HDTV в Русия

На първо място, нека напомним на читателя, че той може да приема телевизионни канали чрез ефирно (наземно) излъчване, през кабелната телевизионна мрежа, а също и от сателита.
Не е необходимо да разчитате на предстоящата поява на HDTV канали в Русия в пакетите на няколко цифрови кабелни мрежи. В бъдеще развитието на кабелните мрежи е именно в HD излъчването. Очевидно кабелните оператори нямат непосредствен стимул да преминат от аналогово към цифрово излъчване, тъй като няма полза за цифровото в стандартната разделителна способност. При HDTV ситуацията е съвсем различна: картината с висока разделителна способност не се предава по аналоговия метод (изключваме HD-MAC от разглеждане като неперспективен по отношение на разходите за внедряване). Следователно преминаването към цифрово за кабелни оператори няма да бъде просто „ надграждане “ на технологичната база, но и необходимо условие за разширяване на пакета от предоставени услуги. Несъмнено кабелните оператори ще бъдат стимулирани от производителите на цифрови технологии: за тях ще се отвори интегриран пазар на продажби, тъй като операторът ще трябва да закупи не само абонатни приемници с определена система за условен достъп, но и съвместимо с тях главно оборудване.
Очаква се доставчици на интегрирани излъчващи решения като Digiraum (DRE), TongPhang, Irdeto да навлязат на руския " кабелен " HDTV пазар. Те осигуряват рентабилни, лесно разгръщащи се решения и най-важното - разполагат с необходимия брой приемници с вградени модули за достъп (сервизни декодери). Да, да, в руския кабел трябва да се очаква появата на DRE Crypt или някаква руска разработка, „ тунелна “ в Conax или Irdeto ... Няма съмнение, че доставчиците на оборудване ще работят в тясно, почти интимно сътрудничество с централизирани телевизионни оператори. Това ще се случи по същия начин, както се случва с TricolorTV и DRE. Тоест ще има някакъв пакет от HDTV канали, излъчвани от сателита, които ще бъдат приемани от регионалните кабелни оператори и предадени на крайните потребители. Освен това всички тези мрежи ще използват централизирана система за условен достъп. Регионалният оператор ще има достъп до централния CAS сървър на разпространителя и няма да има нужда да разгръща системата за условен достъп, т.е. няма да е нужно да харчите значителни пари.
Ситуацията е малко по-различна при наземната цифрова телевизия. В Москва, като част от развитието на честотата на 34-ия UHF канал, се провежда тестово излъчване на телевизионни програми с висока разделителна способност във формат за компресия (компресия) H.264 / AVC. Излъчването се извършва във формат за предаване DVB-T. Техническата страна се осъществява от Telecom Project 5 , софтуерното съдържание все още не е богато, но участва в него, вкл. „ Първи канал “. Трябва да очакваме появата на редовен HD в наземния обхват през следващите години, тъй като цифровата наземна телевизия е внедрена в Русия. Най-вероятно всичко казано за спецификата на изграждането на кабелна телевизионна мрежа ще важи и за националния проект за излъчване, но само „ залогът “ тук е много по-голям. Очевидно е, че ефирният пазар е в пъти по-голям от кабелния пазар и освен това от сателитния пазар и следователно изпълнителят, спечелил търга за предоставяне на цялостно решение, ще получи милиарди долари директно от държавния бюджет . Едва ли Д. Волобуев ще успее да „ завладее “ този пазар със своя DRE (по-точно Л. Д. Рейман просто няма да го допусне там). Най-вероятно кодирането на Roscrypt ще отиде във въздушната мрежа. За любителите на HDTV в Русия най-приемливият метод за получаване на висококачествени телевизионни снимки е методът за получаване на телевизия с висока разделителна способност от сателит.
Истинските ограничителни фактори ще бъдат само изискванията за оборудването и физическата видимост на спътниците на приемащата площадка.

HDTV в Русия
HDTV в Русия
HDTV в Русия
HDTV в Русия HDTV в Русия HDTV в РусияHome | Articles

November 28, 2022 16:32:32 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting