Cum se alege un umidificator?

Sănătatea și starea noastră de spirit depinde de mulți factori, printre care microclimatul din jur, în special umiditatea relativă a aerului, ocupă un loc important. Toată lumea suferă de o lipsă de umezeală: atât mobilierul prăbușit cu parchet, cât și plantele de interior, care la început încetinesc creșterea și apoi mor complet. Clima uscată este deosebit de rea pentru copii. Atunci când un astfel de aer este inhalat, membranele mucoase se usucă, drept urmare riscul apariției bolilor respiratorii și infecțioase crește din cauza scăderii funcțiilor de protecție a corpului.
Concluzia este evidentă - trebuie luate măsuri urgente pentru a combate uscarea crescută a climei. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să achiziționați un dispozitiv special - un umidificator de aer. Toate modelele de umidificatoare de uz casnic nu necesită instalare și sunt capabile să lucreze non-stop într-o cameră închisă (cameră, birou, birou etc.). Nu vă fie teamă să îl instalați în dormitor, nivelul de zgomot al dispozitivului este atât de scăzut încât nu vă va deranja somnul.
Dispozitivul de umidificare este foarte ușor de utilizat. Trebuie doar să umpleți rezervorul cu apă și să-l conectați, dispozitivul va face restul singur.
Umiditatea aerului interior
Astfel, umiditatea relativă a aerului este una dintre cele mai importante componente în menținerea sănătății umane și a confortului vieții și muncii sale. Există astfel de norme de temperatură și umiditate relativă pentru locuințe:
Perioada anului Temperatura Rel. umiditate (optimă) Rel. umiditate (acceptabilă)
Rece 18-24 C 45-30% 60%
Cald 20-28 C 60-30% 65%
De asemenea, se consideră convențional că aerul cu o umiditate relativă mai mică de 50% este uscat, 50-70% este de umiditate moderată, peste 70% este umed. Medicii pentru copii recomandă pentru sănătatea copilului menținerea umidității în cameră la un nivel de 50-60%. Cu astfel de valori, membranele mucoase foarte sensibile ale organelor respiratorii nu suferă, prin urmare probabilitatea bolii unui copil este mai mică.
Dar, în același timp, merită să ne amintim că, dacă aerul este prea umed, acest lucru poate avea consecințe negative, deoarece în camerele umede calde, microbii dăunători se înmulțesc, iar în camerele reci, există o creștere bruscă a posibilității de boli.
Tipuri de umidificatoare
Există patru tipuri de umidificatoare și, pentru a alege unul potrivit pentru dvs., ar trebui să vă familiarizați cu avantajele și dezavantajele fiecăruia dintre ele.
Tradiţional. Lucrează pe principiul evaporării naturale, „ reci ” . Sunt considerate cele mai potrivite pentru apartamente și mai ales pentru camere pentru copii. Apa este turnată într-un recipient special din interiorul umidificatorului, apoi este alimentată către elementele de evaporare. Un ventilator încorporat aproape silențios conduce aerul prin ele, scoțându-l din cameră și îl dă deja umezit. La umidificatoarele tradiționale, pot fi utilizate casete de hârtie înlocuibile cu impregnare antibacteriană (opțiune mai ieftină) sau discuri din plastic cu o suprafață absorbantă (mai scumpă). Astfel, aerul nu este doar umezit, ci și curățat de praf și particule străine prezente în el. Principalul lucru este să nu uitați în fiecare săptămână sau două să clătiți filtrul și recipientul cu apă în sine.
Puterea y a acestor umidificatoare, de regulă, este mică - 20-60 W, un minim de clopote și fluiere, dar în același timp o suprafață deservită destul de mare - până la 150 mp. m. Evaporarea apei în astfel de umidificatoare are loc cu o rată de până la 300-400 gp / h, dar în multe feluri depinde de umiditatea camerei. Performanța scăzută nu va permite pentru o perioadă scurtă de timp să aducă umiditatea relativă la nivelul cerut și, deoarece aerul este saturat cu umiditate aproape de 60%, eficiența lor scade aproape la zero. Acesta este un avantaj clar: un umidificator cu evaporare la rece nu va duce niciodată la umiditate excesivă în cameră. Umidificatoarele tradiționale pot fi folosite și ca dispozitive pentru aromoterapia populară de astăzi. Este suficient să instalați o capsulă cu o substanță aromatică în ele.
Beneficii:
funcționează pe principiul autoreglării
nu iese abur din el
utilizarea apei de la robinet
posibilitatea aromatizării
este posibil să se monitorizeze cantitatea de apă din rezervor
disponibilitatea filtrelor reutilizabile în unele modele
Dezavantaje:
umiditate maximă a aerului - 60%
nivelul de umiditate crește odată cu temperatura camerei
Umidificatoare cu abur. Spre deosebire de cele tradiționale, unde evaporarea are loc într-un mod „ rece ” , camerele de aburi funcționează pe principiul fierberii. Apa din rezervor este alimentată în bazin, în care sunt instalați electrozii. Când este conectat la rețea, electrodul încălzește apa și are loc evaporarea. Umidificatoarele cu abur sunt echipate cu un sistem de securitate - dacă apa fierbe, dispozitivul se va opri automat. De asemenea, din motive de siguranță, carcasele umidificatorului sunt realizate din plastic rezistent la căldură, designul în sine nu va permite dispozitivului să se răstoarne dacă este împins accidental, iar umidificatorul nu se va porni dacă capacul rezervorului de apă nu este închis etanș. Aburul care vine de la umidificator are o temperatură de 50-60 C, prin urmare nu este recomandat să-l introduceți în grădiniță. În același timp, umidificatoarele cu abur nu au nevoie de consumabile (cartușe, casete, filtre).
Performanța acestui tip de umidificator este destul de ridicată: se evaporă până la 700 ml de lichid pe oră. Umidificatoarele cu abur sunt, de asemenea, bune pentru capacitatea de a le folosi ca inhalator (unele modele vin chiar cu o duză specială). În rezervorul aparatului se pot adăuga infuzii și decocturi din plante sau medicamente, precum și substanțe aromatice. Umidificatoarele de acest tip sunt, de asemenea, recomandate pentru utilizare în sere și sere, deoarece sunt capabile să asigure o umiditate relativă de până la 60%. Consumul de energie al umidificatoarelor cu abur este de aproximativ 320 W, volumul rezervoarelor de apă este de 5-5,5 litri.
Beneficii:
nu are nevoie de apă curată
abur steril
există posibilitatea de inhalare, proceduri de aromoterapie
fără materiale care trebuie înlocuite (filtre, cartușe)
are un mâner de transport convenabil
are cea mai mare performanță dintre toate tipurile de umidificatoare
are un indicator al cantității de apă rămasă
umidifică aerul cu peste 60%
cost relativ scăzut și ușurință în întreținere
Dezavantaje:
consumă multă energie electrică - semnificativ mai mult decât alte tipuri de umidificatoare
nu are un higrostat care să vă permită menținerea unei umidități date în cameră - trebuie achiziționat suplimentar
nerecomandat în casele în care există copii și animale de companie, deoarece poate fi periculos dacă este manipulat aproximativ
Umidificatoare cu ultrasunete. Acest tip de umidificator este deosebit de interesant datorită principiului său de acțiune. Tot același rezervor cu apă, dar apa din acesta nu cade în bazin, ci pe placa vibrând cu o frecvență ridicată (cu ultrasunete). Vibrația împarte lichidul în picături mici - se obține ceva asemănător cu ceața sau norul. Un ventilator încorporat conduce aerul prin această „ ceață ”. Se pare că aburul fierbinte vine de pe dispozitiv - dar este absolut rece, puteți ține mâna în siguranță peste el.
Metoda cu ultrasunete de umidificare este considerată în prezent cea mai eficientă. Acest tip de umidificator este echipat cu higrostate încorporate - dispozitive care reglează nivelul de umiditate „ la ieșire ”, care sunt capabili să pornească și să oprească singuri, menținând un nivel dat. Pentru funcționarea umidificatoarelor cu ultrasunete, sunt necesare cartușe cu rășină schimbătoare de ioni, care purifică apa din sărurile metalelor grele și impuritățile minerale (cartușele trebuie schimbate la fiecare 3-4 luni). Se recomandă în special instalarea unor astfel de umidificatoare în încăperi cu parchet, mobilier antic, instrumente muzicale.
Consumul de energie al umidificatoarelor cu ultrasunete este de la 40 la 130 W, volumul rezervoarelor de apă este de la 3,5 la 6,5 ​​litri. Recent, au apărut la vânzare noi modele de umidificatoare, echipate cu funcții suplimentare: purificarea aerului în mai multe etape (de la mirosuri neplăcute, substanțe nocive și compuși chimici), ionizare (producerea de ioni negativi de oxigen, care sunt benefice sănătății și fac aer proaspăt), filtre pentru purificarea aerului din praful aspru și părul animalelor, dezinfectarea apei într-un rezervor, ozonizare (pentru dezinfectarea aerului interior).
Beneficii:
umiditatea de care aveți nevoie este menținută datorită higrostatului încorporat
umidificatorul pornește și se oprește singur, menținând constant umiditatea setată
diferite modele de umidificatoare cu ultrasunete vă permit să arătați umiditatea reală din cameră, să distrugeți microbii din apă, să aveți butoane tactile
mărime mică
umidifică aerul cu peste 60%
are un design modern, elegant
Dezavantaje:
înlocuirea forțată a filtrului la fiecare 2-3 luni
lipsa posibilității de aromatizare a camerei
sensibilitate specială a filtrului la apa dură (necesitatea utilizării apei speciale demineralizate)
„ Spălător de aer ” combină funcțiile unui umidificator și a unui purificator de aer. În acest caz, umidificarea aerului are loc datorită discurilor din plastic care transformă apa în ceață. Drept urmare, există nu numai umidificare, ci și purificare a aerului de praf, polen, microorganisme etc. Diferența fundamentală între „curățarea aerului” și umidificatoarele tradiționale este că acest dispozitiv funcționează fără filtre înlocuibile și nu are nevoie de consumabile.
Designul „mașinii de spălat aer” și principiul său de funcționare sunt destul de originale: un sistem de discuri din plastic de formă hidrodinamică complexă se rotește într-un rezervor cu apă. Particulele de praf care poluează aerul, intrând în dispozitiv, sunt încărcate de dispozitivul de pre-ionizare încorporat și se așează pe discuri și apoi sunt spălate cu apă. Electrozii ionizanti ISS situati in tigaie sunt folositi pentru combaterea microorganismelor si bacteriilor. Astfel, împreună cu umidificarea, „spălătorul de aer” purifică în mod natural aerul - praful și murdăria se acumulează în bazin. Dacă doriți să simțiți în mod constant aer proaspăt și curat în camera dvs. (ca după o ploaie), atunci „spălarea aerului” poate face față cu ușurință acestei sarcini, iar în încăperile cu praf puternic acest dispozitiv este pur și simplu necesar pentru a restabili rapid un microclimat normal.
Beneficii:
funcționează pe principiul autoreglării (fără higrostat)
există o capsulă pentru aromatizare
nu iese abur din el
diferite modele pot avea filtre speciale cu o tijă ionizantă pentru purificarea biologică a aerului din diferite microorganisme
Dezavantaje:
dimensiuni destul de mari
umiditate maximă a aerului - 60%
filtrele din unele modele necesită înlocuire periodică
„ Șaibele de aer ” sunt potrivite pentru persoanele care au nevoie de aer extrem de curat, fără praf (alergici, care suferă de astm bronșic), precum și pentru o casă recent renovată.
Complexele climatice sunt aparate electrocasnice moderne care efectuează o serie de măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului în casă.
Curățarea aerului. În complexele climatice, de regulă, se utilizează mai multe filtre: un filtru antibacterian de tip HEPA (retenție foarte eficientă a particulelor), pentru a curăța aerul de cele mai mici particule de praf, acarieni, bacterii și un filtru de carbon pentru a elimina mirosurile neplăcute. , fum de tutun, fum de oraș, gaze de eșapament Procesul de umidificare a aerului în complexul climatic are loc prin evaporarea naturală a apei, la fel ca în umidificatoarele tradiționale. Performanța de umidificare depinde de umiditatea aerului din cameră, adică cu cât este mai mare umiditatea, cu atât este mai mică rata de evaporare a apei, adică umiditatea aerului este menținută automat la un nivel optim.
Aproape toate complexele climatice sunt echipate cu un ionizator de aer încorporat pentru a îmbogăți aerul cu ioni negativi de oxigen, a căror cantitate se află în aerul orașelor moderne și cu atât mai mult în apartamente, camere cu o abundență de echipamente de birou. Cu ajutorul ionizării, calitatea aerului este îmbunătățită, aerul devine „viu”. Complexele climatice oferă posibilitatea aromatizării aerului cu ajutorul unei capsule speciale. Camera dvs. va fi umplută cu o aromă plăcută, iar uleiurile parfumate vor calma sistemul nervos, ameliorează tensiunea și vor avea un efect tonic.
Complexele climatice sunt utilizate în mod eficient în apartamente, birouri, saloane de înfrumusețare, case la țară și grădinițe. Circulația sa extrem de eficientă îl face ideal pentru medii extrem de prăfuite sau fumuroase.
Beneficii:
multifuncționalitate
mobilitate
Dezavantaje:
limitarea umidificării aerului la 60%
dimensiuni.
înlocuirea periodică a consumabilelor (filtre)
Ar trebui să rezumați la ce să vă concentrați atunci când alegeți un model specific:
Zona camerei și zona deservită a unui anumit dispozitiv. Recunoașteți-l, nu are sens să cumpărați un dispozitiv conceput pentru umidificare de 50-60 mp. m, dacă suprafața camerei dvs. este de 15 mp m. În plus, este puțin probabil să fie posibil să folosiți 1 dispozitiv pentru aer condiționat în toate camerele locuinței simultan, va trebui să-l transferați dintr-un loc în altul
Capacitatea rezervorului de apă. La umidificatoarele ultrasonice compacte, rezerva este de obicei mică, până la 5 litri (în caz contrar, dispozitivul are deja dimensiuni destul de serioase). De regulă, acest volum este mai mult decât suficient dacă umidificatorul este lăsat pornit noaptea. În plus, dacă producătorul indică cât de mult aer poate trece prin dispozitiv (de exemplu, atunci când curățați sau „ spălați ”), este de dorit ca întregul volum de aer din cameră să treacă prin filtre cel puțin 2 ori pe oră
Funcția de menținere a umidității la un nivel dat. Acest lucru va permite să nu umeziți excesiv aerul din cameră, previne apariția umezelii
Consum de energie. În general, aparatele sunt economice, dar cu cât este mai mare puterea, cu atât este mai rapid hidratată. Aici ar trebui să procedați deja din nevoile dvs., alegând ceea ce este important pentru dvs. - performanță sau economie
Consumul de apă se măsoară în litri pe mușcătură sau în grame pe oră. Majoritatea umidificatoarelor de uz casnic disipează de la 8 la 12 litri într-o sită și acest lucru este suficient
Cronometrul va adăuga confort în timpul utilizării: de exemplu, va opri dispozitivul după un anumit timp de funcționare
Nivelul de zgomot (5-70 dB) este determinat de constanța dispozitivului, de viteza ventilatorului. Cele mai puțin zgomotoase modele sunt destinate dormitorului. Cu cât acest parametru este mai mic, cu atât va fi mai confortabil somnul atunci când dispozitivul funcționează.
Filtre. Umidificatorul poate fi echipat cu un filtru de pre-curățare - acesta este un filtru mecanic „ grosier ” pentru aplicații mari. Filtre mai „ tonifiate ” vor curăța aerul de acarienii de praf, sporii de ciuperci, polenul plantelor, bacteriile bolnave (HEPA, ULPA, electrostatic și fotocatalitic). Filtrele fotocatalitice sunt considerate cele mai bune și cele mai noi filtre din punct de vedere istoric, pe lângă faptul că sunt durabile
Acordați atenție și apei de calitate care poate fi umplută în rezervor: distilată sau direct de la robinet.
Toate umidificatoarele sunt proiectate să funcționeze în același spațiu închis, sunt ușor de utilizat și proiectate să funcționeze non-stop. Indiferent de tip, umidificatoarele au un nivel de zgomot foarte scăzut.
Utilizarea umidificatoarelor va aduce beneficii nu numai dvs. și copiilor dvs., ci și tot ceea ce vă înconjoară: animale de companie, plante și chiar obiecte de interior. Utilizarea lor va avea un efect benefic asupra bunăstării și stării de spirit.

Cum se alege un umidificator?
Cum se alege un umidificator?
Cum se alege un umidificator?
Cum se alege un umidificator? Cum se alege un umidificator? Cum se alege un umidificator?Home | Articles

December 3, 2022 15:25:37 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting