DLP tehnologija

DLP je najnovejša visoko natančna projekcijska tehnologija, ki se uporablja v poslovnih in domačih zaslonih. Tehnologija DLP zagotavlja neprimerljivo svetlost in jasnost slike.
V središču tehnologije DLP je optični polprevodnik, digitalna mikromirror naprava ali DMD, ki jo je leta 1987 izumil Larry Hornbeck iz Texas Instruments.
Kristal DMD je visoko natančna matrika, ki digitalno pretvarja svetlobo, z drugimi besedami, mikrohitrostno vezje visoke hitrosti, katerega površina je sestavljena iz številnih mikroskopskih ogledal, ki odbijajo svetlobo. S pomočjo milijonov mikroskopskih ogledal nastane žarek. Vsako takšno ogledalo ustreza enemu pikslu svetlobe na projicirani sliki. V kombinaciji z digitalnim signalom, virom svetlobe in projekcijsko lečo ta ogledala zagotavljajo vrhunsko video in grafično zmogljivost. Ko digitalni video ali grafični signal vstopi v sistem DLP, se aktivira mikroskopska elektroda, ki se nahaja pod vsakim ogledalom DMD, zaradi česar se ogledalo nagne bodisi proti svetlobnemu viru bodisi v nasprotno smer. Ko je ogledalo nagnjeno proti svetlobnemu viru, skozi projekcijsko lečo odbije en pik svetlobe na zaslon. Ko se nagne v nasprotno smer, svetloba ne zadene ogledala in ustrezen prostor slikovnih pik ostane temen. Vsako ogledalo DMD se lahko nagne tisočekrat na sekundo.
S spreminjanjem dolžine časa, ko svetloba zadene ogledalo, lahko dosežete prikaz različnih sivih odtenkov. Če je ogledalo nagnjeno proti svetlobi dlje kot v nasprotni smeri, prikaže svetlo sivo slikovno piko, ko je čas nagiba od vira daljši, pa temno sivo slikovno piko.
Tako lahko ogledala DMD prikažejo do 1024 sivih odtenkov in ustvarijo zelo natančne črno-bele slike. Zadnja stopnja digitalne obdelave svetlobe je pretvorba nastale enobarvne slike v barvo. Večina sistemov DLP doda barvo z uporabo svetlobnega filtra, imenovanega " barvno kolo ", ki je nameščen med svetlobnim virom in zrcalno ploščo DMD.
Ko se barvno kolo vrti, rdeča, zelena in modra svetloba zaporedno padajo na mikrometra DMD. Z usklajevanjem kota vsakega ogledala s temi bliskavicami lahko standardni sistem DLP reproducira več kot 16 milijonov različnih barv.
Na primer, vijolična slikovna pika nastane tako, da ogledalo nagnete proti svetlobnemu viru, ko ga zadene rdeči ali modri žarek. Človeško oko kombinira te osnovne barve in vidi vijolično. Samsungovi DLP televizorji, domači kino in projektorji uporabljajo en sam kristal DMD, svetilko, barvno kolo in sistem projekcijskih leč. Ti sistemi ponujajo večji kontrast, jasnost in nasičenost barv za video in grafiko kot katera koli druga slikovna tehnologija.

DLP tehnologija
DLP tehnologija
DLP tehnologija
DLP tehnologija DLP tehnologija DLP tehnologijaHome | Articles

December 3, 2022 03:38:30 +0200 GMT
0.027 sec.

Free Web Hosting