Cum se alege un aparat de aer condiționat?

Vara, aparatul de aer condiționat acționează ca o „ baghetă magică ”, creând o răceală plăcută acasă, birouri, magazine.
Și când v-ați hotărât deja asupra tipului de aparat de aer condiționat (articolul anterior „ Tipuri de aparate de aer condiționat - care să alegeți? ” Vă va ajuta în acest sens), este timpul să aflați caracteristicile tehnice pentru a alege cea mai bună opțiune Pentru dumneavoastră.
Consumul de energie al aparatului de aer condiționat
Consumul de energie este adesea confundat cu puterea de răcire. De fapt, puterea consumată de aparatul de aer condiționat este de aproximativ 3 ori mai mică decât puterea de răcire, adică un aparat de aer condiționat cu o capacitate de 2,5 kW consumă doar aproximativ 800 W - mai puțin decât un fier de călcat sau un ceainic electric. Prin urmare, de uz casnic de aer conditionat, de regulă, poate fi conectat la o priză obișnuită , fără teama de „ knock - out “ prize. Aici nu există paradox, deoarece aparatul de aer condiționat este un aparat frigorific care nu „ produce ” frig, ci îl transferă de pe stradă în cameră.
Raportul dintre puterea de răcire și consumul de energie este principalul indicator al eficienței energetice a unui aparat de aer condiționat, care este indicat în cataloagele tehnice de ERR (Energy Efficiency Ratio). Un alt parametru - COP (Coeficient de performanță - coeficient termic) este egal cu raportul dintre puterea de încălzire și consumul de energie. ERR-urile sistemelor split rezidențiale variază de obicei de la 2,5 la 3,5, iar COP variază de la 2,8 la 4,0. Veți observa că COP este mai mare decât ERR. Acest lucru se datorează faptului că în timpul funcționării compresorul se încălzește și transferă căldură suplimentară către freon. Acesta este motivul pentru care aparatele de aer condiționat generează întotdeauna mai multă căldură decât rece. Acest fapt este adesea folosit de producătorii fără scrupule, indicând în publicitate pentru a confirma eficiența energetică ridicată a aparatelor de aer condiționat, coeficientul COP în loc de ERR. Există șapte categorii pentru eficiența energetică a aparatelor de uz casnic, desemnate prin litere de la A (cel mai bun) la G (cel mai rău). Aparatele de aer condiționat din categoria A au COP> 3.6 și ERR> 3.2, iar categoria G - COP <2.4 și ERR <2.2.
Trebuie remarcat faptul că consumul de energie și capacitatea de răcire sunt de obicei măsurate în conformitate cu ISO 5151 (temperatura interioară 27 ° C, temperatura exterioară 35 ° C). Când aceste condiții se schimbă, puterea și eficiența aparatului de aer condiționat vor fi mai mici (de exemplu, la o temperatură exterioară a aerului egală cu minus 20 ° C, puterea aparatului de aer condiționat va fi de numai 30% din valoarea nominală).
Aparat de aer condiționat „ cald ” sau posibilitatea încălzirii aerului
Există aparate de aer condiționat care pot răci doar aerul, numit doar rece, și aparate de aer condiționat cu capacitatea de a încălzi aerul, numite căldură-rece, pompă de căldură, aparat de aer condiționat reversibil sau pur și simplu aparat de aer condiționat „ cald ” . Modelele cu capacitatea de a încălzi aerul sunt mai scumpe, dar în afara sezonului (toamna și primăvara) pot înlocui încălzitorul.
Numele pompei de căldură nu este dat întâmplător. Arată că aparatul de aer condiționat încălzește aerul nu cu o bobină electrică sau un element de încălzire, ca un încălzitor electric, ci cu căldura luată din aerul exterior (căldura este pompată din stradă în cameră). Astfel, în modul de încălzire, se produce același proces ca și în modul de răcire, doar unitățile exterioare și interioare ale aparatului de aer condiționat par a fi schimbate. În consecință, în modul de încălzire, ca și în modul de răcire, consumul de energie este de 3 - 4 ori mai mic decât puterea de încălzire, adică aparatul de aer condiționat emite 3 - 4 kW de căldură la 1 kW de energie consumată. Vă rugăm să rețineți că toate aparatele de aer condiționat cu pompă de căldură pot funcționa eficient doar la temperaturi exterioare pozitive, deci nu vă puteți încălzi cu aparatul de aer condiționat iarna!
Nivelul de zgomot al aparatului de aer condiționat
Dacă aveți de gând să instalați un aparat de aer condiționat în dormitor sau dacă există fereastra unui vecin lângă unitatea exterioară, atunci ar trebui să acordați atenție nivelului de zgomot al aparatului de aer condiționat achiziționat. Nivelul de zgomot este măsurat în decibeli (dB) - o unitate relativă care arată de câte ori un sunet este mai puternic decât altul. Pragul de auz este luat ca 0 dB (rețineți că sunetele cu un nivel mai mic de 25 dB nu sunt de fapt audibile). Nivelul de șoaptă este de 25 - 30 dB, zgomotul dintr-o cameră de birou, ca și volumul unei conversații normale, corespunde cu 35 - 45 dB, iar zgomotul unei străzi aglomerate sau conversații puternice este de 50 - 70 dB.
Pentru majoritatea aparatelor de aer condiționat de uz casnic, nivelul de zgomot al unității interioare se situează în intervalul 26 - 36 dB, pentru unitatea exterioară - 38 - 54 dB. Este posibil să observați că zgomotul unității interioare în funcțiune nu depășește nivelul de zgomot al spațiului de birou. Prin urmare, este logic să acordați atenție nivelului de zgomot al aparatului de aer condiționat dacă intenționați să îl instalați într-o cameră liniștită (dormitor, birou privat etc.).
S-ar părea că acum este suficient să alegeți un aparat de aer condiționat cu cel mai scăzut nivel de zgomot, iar confortul este garantat. Dar nu totul este atât de simplu: se poate dovedi că un aparat de aer condiționat cu un nivel de zgomot de 26 dB în practică va funcționa mai tare decât un aparat de aer condiționat cu un nivel de 32 dB. Mai mult, nu există nicio înșelăciune și toate măsurătorile au fost efectuate corect. Iată chestia. Orice aparat de aer condiționat poate funcționa în câteva zeci de moduri și fiecare mod are propriul nivel de zgomot. Deoarece principala sursă de zgomot din unitatea interioară este fluxul de aer prin ventilator, radiator și jaluzele de distribuție, este logic să se măsoare nivelul de zgomot la cea mai mică viteză a ventilatorului și chiar să facă această viteză cât mai mică posibil.
Problema este că, în acest mod, aparatul de aer condiționat nu va furniza puterea declarată și pe vreme caldă, fie va trece automat la o viteză mai mare (cu zgomot crescut), fie nu va putea menține temperatura setată. Într-o descriere completă a aparatului de aer condiționat, de regulă, este dat nivelul de zgomot pentru toate modurile de funcționare a ventilatorului sau cel puțin valorile maximă și minimă. În același timp, nivelul tipic de zgomot al unității interioare a unui aparat de aer condiționat de elită este de 27 - 31 - 34 dB pentru un ventilator cu trei trepte. În broșura publicitară, se poate da doar cea mai mică cifră de 27 dB și nu cea mai corectă valoare maximă a zgomotului de 34 dB.
Trebuie remarcat faptul că aparatele de aer condiționat pot fi o sursă nu numai de zgomot monoton generat de fluxul de aer, ci și de alte sunete - trosnituri, șuierături, gâlgâituri, clicuri. De obicei, aceste zgomote sunt vizibile numai în liniște deplină, dar pot interfera cu somnul odihnitor, deoarece sunetele care apar brusc sunt mult mai enervante decât zgomotul monoton. Aceste sunete sunt de altă natură. Crăparea are loc atunci când piesele carcasei din plastic se extind și se contractă, cauzate de schimbările de temperatură. Freonul poate gâlâi și sâsâi când compresorul este pornit și oprit. Și clicurile apar atunci când comutați relee care controlează funcționarea ventilatorului, compresorului și a altor componente ale aparatului de aer condiționat. Dintre toate aceste zgomote, crăpătura carcasei este cea mai inconfortabilă - astfel de sunete te pot trezi chiar în mijlocul nopții. Puteți recunoaște un „ pocnituri “ unitate de interior din material plastic de ieftine, care în aparență și de atingere diferă în mod semnificativ de plasticul din care sunt realizate de aer condiționat ale grupului de elită.
Dacă într-adevăr aveți nevoie de un aparat de aer condiționat „ liniștit ” , vă puteți sfătui înainte de a cumpăra să ocoliți mai multe companii care au showroom-uri cu modele de funcționare ale aparatelor de aer condiționat, să atingeți unitățile interioare, să ascultați cum funcționează acestea în diferite moduri. În general, de regulă, cele mai „ avansate ” și mai scumpe aparate de aer condiționat sunt, de asemenea, cele mai silențioase.
Câteva cuvinte despre unitatea exterioară. Când ferestrele sunt închise, altfel nu este permisă funcționarea aparatului de aer condiționat, zgomotul unității exterioare este practic inaudibil. Dar acest zgomot este clar audibil pentru vecinii tăi, dacă ei înșiși nu au aer condiționat și toate ferestrele sunt deschise. Deși zgomotul unității exterioare a unui aparat de aer condiționat menajer nu depășește niciodată nivelul permis pentru zona de zi, acest zgomot poate totuși deranja foarte mult locuitorii, mai ales noaptea. Rețineți că diferența de nivel de zgomot a unităților exterioare ale aparatelor de aer condiționat din grupele de prețuri superioare și inferioare este semnificativ mai mare decât diferența de nivel de zgomot a unităților interioare.
Sisteme de protecție pentru aparatele de aer condiționat
Dacă funcțiile de consum ale tuturor aparatelor de aer condiționat sunt aceleași, atunci funcțiile de protecție împotriva funcționării necorespunzătoare sau a condițiilor externe adverse, dimpotrivă, diferă semnificativ. Un sistem complet de monitorizare a condiției de aer condiționat își mărește costul cu 20 - 30%. În același timp, este puțin probabil să fie posibilă publicitatea eficientă, să zicem, prezența unui întrerupător de joasă presiune și, în consecință, nu va fi posibil să obțineți rapid o rentabilitate a banilor investiți. Prin urmare, în aparatele de aer condiționat „ bugetare ” , sistemele de protecție sunt practic absente. Chiar și în primul grup, multe aparate de aer condiționat au o protecție parțială împotriva utilizării necorespunzătoare.
Principalele sisteme de control și protecție:
Repornire. Această funcție permite aparatului de aer condiționat să pornească după o pană de curent. Mai mult, aparatul de aer condiționat se va porni în același mod în care a funcționat înainte de avarie. Această funcție simplă este implementată la nivel de firmware și, prin urmare, este prezentă în aproape toate aparatele de aer condiționat.
Monitorizarea stării filtrelor. Dacă filtrele unității interioare ale aparatului de aer condiționat nu sunt curățate, atunci în câteva luni se va acumula un astfel de strat de praf, încât performanța aparatului de aer condiționat va scădea de mai multe ori. Ca rezultat, funcționarea normală a sistemului de refrigerare va fi întreruptă și va fi furnizat freon lichid la intrarea compresorului în loc de freon gazos, ceea ce va duce cel mai probabil la blocarea compresorului. Dar chiar dacă compresorul nu se defectează, atunci în timp praful se va lipi de plăcile radiatoare ale unității interioare, va intra în sistemul de drenaj și unitatea interioară va trebui dusă la un centru de service. Adică, consecințele funcționării unui aparat de aer condiționat cu filtre murdare pot fi cele mai grave. Pentru a proteja împotriva acestor consecințe, un sistem de control al curățeniei filtrelor este încorporat în aparatul de aer condiționat - când filtrele sunt murdare, indicatorul corespunzător se aprinde.
Controlul scurgerilor de freon. În orice sistem divizat, cantitatea de freon scade în timp datorită scurgerii standardizate. Nu este periculos pentru o persoană, deoarece freonul este un gaz inert, dar un aparat de aer condiționat fără alimentare poate „ trăi ” doar 2 - 3 ani. Faptul este că compresorul aparatului de aer condiționat este răcit cu freon și, dacă este insuficient, se poate supraîncălzi și se poate defecta. Anterior, un comutator de joasă presiune a fost folosit pentru a opri compresorul atunci când a existat o lipsă de freon - când presiunea din sistem a scăzut, acest releu a oprit compresorul. Acum, majoritatea producătorilor trec la sisteme electronice de control care măsoară temperatura în punctele cheie din sistem și / sau curentul compresorului și, pe baza acestor date, sunt calculați toți parametrii de funcționare ai sistemului frigorific, inclusiv presiunea freonului.
Protecție la supracurent. Un număr de defecțiuni ale sistemului de refrigerare pot fi identificate din curentul compresorului. Un curent redus indică faptul că compresorul funcționează fără sarcină - ceea ce înseamnă că freonul s-a scurs. Un semnal de curent crescut care nu este gazos, ci freon lichid este furnizat la intrarea compresorului, care poate fi cauzat fie de temperatura exterioară prea scăzută, fie de filtrele murdare ale unității interioare. Astfel, senzorul de curent al compresorului poate îmbunătăți semnificativ fiabilitatea aparatului de aer condiționat.
