Cum se alege un receptor digital de satelit?

Recent, problema alegerii unui receptor pentru recepționarea programelor transmise în format digital a căpătat o mare urgență.
Cu această transmisie, semnalul TV analogic original este digitalizat, comprimat și ambalat într-un flux de transport pentru transmisie. Un flux poate transmite un canal TV sau un pachet de mai multe canale. Fluxurile de primul tip se numesc SCPC * 1, iar al doilea - MCPC *. Pe partea de recepție, fluxul digital este decodat și semnalul analogic TV este restabilit.
Apariția transmisiei de pachete de canale a schimbat modul în care receptorul le caută. Un canal analogic prin satelit ocupă întotdeauna întregul transponder. Prin urmare, parametrii operatorului pot fi asociați fără echivoc cu numele canalului. Cu transmisia digitală, până la câteva zeci de canale pot fi transmise într-un pachet. Detectarea lor de către receptor are loc în două etape. În primul rând, parametrii transponderelor digitale purtătoare - SR *, FEC *, frecvența și polarizarea sunt introduși în memorie. De regulă, parametrii transponderelor digitale ale anumitor sateliți sunt stocate în memorie deja din fabrică. Când vizează un astfel de satelit, receptorul încearcă secvențial să decodeze pachete și fluxuri unice. Ca rezultat, în memorie se formează liste separate de canale detectate.
Receptoarele digitale au o serie de caracteristici noi care trebuie remarcate. Unele dintre ele sunt legate de parametrii fluxului digital. Una dintre cele mai importante caracteristici este intervalul de viteză acceptat de receptor. Rata de transmisie a fluxurilor de televiziune prin satelit digital variază de la 1,2 Msymbol / s la 30,5 Msymbol / s.
Cea mai frecventă problemă este cu fluxurile de viteză redusă. Sunt deosebit de tipice pentru receptoarele concepute pentru a primi un anumit pachet. Limita inferioară a vitezei acceptate este, de regulă, 18-22 Msmboli / s. Astfel de receptoare nu permit primirea nici unui singur canal, nici a unor pachete de viteză redusă. Majoritatea receptoarelor care nu au o orientare îngustă
, limita inferioară este de 2-5 Msymbol / s și doar câțiva au 1 Msymbol / s. Prin urmare, înainte de a cumpăra un receptor, ar trebui să aflați cu siguranță viteza de transmisie a fluxurilor de interes.
O altă caracteristică legată de parametrii fluxului de biți este capacitatea de a introduce manual PID *. Vă permite să schimbați limba audio a programului, desigur, dacă există mai multe fluxuri audio în canal. Acest lucru este valabil pentru acele receptoare pentru care funcția de schimbare a limbii nu este inclusă în meniu. În plus, există canale rare care utilizează adrese de flux elementare non-standard care nu pot fi primite deloc fără introducerea manuală a PID.
Formatul digital, într-o măsură mai mare decât cel analogic, oferă oportunități convenabile pentru transferul unei varietăți de informații conexe, inclusiv servicii. Aceste capabilități sunt utilizate pe scară largă de către operatori pentru a transmite text text * pagini și un ghid electronic *. Vă rugăm să rețineți că în receptoarele digitale cu suport pentru teletext, pot fi utilizate două opțiuni pentru procesarea acestuia. În primul caz, teletextul este decodat, stocat în memoria receptorului și poate fi transmis ca semnal de televiziune obișnuit. Alegerea modului de teletext se face prin apăsarea unui buton special de pe telecomanda receptorului. Această metodă este similară cu cea utilizată în decodoarele MAC D / D2. Nu necesită un decodor teletext pe televizor și este preferat pentru recepția privată. A doua metodă implică restabilirea teletextului în intervalul impulsului de golire verticală (HRP), în care se afla în semnalul analogic original. În acest caz, teletextul trebuie decodificat din nou de către decodorul încorporat în televizor. Receptoarele care restaurează teletextul în intervalul THD sunt convenabile de utilizat pentru recepția colectivă, deoarece permit fiecăruia dintre abonații conectați să treacă în modul teletext independent unul de celălalt.
Funcțiile inerente numai receptoarelor digitale includ posibilitatea de a căuta automat canale folosind informațiile de rețea transmise într-un flux digital *. În viitorul apropiat, se așteaptă ca software-ul să permită receptorilor să înceapă căutarea fără informații inițiale. Cu toate acestea, până acum (la începutul lunii septembrie) nu cunoaștem un singur model cu astfel de capacități.
Apariția difuzării digitale a dus la o creștere dramatică a numărului de canale transmise. Această circumstanță este luată în considerare la dezvoltarea receptoarelor digitale. Cantitatea de memorie alocată în ele pentru listele de canale, în majoritatea cazurilor, vă permite să stocați până la 1000-3000 de televizoare și până la 500-1500 de canale radio. Problema memoriei limitate, inerentă unor receptoare analogice, este practic exclusă aici.
Numărul mare de canale și abundența funcțiilor de serviciu tipice pentru transmisia digitală au dus la complexitatea structurii meniului. Prin urmare, receptorul necesită o organizare convenabilă și logică a meniului și capacitatea de a aranja canale într-un mod convenabil.
Este destul de dificil să specifici această cerință în câteva fraze. Structura meniului s-a îmbunătățit de la versiune la versiune, iar astăzi majoritatea producătorilor majori oferă opțiuni destul de similare, pe care le-au venit în căutarea optimului.
Receptorul ar trebui să fie capabil de o actualizare convenabilă. În majoritatea cazurilor, noua versiune a software-ului este transferată de pe computer, astfel încât receptorul trebuie să aibă un port pentru conectarea acestuia. De obicei, acesta este RS-232.
Există și alte opțiuni pentru utilizarea unui PC. Adesea, utilizarea editorilor de computer poate facilita foarte mult editarea listelor de transpondere și canale. Și pentru unele receptoare, au fost dezvoltate programe pentru diagnosticarea computerului a defecțiunilor.
Atunci când creați un sistem de recepție din mai multe poziții orbitale de la receptor, poate fi necesar să susțineți protocolul DiSEqC. Într-un sistem cu două sau mai multe antene, acesta poate controla comutatoarele DiSEqC, care s-au răspândit recent. Dacă în sistem este instalată o antenă rotativă, atunci va fi convenabil să utilizați un poziționator modern DiSEqC. Atunci când se organizează sisteme de recepție colectivă cu distribuția unui semnal de satelit la o frecvență intermediară, sunt adesea utilizate comutatoare DiSEqC.
Protocolul DiSEqC este acceptat de aproape toate modelele digitale. Cu toate acestea, ar trebui să acordați atenție compatibilității comenzilor DiSEqC ale receptorului și ale dispozitivelor externe. Tipul protocolului DiSEqC acceptat este de obicei specificat destul de arbitrar. Prin urmare, trebuie să vă asigurați că setul de comenzi este compatibil. De obicei, dispozitivele externe oferă posibilitatea de a alege între mai multe astfel de seturi și puteți alege unul compatibil cu comenzile receptorului. Semnalele de control 13 / 18V, 22 kHz sunt, de asemenea, utilizate pe scară largă. Deoarece sunt necesare pentru a controla convertoarele universale, acestea sunt formate din toate receptoarele, fără excepție. Cu unele comutatoare și comutatoare, acestea pot fi utilizate ca o alternativă la DiSEqC.
Datorită specificului fluxurilor digitale, unele caracteristici importante ale receptoarelor analogice pentru receptoarele digitale se dovedesc a fi irelevante. Acest lucru se referă în principal la pragurile de lățime de bandă și de reducere a zgomotului. Lățimea de bandă IF a unui semnal digital este direct legată de rata de biți și poate varia pe o gamă largă. Prin urmare, în receptoarele digitale, lățimea de bandă este ajustată automat în conformitate cu lățimea de bandă IF a fluxului digital recepționat. În plus, fluxul digital nu este semnalul TV în sine, ci codul comprimat al acestui semnal, protejat de codificări anti-blocare. În ceea ce privește procedura de reducere a zgomotului, care se practică în recepția analogică pentru a anula interferențele, aceasta se reduce la tăierea marginilor benzii IF a semnalului primit. În același timp, datorită pierderii unor informații despre detalii mici colorate, este posibil să se mărească raportul dintre nivelul semnalului util și nivelul de zgomot. Valoarea acestui raport este decisivă pentru posibilitatea recepției semnalului. Un semnal digital are un spectru mai lin decât un semnal analogic, deci tăierea marginilor nu va crește raportul semnal-zgomot în mod vizibil. În plus, nu semnalul TV în sine este transmis în fluxul digital, ci codul acestuia, iar tăierea marginilor benzii poate duce la pierderea unei părți foarte importante a informațiilor. Din aceste motive, pragul de reducere a zgomotului nu este utilizat la recepția digitală.
Trebuie spus că pentru un semnal TV digital nu există gradații în calitatea imaginii reproduse. Dacă distorsiunile primite în timpul transmisiei pot fi eliminate din cauza proprietăților de restabilire a codificărilor de protecție, atunci semnalul TV este restabilit aproape în forma sa originală. Calitatea imaginii este determinată de circuitele care formează semnalul analogic în receptor și de calitatea receptorului de televiziune. Dacă adâncimea codării de protecție se dovedește a fi insuficientă, atunci semnalul nu este deloc recuperat. În starea limită, apar pauze de sincronizare a liniei, cadrul se oprește sau imaginea se sfărâmă în cuburi separate. O astfel de tehnică nu poate fi considerată acceptabilă în niciun fel. Prezența unei margini ascuțite între o imagine de înaltă calitate și absența sa completă face imposibilă evaluarea vizuală a stocului „în termeni de calitate”. Prin urmare, multe receptoare digitale sunt echipate cu indicatori de putere și calitate a semnalului. Nivelul este înțeles ca nivelul absolut al semnalului, iar calitatea este determinată de numărul de erori din flux înainte de decodarea corectării erorilor.
Pentru a primi programe acoperite de o anumită codificare, este necesar un modul de acces (decodor) pentru această codificare. Un card individual cu informații despre condițiile de abonament la servicii trebuie instalat suplimentar în slotul modulului. Modulul de acces poate fi încorporat în receptor sau extern. Modulele încorporate sunt echipate cu receptoare orientate să primească anumite pachete plătite. Decodoarele externe nu sunt conectate prin SCART, ca la receptoarele analogice, ci printr-o interfață standard (О) - PCMCIA.
Astăzi există module externe cu CI pentru toate codificările majore ale semnalelor TV digitale - Viaccess, Irdeto, Seca / Mediaguard, Cryptoworcs, Conax, Nagravision. Excepția este codarea PowerVu, care este implementată cu anumite abateri de la recomandările DVB. Unele receptoare au 2 sau chiar 4 sloturi O, ceea ce vă permite să nu vă faceți griji cu privire la schimbarea decodorului atunci când treceți la recepționarea programelor închise cu o codificare diferită. În viitor, sloturile CI ar trebui să fie utilizate pentru a conecta o mare varietate de module funcționale. Acest lucru vă va permite să modificați flexibil capacitățile funcționale și de service ale unității de bază.
Adesea, un receptor digital este achiziționat în plus față de unul analogic. Dacă semnalele digitale și analogice sunt recepționate de la aceeași antenă, atunci este rezonabil să alegeți un aparat digital cu semnal de intrare care trece printr-un conector F suplimentar (ieșire buclă *), la care poate fi conectat un receptor analogic. Dacă sistemul este completat din nou, atunci este mai convenabil să achiziționați un receptor combinat digital-analog pentru recepția comună a programelor digitale și analogice.
Și dacă sistemul utilizează o antenă rotativă, atunci puteți alege un receptor digital-analog cu un poziționator. Recent, multe companii au început să producă o serie de receptoare, inclusiv modele cu un set diferit de module funcționale. Un tuner analogic, interfețe CI, module de acces și un poziționator pot fi adăugate la setul de bază al modulelor în cel mai simplu receptor în modele mai complexe în diverse combinații. Acest lucru vă permite să faceți cea mai bună alegere, luând în considerare cerințele pentru dispozitiv și capacitățile materiale.
Semnificația anumitor caracteristici ale receptorului depinde în mare măsură de sarcinile pe care acesta trebuie să le rezolve. Prin urmare, înainte de a continua alegerea, este necesar să definiți clar gama acestor sarcini.
În concluzie, trebuie spus că există multe caracteristici importante ale funcționării practice a receptorului, care nu sunt reflectate în pașaportul său. Deci, pentru fanii „navigării” canalului viteza de comutare de la canal la canal va fi semnificativă, atunci când se primesc canale slabe, sensibilitatea tunerului este decisivă, iar atunci când dispozitivul este instalat într-un rack, încălzirea excesivă a carcasei poate deveni critică.
Prin urmare, celor care doresc să abordeze în mod serios achiziționarea unui receptor li se poate recomanda să se familiarizeze mai întâi cu recenziile despre activitatea practică a dispozitivului de interes. Aceste informații pot fi găsite pe internet, precum și într-o serie de articole de testare postate în acest ghid.

Cum se alege un receptor digital de satelit?
Cum se alege un receptor digital de satelit?
Cum se alege un receptor digital de satelit?
Cum se alege un receptor digital de satelit? Cum se alege un receptor digital de satelit? Cum se alege un receptor digital de satelit?Home | Articles

December 3, 2022 07:13:36 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting