DLP технологија

DLP е најнова технологија за прецизна проекција која се користи во деловните и домашните дисплеи. DLP технологијата обезбедува незаменлива осветленост и јасност на сликата.
Во срцето на технологијата DLP е оптички полупроводник, дигитален микромирористички уред или DMD, измислен во 1987 година од Лари Хорнбек од Тексас инструменти.
Кристалот DMD е високо-прецизна матрица која дигитално ја претвора светлината, со други зборови, брз микроциркула, чија површина се состои од многу микроскопски огледала што ја рефлектираат светлината. Со помош на милиони микроскопски огледала, се формира зрак. Секое такво огледало одговара на еден пиксел светлина на проектираната слика. Во комбинација со дигитален сигнал, извор на светлина и проекциски леќа, овие ретровизори обезбедуваат врвни видео и графички перформанси. Кога дигитален видео или графички сигнал влегува во системот DLP, се активира микроскопска електрода сместена под секое DMD ретровизор, предизвикувајќи огледалото да се навалува или кон изворот на светлина или во спротивна насока. Кога огледалото е навалено кон извор на светлина, тој рефлектира еден пиксел светлина преку проекционата леќа на екранот. Кога се навалува во спротивна насока, светлината не удира во огледалото и соодветниот простор за пиксели останува темно. Секое DMD огледало е способно да се навалува илјадници пати во секунда.
Со менување на должината на времето кога светлото ќе го погоди огледалото, може да постигнете прикажување на различни сиви нијанси. Ако огледалото е навалено кон светлината подолго од спротивната насока, тој прикажува светло сив пиксел, а кога времето на навалување од изворот е подолго, тој прикажува темно сив пиксел.
Така, DMD ретровизорите можат да прикажат до 1024 сиви нијанси, создавајќи ултра-прецизни црно-бели слики. Последната фаза на дигитална обработка на светлината е претворање на добиената монохроматска слика во боја. Повеќето DLP системи додаваат боја користејќи светлосен филтер наречен „ тркало во боја “ што е поставен помеѓу изворот на светлина и панелот за огледало на DMD.
Како што се врти тркалото во боја, црвената, зелената и сината светлина последователно паѓаат на микро-огледалата на DMD. Со координирање на аголот на секое огледало со овие трепкања на светлината, стандарден DLP систем може да репродуцира над 16 милиони различни бои.
На пример, пурпурен пиксел се создава со навалување на огледалото кон изворот на светлина кога ќе го погоди црвена или сина греда. Човечкото око ги комбинира овие основни бои и гледа виолетова. DLP телевизорите, домашните кина и проекторите на Samsung користат единствен DMD кристал, ламба, тркало во боја и систем за проекција на леќи. Овие системи нудат поголем контраст, јасност и заситеност на бојата за видео и графика од која било друга технологија за сликање.

DLP технологија
DLP технологија
DLP технологија
DLP технологија DLP технологија DLP технологијаHome | Articles

December 8, 2022 00:48:46 +0200 GMT
0.009 sec.

Free Web Hosting