Decongelare automată. Când temperatura aerului exterior este sub +5 ° C, unitatea externă a aparatului de aer condiționat poate fi acoperită cu un strat de îngheț sau gheață, ceea ce va duce la o deteriorare a schimbului de căldură și, uneori, chiar la o defecțiune a ventilatorului de la impact a lamelor de pe gheață. Orice s-ar întâmpla acest lucru, sistemul de control al aparatului de aer condiționat monitorizează condițiile de funcționare și, dacă există riscul de înghețare, pornește periodic sistemul de dezghețare automată (aparatul de aer condiționat funcționează 5-10 minute în modul de răcire fără a porni interiorul ventilator, în timp ce schimbătorul de căldură al unității exterioare se încălzește și se dezgheță) ...
Protecție la temperatură scăzută. Nu este recomandat categoric să porniți un aparat de aer condiționat neadaptat la temperaturi exterioare negative. Pentru a preveni defecțiunile, unele modele de aparate de aer condiționat se opresc automat dacă temperatura exterioară scade sub o anumită marcă (de obicei minus 5 - 10 ° C).
Desigur, protecția aparatului de aer condiționat nu se limitează la sistemele enumerate, dar am luat în considerare acele sisteme, a căror prezență este foarte de dorit pentru ca aparatul de aer condiționat să aibă grijă de tine și nu de tine despre aparatul de aer condiționat. .
Distanța dintre unitățile exterioare și interioare ale aparatului de aer condiționat
Distanța dintre unități este de o mare importanță, atât pentru costul instalării aparatului de aer condiționat, cât și pentru durata de viață a acestuia. Această distanță este determinată de lungimea comunicațiilor între unități - țevi și cabluri de cupru. Instalarea standard include de obicei o cale de 5 metri - în majoritatea cazurilor acest lucru este suficient. În principiu, lungimea maximă a unei căi pentru aparatele de aer condiționat de uz casnic este de 15 - 20 de metri, cu toate acestea, nu se recomandă utilizarea unei căi de această lungime din mai multe motive. În primul rând, costul instalării unui aparat de aer condiționat crește semnificativ - cu 15 - 20 de dolari pentru fiecare contor suplimentar de comunicații și, dacă este necesar să fie canalizat un perete, atunci costul total al fiecărui contor suplimentar poate crește la 40 - 50 de dolari. În al doilea rând, odată cu creșterea lungimii traseului, puterea aparatului de aer condiționat scade, iar sarcina compresorului crește.
Dacă este necesar să utilizați o pistă mai mare de 15 - 20 de metri, de exemplu, atunci când așezați o unitate exterioară pe acoperișul unei clădiri, atunci va trebui să utilizați nu un aparat de aer condiționat de uz casnic, ci un sistem semi-industrial. Astfel, sistemele VRV permit distanțarea blocurilor cu 100 de metri cu o diferență de înălțime de 50 de metri, dar costul acestor sisteme este mult mai mare.
Influența temperaturii asupra funcționării aparatului de aer condiționat
Un aparat de aer condiționat corect selectat este capabil să stabilească și să mențină o temperatură confortabilă a aerului în cameră - de obicei de la +18 ° C la +28 ° C. Este mai dificil cu temperatura exterioară. Pentru modul de răcire: limita inferioară este de la -5 ° C la +18 ° C pentru diferite modele, limita superioară este de aproximativ +43 ° C. Pentru modul de încălzire: limita inferioară este de la -5 ° C la +5 ° C pentru diverse modele, cea superioară este de aproximativ +21 ° C. O diferență semnificativă în limita de temperatură inferioară se explică prin faptul că, pentru a asigura funcționarea normală a aparatului de aer condiționat într-un interval larg de temperatură, este necesar să instalați senzori suplimentari și complică circuitul aparatului de aer condiționat, iar acest lucru îi mărește costul. Dacă intenționați să porniți aparatul de aer condiționat pentru răcire atunci când temperatura aerului exterior este sub +15 ° C, atunci vă sfătuim să acordați atenție intervalului de funcționare al modelului selectat. Intervalul de temperatură de funcționare este întotdeauna indicat în cataloagele tehnice sau în manualul de utilizare. Funcționarea aparatului de aer condiționat la o temperatură sub temperatura admisă duce la o funcționare instabilă și înghețarea radiatorului unității interioare, ca urmare a cărei apă poate picura din aparatul de aer condiționat.
Dacă temperatura exterioară scade sub -5 ° C, atunci nu este recomandat să porniți aparatul de aer condiționat. La temperaturi scăzute, proprietățile fizice ale freonului și ale uleiului compresorului se schimbă. Ca urmare, la pornire, compresorul rece se poate bloca și va trebui înlocuit. Dar chiar și în cazul unei porniri reușite, uzura compresorului va fi semnificativ mai mare decât cea permisă. Prin urmare, funcționarea aparatului de aer condiționat iarna va duce inevitabil la defectarea compresorului în termen de 2 - 3 ani. În plus, la temperaturi scăzute, orificiul de scurgere al furtunului de scurgere îngheață și, atunci când lucrează pentru răcire, tot condensul începe să curgă în cameră.
Cu toate acestea, nu este totul rău. Mulți producători au aparate de aer condiționat adaptate condițiilor de iarnă.
Ca o concluzie, iată câteva mici recomandări practice:
Puterea aparatului de aer condiționat este determinată pe baza calculului și nu depinde de dorințele și preferințele noastre. O încercare de a economisi bani și de a cumpăra un aparat de aer condiționat cu putere mai mică poate fi justificată numai cu o mică abatere (10 - 15%) de la valoarea calculată.
Alegând un aparat de aer condiționat cu capacitatea de a încălzi aerul și cheltuiți încă 100-150 USD, vă puteți încălzi toamna și primăvara, economisind în același timp 65% din energie electrică. Amintiți-vă totuși că pentru aceiași bani puteți cumpăra un încălzitor bun, care va putea încălzi chiar și iarna. Conform statisticilor, aparatele de aer condiționat „ calde ” sunt cumpărate de câteva ori mai mult decât cele „ reci ”.
Un aparat de aer condiționat pe freon sigur cu ozon are un preț cu 10-15% mai mare comparativ cu un model similar pe freonul R-22, iar costul instalării unui astfel de aparat de aer condiționat crește cu 20-30%. În același timp, utilizarea freonului fără ozon nu afectează în niciun fel proprietățile consumatorului aparatului de aer condiționat.
Aparatul de aer condiționat invertor economisește până la 30% din electricitate, menține temperatura setată mai precis și face mai puțin zgomot. În același timp, este mult mai dificil de fabricat. Prin urmare, nu recomandăm cumpararea invertoare de „ populare “ branduri. Este mai bine să cumpărați un aparat de aer condiționat obișnuit din primul sau al doilea grup pentru aceiași bani - va fi mai fiabil.
Deoarece nu există nicio posibilitate de ventilație a aerului în aparatele de aer condiționat de uz casnic, este necesar un sistem de ventilare a alimentării pentru a crea condiții confortabile în încăperile cu aer condiționat. În caz contrar, va trebui să deschideți periodic o fereastră pentru a ventila camera.
Funcțiile de consum ale tuturor aparatelor de aer condiționat sunt aproximativ aceleași, prin urmare, atunci când alegeți un aparat de aer condiționat, este mai bine să acordați atenție fiabilității sale și prezenței sistemelor de protecție împotriva funcționării necorespunzătoare și a condițiilor externe nefavorabile.
Aparatele de aer condiționat moderne de uz casnic au un nivel de zgomot suficient de mic încât, în majoritatea cazurilor, nu acordă atenție acestui parametru.
Limitările domeniului de temperatură al aerului exterior, inerent tuturor aparatelor de aer condiționat ieftine, nu joacă un rol important în condițiile casnice, deoarece în modul de răcire aparatul de aer condiționat este utilizat numai dacă temperatura din exteriorul ferestrei depășește 20 ° C. Dacă aveți nevoie de o funcționare stabilă a aparatului de aer condiționat într-o gamă largă de temperaturi, atunci este mai bine să alegeți un model special adaptat condițiilor de iarnă.
Când planificați amplasarea unităților de sistem divizat, încercați să minimizați lungimea comunicațiilor între unități. Într-o versiune tipică a instalației de aer condiționat (unitatea exterioară este sub fereastră, unitatea interioară este lângă fereastră), lungimea traseului nu depășește 5 metri. Dacă lungimea pistei este mai mare de 7 metri, atunci este indicat să nu folosiți aparate de aer condiționat „ bugetare ” .

Cum se alege un aparat de aer condiționat?
Cum se alege un aparat de aer condiționat?
Cum se alege un aparat de aer condiționat?
Cum se alege un aparat de aer condiționat? Cum se alege un aparat de aer condiționat? Cum se alege un aparat de aer condiționat?Home | Articles

December 3, 2022 15:06:41 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting