HDTV во Русија

Пред сè, да го потсетиме читателот дека може да прима телевизиски канали преку воздушно (копнено) емитување, преку кабелска телевизиска мрежа, а исто така и од сателит.
Не е неопходно да се смета на претстојниот изглед на HDTV канали во Русија во пакетите на неколку дигитални кабелски мрежи. Во иднина, развојот на кабелските мрежи е токму во HD-емитувањето. Очигледно, кабелските оператори немаат непосреден стимул да преминат од аналогно во дигитално емитување, бидејќи во стандардната дефиниција нема корист од дигиталното. Во HDTV, ситуацијата е сосема поинаква: сликата со висока дефиниција не се пренесува со аналоген метод (ние го исклучуваме HD-MAC од разгледување како непредвидлив во однос на трошоците за распоредување). Затоа, преминот кон дигитален за кабелските оператори нема да биде едноставна „ надградба “ на технолошката база, туку и неопходен услов за проширување на обезбедениот пакет услуги. Несомнено, кабелските оператори ќе бидат стимулирани од производителите на дигитална технологија: за нив ќе се отвори интегриран пазар на продажба, бидејќи операторот ќе треба да купува не само претплатнички приемници со одреден систем за условен пристап, туку и опрема за глава компатибилна со нив.
Се очекува такви провајдери на решенија за интегрирано радиодифузија како што се Digiraum (DRE), TongPhang, Irdeto да влезат во рускиот „ кабелски “ HDTV пазар. Тие обезбедуваат рентабилни, лесно распоредливи решенија и што е најважно, тие го имаат потребниот број приемници со достапни вградени модули за пристап (декодери на услуги). Да, да, во рускиот кабел треба да се очекува појава на DRE Crypt или некој вид руски развој, „ тунелиран “ во Конакс или Ирдето ... Нема сомнение дека добавувачите на опрема ќе работат во блиска, скоро интимна соработка со централизирани радиодифузери. Ова ќе се случи на приближно ист начин како што се случува со ТриколорТВ и ДРЕ. Тоа е, ќе има некаков пакет на HDTV канали емитувани од сателитот, кои ќе ги примаат регионалните кабелски оператори и ќе ги пренесуваат на крајните корисници. Покрај тоа, сите овие мрежи ќе користат централизиран систем на условен пристап. Регионалниот оператор ќе има пристап до централниот CAS сервер на радиодифузерот и нема да има потреба да го распоредува системот за условен пристап, т.е. нема да треба да потрошите значителни пари.
Ситуацијата е малку поинаква со копнената дигитална телевизија. Во Москва, како дел од развојот на фреквенцијата на 34-от UHF канал, се спроведува тест-емитување на ТВ-програми со висока дефиниција во формат на компресија (компресија) H.264 / AVC. Радиодифузијата се изведува во формат на пренос DVB-T. Техничката страна се врши од страна на Телеком Проект 5 , на содржината на софтвер се уште не е богат, но тоа учествува во него, вкл. " Прв канал ". Треба да очекуваме појава на редовно HD во копнениот опсег во наредните години, бидејќи дигиталната копнена телевизија е распоредена во Русија. Најверојатно, сè што е кажано за спецификите на градење на кабелска ТВ-мрежа ќе важи и за националниот радиодифузен проект, но само „ влоговите “ тука се многу поголеми. Очигледно е дека пазарот на воздух е многу пати поголем од пазарот на кабли и, згора на тоа, пазарот на сателит, и затоа изведувачот кој победи на тендерот за обезбедување на сеопфатно решение ќе добие милијарди долари директно од државниот буџет . Малку е веројатно дека Д.Волобуев ќе може да го „ фати “ овој пазар со својот ДРЕ (поточно, Л. Д.Риман едноставно нема да му дозволи таму). Најверојатно, кодирањето Roscrypt ќе оди на воздушната мрежа. За ентузијаст на HDTV во Русија, најприфатлив метод за примање на висококвалитетни телевизиски слики е методот за примање телевизија со висока резолуција од сателит.
Вистински ограничувачки фактори ќе бидат само барањата за опремата и физичката видливост на сателитите на местото на примање.

HDTV во Русија
HDTV во Русија
HDTV во Русија
HDTV во Русија HDTV во Русија HDTV во РусијаHome | Articles

December 3, 2022 17:28:34 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting