Hladnjaci s dva kompresora koji pomažu dobroj domaćici

Glavna prednost hladnjaka sa dva kompresora je njihova povećana efikasnost u odnosu na modele sa jednim kompresorom. Hladnjaci s dva kompresora i jednokompresorski hladnjaci iste veličine znatno se razlikuju u količini potrošnje električne energije. Uređaji sa dva kompresora koriste ga mnogo manje. Ako izračunate razliku u potrošnji električne energije tokom čitavog životnog vijeka hladnjaka, količina će biti vrlo znatna. Hladnjaci s dva kompresora osobito su relevantni za evropske zemlje jer su troškovi električne energije prilično visoki. Očigledno je da se zato u Europi najčešće proizvode modeli s dva kompresora.

Uređaji sa dva kompresora imaju nezavisni regulator temperature u svakoj komori. Ako temperatura poraste u jednoj od komora, u njoj počinje raditi ekonomični kompresor male snage, koji se isključuje odmah nakon uspostavljanja optimalne temperature u komori. Takav sistem upravljanja omogućuje značajne uštede energije u hladnjacima sa dva kompresora. Uređaj sa jednim kompresorom, za razliku od dvokompresora, nema zasebnu kontrolu temperature. Njezin jedini snažni energetski intenzivni kompresor u sličnim situacijama proizvodi dodatno i nepotrebno hlađenje u zamrzivaču, trošeći dodatnu energiju.

Hladnjak s dva kompresora ima način potpuno zamrzavanja u zamrzivaču i mogućnost privremenog isključivanja jedne od komora, što ujedno štedi energiju. Uz to, dva kompresora male snage djeluju znatno tiše od jednog moćnog kompresora, tako da hladnjaci sa dva kompresora proizvode mnogo manje buke tokom rada.

Hladnjaci s jednim kompresorom nemaju gornje prednosti hladnjaka s dva kompresora, ali to nadoknađuju nižim troškovima. Također, novi modeli uređaja s jednim kompresorom imaju poseban magnetni ventil koji kontrolira protok rashladnog sredstva koji kruži u jedinici. Omogućuje vam hlađenje kamera pojedinačno, a ujedno štedite energiju.

Hladnjaci s dva kompresora koji pomažu dobroj domaćici
Hladnjaci s dva kompresora koji pomažu dobroj domaćici
Hladnjaci s dva kompresora koji pomažu dobroj domaćici
Hladnjaci s dva kompresora koji pomažu dobroj domaćici Hladnjaci s dva kompresora koji pomažu dobroj domaćici Hladnjaci s dva kompresora koji pomažu dobroj domaćiciHome | Articles

December 5, 2022 20:51:56 +0200 GMT
0.009 sec.

Free Web Hosting