Cum se alege o hotă?

Hota este un „ locuitor ” cu drepturi depline al unui apartament modern. Dacă gătesc des într-o familie, atunci nu vă puteți descurca fără acest dispozitiv. Nu vrei ca o bucătărie nou renovată să-și piardă splendoarea într-un an, nu-i așa? Răspunsul este evident și, dacă da, va trebui să vă ocupați de lupta împotriva grăsimilor și funinginei. Desigur, puteți aranja o curățare generală după fiecare gătit, dar este mai bine să cumpărați o hota. Cum să nu vă înșelați atunci când alegeți acest dispozitiv - veți învăța din materialul nostru.
Înainte de a cumpăra ceva de la aparatele de uz casnic, este recomandabil să descrieți cel puțin în general modul în care funcționează. Hota nu face excepție. Din fericire, acest dispozitiv este simplu, deci nu va dura mult timp pentru a-l învăța.
Sarcina principală a hotei este de a proteja tavanul, mobilierul și aparatele din bucătărie de funingine și grăsimi care se așează pe ele. Eliberarea aerului de mirosurile neplăcute care apar adesea în procesul de vrăjitorie culinară este, de asemenea, opera vieții ei. În plus, hota aragazului servește și pentru iluminarea mesei de lucru din bucătărie. Desigur, hote moderne par suficient de atractive încât să poată decora bucătăria. În general, dispozitivul este unul, dar există multe avantaje.
Proiectarea unei hote de bucătărie este după cum urmează: un corp realizat din metal sau plastic, uneori cu inserții din lemn sau sticlă, un motor (uneori două) și filtre pentru curățarea aerului care intră.
Tipul construcției
În funcție de locul de instalare, hota în sine este fabricată într-o carcasă adecvată și are alte caracteristici tehnologice. După tipul de construcție, hote pot fi împărțite în:
Hote cu insule sunt atașate la tavan deasupra zonei de lucru. Necesitatea unei hote de insulă apare dacă aragazul se află în centrul bucătăriei sau nu se învecinează cu nici unul dintre pereți (în funcție de locație, aragazul este un fel de „ insulă ” - de unde și numele hotei).
Montate pe perete (cupolă sau șemineu) Acesta este cel mai comun tip de hote, concepute pentru montarea pe perete. Sunt realizate în forme bombate, piramidale, dreptunghiulare și alte forme.
Hote de colț Acest tip se referă la hote montate pe perete, carcasa cărora este optimizată pentru instalare într-un colț al camerei.
Hote încorporate Tipul hotei este proiectat pentru a fi instalat în partea inferioară a unui dulap suspendat deasupra aragazului. Adesea, astfel de hote au un panou extensibil, care este conceput pentru a mări aria de admisie a aerului. Majoritatea bucătăriilor au dimensiuni mici, astfel încât astfel de hote încorporate vă permit să vă maximizați spațiul de lucru.
Circulează și curge
După tipul de purificare a aerului, capotele pot fi împărțite în cele circulante și curgătoare. Multe modele moderne de hote pot funcționa atât în ​​modul flux, cât și în modul recirculare.
Hote circulante purifică aerul pe care îl aspiră cu un sistem de filtrare și îl readuc înapoi în cameră, menținând astfel apartamentul cald, ceea ce este deosebit de important în sezonul rece. Pentru început, aerul trece printr-un filtru de grăsime, care reține particule suficient de mari, cum ar fi picături de grăsime, produse de ardere etc. Astfel de filtre pot fi atât de unică folosință, cât și reutilizabile. Filtrele de unică folosință sunt fabricate de obicei din poliester de căptușeală, nețesute sau din hârtie. Odată ce aceste filtre se înfundă, acestea trebuie aruncate. Prin urmare, este mult mai economic să folosiți filtre acrilice sau metalice refolosibile. După filtrul de grăsime, aerul este curățat în cele din urmă într-un filtru de cărbune. Aceste filtre sunt de unică folosință și trebuie re-cumpărate pe măsură ce se murdăresc.
Pro:
Nu este nevoie de un sistem de ventilație a clădirii.
Ușor de conectat.
Păstrarea caldă pe vreme rece.
Minusuri:
Înlocuirea filtrelor de cărbune (pe măsură ce se murdăresc).
Eficiență redusă de curățare. Indiferent cât de înalte sunt filtrele, acestea nu purifică aerul cu 100%, cel mai adesea această cifră este mai aproape de 70%.
Recomandăm hote circulante numai dacă există dificultăți semnificative la conectarea hotei la arborele de ventilație.
Metoda de curățare prin curgere se bazează pe îndepărtarea aerului contaminat în afara incintei. Acest tip este mai dificil de instalat, deoarece va necesita găuri tehnologice în perete pentru conectarea la sistemul de ventilație. Dar, în același timp, hote care folosesc metoda de curățare prin curgere sunt mult mai eficiente, deoarece aerul poluat va fi complet aruncat și aerul curat îl va înlocui.
Doar un filtru de grăsime este instalat în capote. Este necesar ca un strat de grăsime să nu se acumuleze pe pereții hotei și a paletelor ventilatorului, ceea ce poate duce la defectarea pieselor electrice.
Tipuri de filtre, curățarea și înlocuirea acestora
Filtrele de grăsime sau grosiere sunt de trei tipuri:
căptușeala din poliester, netesute sau filtre de hârtie sunt de unică folosință. Pe suprafața lor există semne care pot fi văzute prin grătarul de protecție al corpului hotei. Înlocuirea se face atunci când semnele nu mai apar pe suprafața filtrului;
filtrele acrilice sunt denumite filtre reutilizabile. Periodic, aproximativ o dată pe lună, acestea trebuie spălate în apă caldă cu săpun. În acest caz, nu este necesar să strângeți puternic filtrul, deoarece poate fi ușor deteriorat;
filtrele din aluminiu sunt, de asemenea, reutilizabile. Pe măsură ce se murdărește, aproximativ o dată pe lună, un astfel de filtru trebuie curățat cu un agent de degresare sau introdus în mașina de spălat vase. Deoarece un filtru de aluminiu constă de obicei din mai multe straturi subțiri de aluminiu perforat, acesta trebuie manipulat cu grijă pentru a nu-i deteriora suprafața.
Filtrele de carbon sunt compuse din cărbune activ. Sunt de unică folosință și trebuie înlocuite aproximativ la fiecare 4-6 luni. Momentul exact pentru înlocuirea filtrului trebuie specificat de producătorul hotei. Subliniem că toate filtrele trebuie monitorizate constant, deoarece o suprafață filtrată înfundată în timpul utilizării active a hotei va reduce drastic performanța de funcționare și va crește sarcina pe motor, ceea ce poate reduce semnificativ durata de viață a hotei.
Capacitatea de extracție
Atunci când alegeți o hota, trebuie să acordați atenție unui astfel de parametru, cum ar fi randamentul sau performanța hotei. Acest parametru arată volumul de aer pe care capota poate trece prin el însuși pe unitate de timp. Se măsoară în metri cubi de aer pe oră. Pentru a calcula acest parametru, există următoarea formulă:
Productivitate = (Volumul camerei) x (rata de schimb a aerului).
Nu vă va fi dificil să calculați volumul camerei înmulțind zona bucătăriei cu înălțimea tavanului. Pentru o precizie mai mare, volumul ocupat de mobilierul de bucătărie poate fi scăzut din volumul obținut.
Rata de schimb a aerului este o valoare care determină numărul de schimbări de aer dintr-o cameră pe oră. Pentru un schimb optim de aer, acest parametru ar trebui să fie egal cu 12.
Cu toate acestea, în orice caz, este mai bine să alegeți o hota cu o marjă de performanță, deoarece funcționarea constantă la putere maximă va afecta foarte mult durata de viață. În plus, capota va face un zgomot destul de puternic la viteza maximă. În plus, dacă conducta de aer construită pentru capotă are coturi, aceasta va crea o sarcină suplimentară pe capotă. După cum sa menționat deja, pe măsură ce filtrele se murdăresc, performanțele de extracție scad, de asemenea, ceea ce trebuie luat în considerare.
Această formulă este doar orientativă. De exemplu, într-o bucătărie dintr-o zonă mică, concentrația de substanțe nocive în timpul gătitului activ se poate apropia foarte repede de valorile critice. Pentru a evita acest lucru, poate fi necesar să aruncați o privire mai atentă asupra hotei, a căror performanță este de 1,5-2 ori mai mare decât cea recomandată.
Dimensiuni și nivel de zgomot
Atunci când alegeți dimensiunile, este necesar să vă bazați pe dimensiunea aragazului. Deci, lățimea hotei trebuie să fie mai mare sau egală cu lățimea plăcii, apoi va captura întregul flux de aer cu substanțele volatile conținute în ea. Lățimile standard ale hotei sunt de 50, 60 și 90 cm.
Nivelul de zgomot este măsurat în decibeli. De exemplu, un zgomot de 40 dB este comparabil cu un discurs liniștit al omului la o distanță de câțiva metri, iar 60 dB vor fi comparabili cu nivelul vorbirii umane la o distanță de aproximativ 1 m. Nivelul mediu al extraselor la puterea maximă este de aproximativ 60-70 dB. Deoarece oamenii pot petrece adesea mult timp în bucătărie, zgomotul poate avea un efect foarte negativ asupra stării de spirit a unei persoane. Dacă doriți să evitați acest lucru, atunci trebuie să acordați atenție capotelor cu două ventilatoare și motoarelor electrice de înaltă calitate.
Control
Ca elemente principale de comandă pentru capotă, puteți selecta întrerupătorul motorului electric, regulatorul de viteză și iluminatul. Regulatorul de viteză este util în sensul că nu este întotdeauna necesar să folosiți capota la capacitate maximă. Și în cazurile în care este cu adevărat necesar, modul turbo va fi util (nu este prezent la toate modelele).
Comutarea în sine poate fi cu buton, sensibilă la atingere sau electronică.
Cel mai simplu tip este butonul de comandă, care constă dintr-un grup de comutatoare amplasate pe panoul frontal al hotei. În funcție de o anumită sarcină, este necesar să porniți sau să dezactivați comutatorul dorit.
Cu oprirea bazată pe atingere, în loc de comutatoare mari, există butoane minuscule care sunt activate prin apăsarea ușoară a tastelor. În acest caz, butonul se află la nivelul panoului și nu este încastrat în el, ceea ce va avea un efect benefic asupra ușurinței curățării capotei. Avantajele unui astfel de management includ un aspect frumos.
Cel mai scump control este electronic. Deci, unitatea electronică vă permite să setați diferite moduri de operare ale hotei la anumite intervale de timp. În plus, aceste hote au un număr mare de funcții suplimentare. De exemplu, o creștere automată a capacității capotei atunci când aerul este puternic poluat. Pornire automată la gătit. Aprinderea iluminatului atunci când o persoană se apropie de aragaz, indicator de înfundare a filtrului și multe altele. Desigur, puteți face cu ușurință fără toate acestea, dar toate caracteristicile suplimentare adaugă multe avantaje unui astfel de criteriu precum ușurința în utilizare.
Funcția de funcționare va fi utilă: lasă ventilatoarele pornite încă 10 minute după ce capota a fost deja oprită. Acest lucru asigură purificarea finală a aerului după finalizarea gătitului. O altă opțiune nu este mai puțin utilă - modul interval. Hota pornește automat la putere redusă în fiecare oră, oferind astfel o ventilație suplimentară în cameră.
După cum puteți vedea, nu este atât de dificil să vă dați seama care hota este preferabilă pentru bucătăria dvs. Principalul lucru este să luați în considerare mai mulți parametri de bază. După ce ați făcut acest lucru, veți obține un dispozitiv excelent, ale cărui beneficii sunt ciudate de vorbit, dacă nu doriți să aveți un tavan fum și mobilier și aparate de bucătărie grase. Costul hotei este diferit. Există modele economice și există dispozitive cu radiouri încorporate, televizoare, cu capacitatea de a se conecta la un computer, folosind materiale scumpe în decor. Alegerea este a ta.

Cum se alege o hotă?
Cum se alege o hotă?
Cum se alege o hotă?
Cum se alege o hotă? Cum se alege o hotă? Cum se alege o hotă?Home | Articles

December 2, 2022 01:02:44 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting