DLP technológia

A DLP a legújabb nagy pontosságú vetítési technológia, amelyet üzleti és otthoni kijelzőkön használnak. A DLP technológia páratlan képfényt és tisztaságot biztosít.
A DLP technológia középpontjában egy optikai félvezető, egy digitális mikrotükör vagy DMD található, amelyet 1987-ben talált ki Larry Hornbeck, a Texas Instruments.
A DMD kristály egy nagy pontosságú mátrix, amely digitálisan alakítja át a fényt, más szóval nagysebességű mikrokapcsolást, amelynek felülete sok mikroszkópos tükrökből áll, amelyek visszaverik a fényt. Millió mikroszkopikus tükör segítségével egy gerenda képződik. Minden ilyen tükör a kép egy képpontjának felel meg. Digitális jellel, fényforrással és vetítő lencsével kombinálva ezek a tükrök kiváló video- és grafikus teljesítményt nyújtanak. Amikor egy digitális videó vagy grafikus jel belép a DLP rendszerbe, az egyes DMD tükrök alatt elhelyezett mikroszkopikus elektróda aktiválódik, ami a tükör vagy a fényforrás felé, vagy az ellenkező irányba dől. Amikor a tükör egy fényforrás felé dől, akkor a vetítő lencsén keresztül egy képpont fényt tükröz a képernyőn. Ellenkező irányba döntve a fény nem éri el a tükröt, és a megfelelő pixeltér sötét marad. Minden DMD tükör másodpercenként ezerszer megdönthet.
A fény tükörbe érésének időtartamának változtatásával elérheti a szürke különböző árnyalatainak megjelenítését. Ha a tükör a fény felé billen, az ellentétes iránynál hosszabb ideig, akkor világosszürke pixelt jelenít meg, és ha a forrás dőlési ideje hosszabb, akkor sötétszürke pixelt mutat.
Így a DMD tükrök akár 1024 szürke árnyalatot is képesek megjeleníteni, ultrapontos fekete-fehér képeket hozva létre. A digitális fényfeldolgozás utolsó szakasza az így létrejött monokróm kép színesé alakítása. A legtöbb DLP rendszerek színt használ fényszűrőt úgynevezett „ színkör ” hogy kerül a fényforrás és a DMD tükör panel.
A színes kerék forgása közben a vörös, zöld és kék fény egymás után a DMD mikroszínű tükrökre esik. Ha az egyes tükör szögeit összehangolja ezekkel a fényvillanásokkal, akkor a standard DLP rendszer több mint 16 millió különböző színt képes reprodukálni.
Például egy lila pixel jön létre, ha a tükröt egy fényforrás felé billenti, amikor egy piros vagy kék fénysugár eléri. Az emberi szem egyesíti ezeket az elsődleges színeket, és lilát lát. A Samsung DLP televíziói, házimozi és projektorai egyetlen DMD kristály-, lámpa-, színes kerék- és vetítő lencserendszert használnak. Ezek a rendszerek nagyobb kontrasztot, tisztaságot és színtelítettséget kínálnak a videók és grafikák számára, mint bármely más képalkotó technológia.

DLP technológia
DLP technológia
DLP technológia
DLP technológia DLP technológia DLP technológiaHome | Articles

December 3, 2022 08:53:23 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting