nagyobb a fejhallgató membránjának átmérője, annál jobban reprodukálják az ilyen fejhallgatók az " alsó véget ". Ennek eredményeként, ha fontos a számodra kapott hang minősége, ne feledd, hogy a membrán nem lehet kevesebb, mint 30 mm.
Ellenállás
Egyéb fontos paramétereket a csomagoláson feltüntetünk. Az ellenállás a minimális ellenállás mértéke a váltakozó áramhoz viszonyítva. Ezt a paramétert figyelembe veszik annak az eszköznek a vonatkozásában, amelyhez a fejhallgatót csatlakoztatják. A 16-40 ohmos impedanciájú fejhallgatók alkalmasak egy hordozható lejátszóra. De érdemes tudni, hogy ha az ellenállás a minimálisan megengedett szint alatt van, akkor a felhasználó nemcsak zenét hall, hanem a lejátszó fülének váltásakor fellépő zörgéseket, valamint egyéb zajokat is.
Ha a monitorhoz nagyméretű, 250 ohm impedanciájú monitor fejhallgató csatlakozik, akkor nem hangot, hanem suttogást hallunk. Azt is tudnia kell, hogy a 150 ohmnál nagyobb impedanciájú fejhallgató csatlakoztatásához saját erősítőt kell használnia. A hangkártyákhoz tervezett és erősítő nélküli fejhallgatók impedanciájának 120 és 150 ohm között kell lennie. A legjobb minőségű fülhallgató impedanciája meghaladja a 300 ohmot. Ez csökkenti az általános torzulást, de nagyfeszültségű jelet igényel az erősítőtől.
Érzékenység
Ez a paraméter befolyásolja a fejhallgató hangerejét a hozzájuk juttatott jel bizonyos értékeinél. A magasabb érzékenységű fejhallgató hangosabban fog működni, mint az azonos impedanciaszintű fejhallgató. A fejhallgató érzékenységét az általuk okozott nyomás határozza meg, amikor 1 mW teljesítményű elektromos jellel látják el őket.
A hangnyomást dB-ben (decibelben) mérik. Az emberi hallás küszöbértéke nulla decibel. A fájdalomküszöb 140 dB. Ebben a tekintetben a fejhallgató érzékenységének legalább 100 dB-nek kell lennie. Különös figyelmet érdemelnek a fejhallgató mágneses magjai. A mag kis átmérője jelezheti a mágnes alacsony teljesítményét. Abban az esetben, ha a nagy membránú fejhallgató nem megfelelő az Ön számára, akkor neodímium magasságú fejhallgatókat kell választania, amelyek magas mágneses energiával rendelkeznek.
A fejhallgató teljesítménye 1–3500 mW közötti. Ez azt jelzi, hogy a fejhallgató milyen hangerővel játszik le hangot. A legfontosabb, amit meg kell érteni, hogy a hangerő nem csak a teljesítménytől, hanem az ellenállástól és az érzékenységtől is függ.
Kapcsolat típus
A fejhallgató csatlakoztatásának módszerei is eltérőek. A kapcsolat típusa szerint vannak vezeték nélküli és vezetékes fejhallgatók. Mi a legjobb választás? Természetesen a vezeték nélküli fejhallgató elég vonzó megoldás, amely megfelel azoknak az embereknek, akik mozognak vagy táncolnak, miközben zenét hallgatnak. Van azonban vélemény, hogy az ilyen fejhallgatók hangátviteli minősége nagyon rosszabb, rosszabbul, az azonos osztályú vezetékes fejhallgatókétól. Azonban ne engedje le az ilyen fejhallgatókat. A modern technológia lehetővé teszi, hogy elkerülje a súlyos torzulásokat, amikor vezeték nélküli fejhallgatóval továbbítja a jelet.
A vezeték nélküli fejhallgató-adó 1–27 csatornát tartalmazhat. Több csatorna teremt körülményeket a működési frekvencia könnyebb kiválasztásához. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy ha az egyik csatornán interferencia van, akkor a következőre válthat. Minél nagyobb az adó működési frekvenciája, annál jobban átjut a jel a falakon és egyéb akadályokon. Ha tervei között szerepel a fejhallgató használata a szobán kívül vagy a lakóterületen kívül, akkor érdemes olyan fejhallgatót választani, amelynek adójának működési frekvenciája legalább 800 MHz.
Az ilyen fejhallgatók hatótávolsága nagymértékben változik és elérheti a 100 m-t is. Abban az esetben, ha olyan fejhallgatóra van szüksége, amely a helyiségen belül működik, néhány méteres hatótávolság elegendő az Ön számára. A lakásban való mozgáshoz elég, ha a hatótávolság 10-30 m. A fejhallgató akár 100 m hatótávolsággal is alkalmas kültéri használatra.
Az infravörös és rádiós jelforrások mellett vannak olyan modellek, amelyek Bluetooth technológiát használnak, így sok olyan eszközzel képesek csatlakozni, amelyek beépített Bluetooth adapterrel rendelkeznek, amely támogatja az A2TP profilt.
Nem titok, hogy a vezeték nélküli " fülek " valamivel nehezebbek, mint a vezetékes " társaik ". Ez annak a ténynek köszönhető, hogy működésükhöz akkumulátorokra vagy újratölthető elemekre van szükség, amelyeket szintén elég gyakran lemerítenek. Ezért annak érdekében, hogy ne vásároljon külön fejhallgatót a Hi-Fi és a Hi-End rendszerekhez, azonnal választania kell a vezetékes fejhallgatót.
Kivétel nélkül az összes vezeték nélküli, valamint a vezetékes fejhallgatók egyes típusai hangerőszabályzóval rendelkeznek. Ez akkor válik hasznossá, ha az illető távol van a jelforrástól.
Akusztikus kialakítás
Az akusztikai kialakítástól függően többféle fejhallgató létezik: zárt, nyitott és félig nyitott. A zárt hátsó fejhallgató megakadályozza a külső hangok behatolását, ami jó, ha tömegközlekedési eszközökön hallgat zenét. Zárt eszközzel az íj, ha van, jobban nyomja a fülét, mint más típusú fejhallgatóval. Ugyanis az alacsony frekvenciájú hangok károsodhatnak, ha a poharak nem illenek jól. A fülhallgató kiválasztásakor viselje őket 5-10 percig. Azonnal érezni fogja, ha nyomnak rád.
A nyitott fejhallgató lehetővé teszi a külső hangok behatolását. Ebben a tekintetben az ember nincs hallhatóan elválasztva a külvilágtól, ami természetesebbé teszi a hangzást. De a tömegközlekedésben problémássá válik ilyen fejhallgatóval zenét hallgatni. A félig nyitott fejhallgató lehetővé teszi a külső hangok áthaladását, de megfelelő hangszigetelést biztosít.
Kényelem
A fejhallgató-konstrukciónak több típusa van:
- csatlakoztat
- fuvarlevelek
- fülhallgató
- monitor
A közvetlenül a fülekbe helyezett fejhallgatók két típusra oszthatók: fülbe és fülre. A füldugók kicsiek, nagyon kényelmes hordozható eszközökkel használni. A legtöbb játékoshoz tartozik. Hátránya, hogy meglehetősen rosszul vannak a fülben. Ennek oka az a tény, hogy az embereknek nagyon különböző a fülük. Ezenkívül ezek a fejhallgatók alacsony hangszigeteléssel rendelkeznek, rosszul reprodukálják az alacsony frekvenciájú hangokat.
A fülbe helyezett fejhallgató sokkal jobban megmarad a fülben. Ezt egy kisebb átmérővel lehet elérni. Ezeket mélyebben a hallójáratba is beillesztik. Az ilyen fejhallgatók általában úgynevezett szilikon fülpárnákkal rendelkeznek, amelyek jól rögzítik a fülhallgatót a fülben, és segítenek a hangszigetelés javításában is, ami növeli a zenehallgatás minőségét.
A fülhallgató az occipitalis íve segítségével a fülekhez van nyomva, és a membrán átmérője is jóval nagyobb, ami jótékony hatással van a hangminőségre. Néha függőleges íj szolgál felfogásként, amely összeköti ezeknek a " füleknek " két csészéjét . Ez egyenletesen osztja el a füldugók súlyát a fej felületén.
A legjobbak a monitor fejhallgatók, amelyek a hangstúdiók stúdiójában történő monitorozására szolgálnak. De érdemes megjegyezni, hogy vannak otthoni használatra szánt monitor fejhallgatók. Ez a változat nagy fejpánttal, fülpárnákkal rendelkezik, amelyek a lehető legjobban elfedik a fület, valamint nagy membránokkal, amelyek egyenletesen reprodukálják a teljes frekvenciatartományt.
A monitor fejhallgató különböző modelljeinek megvannak a maguk jellemzői. Néhányan olyan kábellel rendelkeznek, amely nagyon hasonlít a kézibeszélő kábeléhez vagy egy levehető kábelhez. Csavart kábelt használnak annak megakadályozására, hogy a vezeték lógjon a lábad alatt. A levehető kábel sérülés esetén cserét tesz lehetővé. Ez nagyon fontos, ha figyelembe vesszük a monitor fejhallgatóinak árát. Sokkal könnyebb új kábelt vásárolni, mint csúcskategóriás fejhallgatót kidobni a legkisebb sérülés érdekében.
A füldugók súlyának is nagy jelentősége van, mivel folyamatosan viselik a fejét. A betétek súlya 5-30 gramm, a rezsi 40-100 gramm, a monitoroké pedig 150-300 gramm.
Kommutáció
Az audiojel továbbításának két típusa létezik - analóg és digitális. A digitális átvitel azt jelenti, hogy a jelet egysé és nullává kódolják. Hasonló átviteli típust használnak a vezeték nélküli fejhallgatók is, de a legtöbb fejhallgató analóg átviteli típust használ. Ez azt jelenti, hogy a jel nagysága egyenesen arányos a jel erősségével. A digitális fejhallgatók jobb minőségű hangot adnak, nincs interferencia, elhalványul a mozgás és a zaj, de ennek a fejhallgatónak meglehetősen magas ára van.
Kimenetek
A vezeték nélküli fejhallgatók rendelkeznek egy alapegységgel, amely az adóval, a jelfeldolgozáshoz szükséges elektronikával és egy vonalkimenettel rendelkezik, ahol a jel megismétlődik. Ez lehetővé teszi, hogy erősítőt és hangszórókat csatlakoztasson hozzájuk a fejhallgató kikapcsolása nélkül.
Bemenetek
A vezeték nélküli fejhallgatóba telepített alapegység digitális koaxiális bemenettel is rendelkezik, amely kiküszöböli az interferenciát és a zajt. Ezzel elvégezheti az audiojelek továbbítását mind sztereó, mind többcsatornás módban. Használható többcsatornás hang továbbítására is egyszerű kábel segítségével RCA csatlakozóval.
Ezen a bemeneten kívül létezhet digitális optikai bemenet is. Lehetővé teszi digitális jel továbbítását többféle módban. A koaxiális bemenettel szemben a fő különbség a fény használata a jel továbbítására, valamint az optikai szál használata elektromos kábel helyett. Mindez lehetővé teszi a jelvédelem erős elektromágneses interferencia esetén is.
Csatlakozók
A fejhallgató készülékhez történő csatlakoztatásához többféle aljzat létezik. Mini jack 3.5, mini jack 2.5, 5-pin, 6.3 jack. Kétféle aljzat létezik - 6.3 az audio rendszerek számára és 3.5 a lejátszók számára.
A fülhallgató méretének meg kell egyeznie az audiorendszer bemenetének átmérőjével. Nagyon gyakran a 3.5-ös mini aljzattal ellátott fejhallgatókban az egyik tartozék a 6.3-as aljzat adaptere. Viszont a 6.3 jack aljzattal ellátott fejhallgatót 3,5 adapterhez szállítják. Szinte az összes elektrosztatikus fejhallgató 5 tűs csatlakozót használ.
A mini jack csatlakozó többféle módosítást tartalmaz. Egyenes csatlakozó és L alakú. Hordozható berendezések használata esetén az L alakú csatlakozó megfelelő. Ez annak köszönhető, hogy szorosabban illeszkedik a testhez, és a méreteit sem befolyásolja semmilyen módon. Az egyenes csatlakozóval ellátott fejhallgatók nagyon alkalmasak helyhez kötött berendezésekhez.
Következtetés
A különféle típusú fejhallgatók meglehetősen megnehezítik választásukat. A fejhallgató kiválasztásakor el kell döntenie, milyen célra, valamint milyen feltételek mellett fogja használni őket. Nagyon fontos figyelembe venni a cikkben megadott összes paramétert. A különböző fejhallgató lehetővé teszi, hogy bárki is választani a megfelelő „ fül ” számára . Ennek a cikknek az volt a célja, hogy segítse az átlagfelhasználót a fejhallgató kiválasztásában. Nagyon reméljük, hogy az általunk nyújtott információk hasznosnak bizonyultak az Ön számára, és Ön olyan fejhallgatót választhatott, amely teljes mértékben megfelelt az Ön elvárásainak és elvárásainak.

Hogyan válasszuk ki a fejhallgatót
Hogyan válasszuk ki a fejhallgatót
Hogyan válasszuk ki a fejhallgatót
Hogyan válasszuk ki a fejhallgatót Hogyan válasszuk ki a fejhallgatót Hogyan válasszuk ki a fejhallgatótHome | Articles

November 28, 2022 16:46:54 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting