Hogyan válasszon LCD TV-t?

A tévét nem hiába tartják a múlt század egyik legfontosabb találmányának. Valaki szereti a tévéműsorokat, de valaki focit akar nézni egy üveg sör mellett. És milyen öröm van a gyerekek arcán, amikor lelkesen nézik kedvenc rajzfilmjüket. Szinte mindenki tévét néz, ami azt jelenti, hogy előbb-utóbb minden család szembesül azzal a problémával, hogy a technológiának ezt a csodáját választja.
Az LCD TV-t nem csak az esztétikai preferenciák és az adott modell megjelenése alapján kell megválasztani, hanem a TV-ben megadott műszaki paramétereknek megfelelően. Tehát, amit tudnia kell az LCD, vagy ahogy mondani szokták - LCD TV kiválasztásakor.
LCD TV átlós mérete
Ez a paraméter az egyik legfontosabb minden TV, és különösen a modern LCD TV kiválasztásakor, amelyek átlója már meghaladta az 50 hüvelykes, vagyis 127 cm-es jelölést. Ha megmenti a szemét a stressztől és maximális kényelmet nyújt az új tévé nézésétől, akkor ne feledje, hogy a kedvenc tévéműsorainak megtekintési távolságának 4-5-ször nagyobbnak kell lennie, mint a tévé képernyőjének átlója. Ezért, ha 32 hüvelykes LCD TV-t (1 "= 2,54 cm) vásárolt, a megtekintési távolságnak 3,25 m és 4 m között kell lennie.
Ne próbálja üldözni a méretet, ez nem így van, ha a több jobb. Nem a legkellemesebb pillanat az az érzés, hogy bevágod a fejedet, és megpróbálod nyomon követni a gyorsan változó képet.
LCD TV felbontása
Erre a mutatóra érdemes különös figyelmet fordítani. Az LCD TV felbontása vagy a TV-mátrix felbontása nem más, mint a képernyőn látható képet létrehozó világító cellák (pixelek) száma. A pixel egy kis négyzet (pont), amelynek mérete normalizált, és három szín (RGB - piros, zöld és kék) fényerejéről tartalmaz információkat. Ezek a pontok képet alkotnak az LCD képernyőn.
Az LCD TV felbontását jellemző érték a vízszintes pixelek és a függőleges pixelek számának arányában jelenik meg. Például, ha a TV műszaki jellemzői 1366 × 768 felbontást jeleznek, akkor ez azt jelenti, hogy a képernyő 1366 pixel szélességű és 768 pixeles magasságból áll.
Ha csak tévéműsorokat szeretne nézni, ne feledje, hogy a hazánkban széles körben alkalmazott PAL vagy SECAM formátumban továbbított jel 720x576 (720 sor szélességű és 576 magasság) felbontásnak felel meg. Azt is használják, hogy a megadott méret 720 pixel széles és 576 pixel magas. Ezért, ha kis átlójú LCD TV-t szeretne vásárolni, keresse meg, hogy a felbontás nagyobb legyen, mint ez a méret. A filmek DVD-lejátszóról történő kiváló minőségű megtekintéséhez már 1366x768 felbontásra van szükség, és ahhoz, hogy 1920x1080 digitális nagyfelbontású jelből (HDTV) teljes minőséget nyerjen.
Noha hazánkban a digitális nagyfelbontású televízió még nem találta széles körű felhasználását, a digitális blu-ray technológiák néhány év alatt komolyan megszoríthatják a manapság annyira elterjedt DVD-formátumot. Már most, ha kéznél van egy média és egy Blu-ray lejátszó, élvezheti kedvenc filmjét HD minőségben. Természetesen, ha a tévé 1920x1080 felbontást támogat. Így az LCD TV-képernyő felbontásának megtakarítása számos előnnyel és élvezettel rabolhatja el a jövőben.
Látószög
Függőleges és vízszintes látószög, olyan paraméterek, amelyeket nem szabad lebecsülni az LCD TV kiválasztásakor. Ha a képernyőt a középpontjának oldaláról nézi, akkor a kontraszt és a színváltozások éles csökkenését láthatja. Az LCD TV közepétől való távolság növekedésével a torzítás csak nő. A minimálisan megengedett függőleges és vízszintes látószög 160 fok. Ez azt jelenti, hogy 80 fokos szögben nézve a tévét, a kontraszt 10-szer kisebb lesz, mintha tévét nézne a közepén.
A modern LCD TV-k nézőszöge 176-178 fok. Ezért figyeljen erre a paraméterre, hogy ne vásároljon elavult LCD modellt, amelynek alacsonyabb a látószöge.
Válaszidő
Annak érdekében, hogy színes kép jelenjen meg a képernyőn, amely intenzíven változik bármilyen TV-műsor, film stb. a folyadékkristályoknak, amelyeken az LCD tévék gyártásának technológiája alapul, a kiindulási helyzetből a végletekig kell mozogniuk. Például vízszintes helyzetben csak fehér látható, függőleges helyzetbe fordítva csak fekete lesz látható. A folyadékkristályok vízszintesből függőleges irányba történő elmozdulásának idejét folyadékkristályok válaszidejének nevezzük. Ezért minél gyorsabb a válaszidő, annál jobb a kép színes reprodukciója. Ellenkező esetben, ha a reakcióidőnek nagy jelentősége van, akkor a dinamikus jelenetek megtekintésekor a " nyom " a gyors hatású tárgyak mögött marad , vagy az egyik kép egy másikra kerül. A modern LCD-eknél a válaszidő legfeljebb 8 ms lehet (ezredmásodperc, azaz 1ms = 1x10-3 s).
Kontraszt és fényerő
Az LCD TV kontrasztja az egyik legfontosabb paraméter. Ha a tévé kontrasztja alacsony, akkor a képernyőn nem látja a képek gazdag színpalettáját, valamint a színek és a középtónusok gazdag színskáláját. A közelmúltban azonban ez a paraméter elvesztette különös jelentőségét, mivel minőségi jellemzői már nagyon magas értékeket értek el. Az LCD tévék 600: 1 kontrasztaránnyal rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a kép legsötétebb részei 600-szor különböznek a világosabbtól. Természetesen minél nagyobb ez az arány, annál jobb lesz a kép színvisszaadása. A modern LCD tévéknél ennek a paraméternek legalább 800: 1 értéknek kell lennie.
Egyes gyártók 12000: 1 kontrasztarányt adhatnak meg. Dinamikus kontrasztról beszélünk, amelyet speciális adaptív algoritmusok alkalmazásával, azaz további képbeállítással érünk el. Ezért nem erre az értékre, hanem a fő értékre kell figyelnie, amikor a statikus kontraszt elárulását választja.
Az LCD TV másik, ugyanolyan fontos paramétere a kép fényereje. Ha a megvásárolt TV-modell fényereje alacsony, akkor nagyon meg kell erőltetnie a szemét, hogy jól láthassa az átvitt képet, és nappal TV-műsorok nézése kínzásokká válhat. Ezért a modern LCD TV-k fényerejének legalább 450 cd / m2-nek kell lennie, ez az érték normálisnak tekinthető a televíziós adások nézésekor. Ha a megvásárolt modell fényereje meghaladja a 450 cd / m2-t (például 600 cd / m2), akkor ez biztosan nem lesz hátránya az LCD-nek. Néhány LCD TV-modell beépített detektorral rendelkezik a munkaterem megvilágítási szintjének meghatározásához. A mért értéktől függően a TV fényereje automatikusan változik a maximális kényelem elérése érdekében, amikor tévét és videofájlokat néz.
Hang
Az LCD TV kiválasztásakor fordítson különös figyelmet a sztereó rendszerre. A legtöbb modern modell rendelkezik digitális erősítővel, amelyet a maximális hangtisztaság biztosítására használnak. Az LCD TV-nek legalább 2 üreges hangszórórendszerrel kell rendelkeznie, amely 4 hangszóróból és magassugárzóból áll. A kényelmes hangérzékelés érdekében a hangszórók mérete legyen legalább 6 cm, a magassugárzók mérete pedig legalább 2 cm.
Ezenkívül figyeljen a hangszínszabályzó jelenlétére a tévékészülék beállításaiban, ez lehetővé teszi, hogy az ízlés szerint kissé beállítsa a hang ugyanazokat a frekvenciajellemzőit.
Csatlakozási felület
A modern LCD TV tulajdonosa otthoni szórakoztató központot hozhat létre a csatlakoztatott eszközök segítségével, és teljes mértékben élvezheti a TV összes képességét.
De ennek elérése érdekében a TV-készüléknek rendelkeznie kell legalább egy minimális szabványos bemenettel és kimenettel:
Antenna bemenet - sugárzott vagy kábeltévék csatlakoztatására tervezték. Videomagnót csatlakoztathat.
Kompozit csatlakozók szinte minden audio-video berendezésben megtalálhatók, és analóg jelek továbbítására szolgálnak.
S-Video bemenet - hasonlóan az összetett csatlakozóhoz, úgy tervezték, hogy analóg videojelet továbbítson, maximális felbontása 480 i. Lehetővé teszi, hogy jobb képet kapjon, mert külön fényerő (Y) és két kombinált szín (C) jelet továbbít független kábeleken keresztül.
Komponens bemenetek - videojel színes komponenseken keresztüli továbbítására szolgálnak. A külön átadás miatt a kép tisztább, stabilabb és pontos színvisszaadással rendelkezik.
A SCART (Syndicat des Constructeurs d 'Appareils, Radiorecepteurs et Televiseurs) egy univerzális, 21 tűs audio-video interfész analóg jel kétirányú továbbításához.
RGB csatlakozó - a számítógéphez való csatlakozáshoz. A képet közvetlenül a képernyőre továbbítják, megkerülve a TV processzorait.
A DVI (Digital Video Interface) egy digitális csatlakozó, amelyen nem történik semmilyen jelkonverzió, ami csökkenti a képzaj valószínűségét.
A HDMI (High Definition Multimedia Interface) egy digitális multimédia interfész, amely egyszerre képes továbbítani akár 8 audiocsatornát és nagyfelbontású televíziót (HDTV).
A koaxiális csatlakozó szintén digitális. Mindig narancssárgával kiemelve és digitális forrásból történő továbbításra szánva.
Optikai - Ismét digitális, száloptikai kapcsolaton alapul.
A FireWire csatlakozó kétirányú digitális rendszer videokamerák vagy más digitális felvevő eszközök csatlakoztatására.
Sajnos nem minden gyártó látja el LCD TV-jét a fenti bemenetek és kimenetek mindegyikével. Ezért a TV kiválasztásakor mindenképpen győződjön meg arról, hogy több digitális kimenettel rendelkezik. Ellenkező esetben a működés során elkerülhetetlen az a helyzet, amikor manuálisan kell váltania a különböző eszközök között. Természetesen ez az eset, amikor egyszerre több jelforrást akar csatlakoztatni, például DVD-lejátszót, műholdas vevõt, számítógépet stb. És ezt elõbb vagy utóbb mindenképpen meg akarja.
Tehát átnéztük az LCD TV szinte minden jellemzőjét, amelyekre mindenképpen oda kell figyelnie, amikor kiválasztja. Az összes felsorolt ​​ajánlás használata segít a megfelelő választásban az ár-minőség arány tekintetében.

Hogyan válasszon LCD TV-t?
Hogyan válasszon LCD TV-t?
Hogyan válasszon LCD TV-t?
Hogyan válasszon LCD TV-t? Hogyan válasszon LCD TV-t? Hogyan válasszon LCD TV-t?Home | Articles

November 27, 2022 04:38:39 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting