Hogyan működik az LCD TV

A tévék között nagyon magas a verseny. Az egyik tényleges követelmény a digitális jelek feldolgozásának képessége. Eredetük sajátosságai miatt az LCD tévéknek kezdetben számos komoly előnye van.
A modern világban az ember nagyrészt számos technikai segédre támaszkodik - autókra, számítógépekre, GPS-rendszerekre, mobiltelefonokra és egyéb elektronikára. Az LCD - technológiának sikerült bizonyítania hasznosságát az emberi tevékenység minden területén. Információs LCD kijelző nélkül nehéz elképzelni bármit, ami technológiailag fejlett, bármilyen eszköz működésének ellenőrzésére kényelmes. Az LCD technológia minden nap új alkalmazási területeken találja magát. Nem meglepő, hogy meghódította az informatikai piacot, és végső soron forradalmasította a TV-gyártást.
Az LCD tévék lapos, stílusos eszközök, amelyekre mindennap egyre nagyobb az igény.
Működés elve
A "folyékony" kristályokat 1888-ban fedezte fel egy osztrák botanikus. Különböző körülmények között eltérő az átláthatóságuk. A múlt század 60-as éveiben a tudósoknak sikerült elkészíteniük az első kísérleti modelleket a folyadékkristályos képernyőkről, de túlságosan instabilak voltak ahhoz, hogy kivonják őket a gyártásból. A fejlesztők csak viszonylag nemrégiben értek el elfogadható eredményeket.
A modern tévékben leggyakrabban a TFT LCD technológiát használják - folyadékkristályos kijelző vékony filmtranzisztorokon. Két üvegszerű polarizált anyagból áll, amelyek egyikét TFT fóliával borítják. A film kristályokat tartalmaz, ahány kristály - annyi pixel. A vékony filmtranzisztorok szabályozzák az áram áramlását, ezáltal a kristályok megváltoznak és deformálódnak, átláthatóságot / átlátszatlanságot biztosítva.
Maga a kristály nem világít, ezért a kijelző mögött egy fluoreszkáló lámpa áll. A kijelzőt és a lámpát fehér képernyő választja el, amely egyenletesen osztja el a fényt.
A színes kép elkészítéséhez speciális szűrőt használnak. Vörös, zöld és kék színeket ad hozzá. Bármilyen más szín létrehozható ezek kombinálásával. Mivel a képpontok nagyon kicsiek, a néző végül "szilárd" képet lát.
Az LCD technológia sajátosságai miatt a képernyő nem bocsát ki sugárzást.
Kép
Az LCD-TV-k képernyőátlója eléri az 50 hüvelyk, egyes modelleknél pedig még többet is. A gyártók mindeddig nem tudták teljesen megoldani a méretnövelés problémáját. Minden hozzáadott pixelhez három tranzisztor szükséges, 37 hüvelyk feletti modelleknél a fényeloszlás problémás. Szerencsére a vezető gyártók nagyrészt képesek voltak megoldani ezt a problémát. Sony, Samsung, Sharp, LG - ezek azok a márkák, amelyek alatt nagy átlós, kiváló minőségű LCD TV-ket forgalmaznak.
Egyes modellek képaránya 16: 9, ez a formátum a legalkalmasabb DVD és HDTV nézésére, azonban sok modell megtartja a hagyományos 4: 3 arányt, amelyet a legtöbb tévécsatorna továbbra is támogat. A jel és a TV formátum közötti eltérést általában különböző algoritmusok kompenzálják.
Az LCD tévék képe általában sokkal fényesebb és kontrasztosabb, mint egy hagyományos CRT-n. Bármilyen megvilágításban jó "képet" ad. Sem a nappali, sem a mesterséges fény nem zavarhatja annak helyes működését.
Bármely helyzetből nézhet TV-t, mivel a nézési szög általában 160 fok, a legújabb modelleknél - akár 178 fok. Korábban azt hitték, hogy a "plazmának" van a legjobb látószöge, azonban mindkét technológia megfelelő mutatói közel azonosak. Általános szabály, hogy a látószöget nem utolsósorban befolyásolja a képernyő "szemcséje", az ún. "pontmagasság" - előnyösen kisebb, mint 0,28 mm.
Az LCD egyik legfontosabb jellemzője a válaszidő - minél kevesebb, annál jobb (megmutatja, hogy az egyes pixelek átlátszósága milyen gyorsan változhat a képminőség romlása nélkül). A válaszidőt milliszekundumokban mérjük, az optimális mutató 20 ms vagy annál kevesebb. A gyors válaszidő nagyon fontos, ha DVD-ket és HDTV-ket nézünk nagy képernyőkön, különösen gyorsan mozgó jeleneteknél.
A plazma és CRT tévéktől eltérően az LCD-n lévő kép nem "ég ki", ezért nagyon jó számítógéppel való munkavégzéshez vagy videokonzolok csatlakoztatásához. A szöveg és a grafika megjelenítési minősége nagyon magas.
Az egyik általános tévhit: "minél nagyobb a felbontás, annál nagyobb a kép". Nem mindig így van. A legtöbb hagyományos CRT TV VGA felbontású (640x480 pixel), az LCD XGA (1024X768) vagy W-XGA (1280X768) is lehet. A számok tanulmányozása előtt jobb összehasonlítani magát a "képet".
Műszaki jellemzők
Az LCD TV-ket általában beépített audiorendszerrel, tunerekkel stb. Árulják, azonban jobb, ha előre tudják, mi található a csomagban. Például egyes gyártók tévéi nem támogatják a számítógéphez való csatlakozást, ami meglepetést okozhat egy figyelmetlen vásárlónak, néha azért, hogy házimozi rendszerben dolgozzanak, a tévében nincsenek hangszórók.
Fontos, hogy a TV támogassa a HDTV jeleket. A nagy felbontású digitális kép sokkal jobb, mint a normál kép. Ma néhány kábel- és fizetős műholdas csatorna működik a HDTV-vel, a jövőben a hagyományos televízió is működik vele.

Hogyan működik az LCD TV
Hogyan működik az LCD TV
Hogyan működik az LCD TV
Hogyan működik az LCD TV Hogyan működik az LCD TV Hogyan működik az LCD TVHome | Articles

November 29, 2022 13:56:24 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting