Cum funcționează un televizor LCD

Concurența între televizoare este foarte mare. Una dintre cerințele reale este capacitatea de a procesa semnale digitale. Datorită specificului originii lor, televizoarele LCD au inițial o serie de avantaje serioase.
În lumea modernă, o persoană se bazează în mare măsură pe numeroși „asistenți” tehnici - mașini, computere, sisteme GPS, telefoane mobile și alte electronice. Tehnologia LCD a reușit să-și dovedească utilitatea în toate sferele activității umane. Este dificil să vă imaginați ceva avansat din punct de vedere tehnologic fără un afișaj LCD informativ, convenabil pentru monitorizarea funcționării oricărui dispozitiv. În fiecare zi, tehnologia LCD se regăsește în noi domenii de aplicare. Nu este surprinzător că a cucerit piața IT și a revoluționat în cele din urmă producția TV.
Televizoarele LCD sunt dispozitive plate, elegante, care au o cerere tot mai mare în fiecare zi.
Principiul de funcționare
Cristalele „lichide” au fost descoperite în 1888 de un botanist austriac. În condiții diferite, acestea au un grad diferit de transparență. În anii 60 ai secolului trecut, oamenii de știință au reușit să creeze primele modele experimentale de ecrane cu cristale lichide, dar au funcționat prea instabil pentru a fi scoși din producție. Abia relativ recent, dezvoltatorii au obținut rezultate acceptabile.
În televizoarele moderne, tehnologia TFT LCD este cea mai des utilizată - un afișaj cu cristale lichide pe tranzistoare cu film subțire. Este format din două foi de material polarizat asemănător sticlei, dintre care una este acoperită cu un film TFT. Filmul conține cristale, tot atâtea cristale - tot atâtea pixeli. Tranzistoarele cu film subțire reglează fluxul de curent, provocând modificarea și deformarea cristalelor, oferind transparență / opacitate.
Cristalele în sine nu strălucesc, deci există o lampă fluorescentă în spatele afișajului. Afișajul și lampa sunt separate de un ecran alb, care distribuie uniform lumina.
Un filtru special este utilizat pentru a obține o imagine color. El adaugă culori roșii, verzi și albastre. Orice altă culoare poate fi creată prin combinarea lor. Deoarece pixelii sunt foarte mici, privitorul ajunge să vadă o imagine „solidă”.
Datorită particularităților tehnologiei LCD, ecranul nu emite radiații.
Imagine
Diagonala ecranului în televizoarele LCD ajunge la 50 inci, iar în unele modele - chiar mai mult. Până acum, producătorii nu au reușit să rezolve complet problema creșterii dimensiunilor. Fiecare pixel adăugat necesită adăugarea a trei tranzistoare; la modelele de peste 37 inci, distribuția luminii este problematică. Din fericire, principalii producători au reușit să rezolve această problemă într-o mare măsură. Sony, Samsung, Sharp, LG - acestea sunt mărcile sub care se vând televizoare LCD de înaltă calitate cu diagonală mare.
Raportul de aspect al unor modele este de 16: 9, acest format este cel mai potrivit pentru vizionarea DVD-urilor și a HDTV-ului, cu toate acestea, multe modele păstrează tradiționalul 4: 3, care este încă acceptat de majoritatea canalelor TV. Discrepanța dintre semnal și formatele TV este de obicei compensată de diferiți algoritmi.
Imaginea de pe un televizor LCD este de obicei mult mai luminoasă și mai contrastantă decât pe un CRT convențional. Oferă o „imagine” bună în orice lumină. Nici lumina zilei, nici lumina artificială nu pot interfera cu funcționarea corectă a acesteia.
Puteți viziona televizorul din orice poziție, deoarece unghiul de vizionare este de obicei de la 160 de grade, în cele mai recente modele - până la 178 de grade. Anterior, se credea că „plasma” are cel mai bun unghi de vizualizare, cu toate acestea, indicatorii corespunzători ai ambelor tehnologii sunt aproape egali. De regulă, unghiul de vizualizare nu este cel mai puțin influențat de „bobul” ecranului, așa-numitul. „punct pitch” - de preferință mai mic de 0,28 mm.
Una dintre cele mai importante caracteristici ale LCD-ului este timpul de răspuns - cu cât este mai puțin, cu atât mai bine (arată cât de rapid se poate schimba transparența unui pixel individual fără a pierde calitatea imaginii). Timpul de răspuns este măsurat în milisecunde, indicatorul optim este de la 20 ms sau mai puțin. Timpii de răspuns rapid sunt foarte importanți atunci când vizionați DVD-uri și HDTV-uri pe ecrane mari, în special în scenele în mișcare rapidă.
Spre deosebire de televizoarele cu plasmă și CRT, imaginea de pe LCD nu „arde”, deci este foarte bună pentru lucrul cu un computer sau pentru conectarea consolelor video. Calitatea afișării textului și a graficii este foarte ridicată.
Una dintre concepțiile greșite obișnuite este „cu cât rezoluția este mai mare, cu atât imaginea este mai mare”. Nu este întotdeauna așa. Majoritatea televizoarelor CRT convenționale au rezoluție VGA (640x480 pixeli), LCD poate avea și XGA (1024X768) sau W-XGA (1280X768). Înainte de a studia numerele, este mai bine să comparați „imaginea” în sine.
Caracteristici tehnice
De obicei, televizoarele LCD sunt vândute cu sistem audio încorporat, tunere etc., totuși este mai bine să știți din timp ce este inclus în pachet. De exemplu, televizoarele unor producători nu acceptă conectarea la un computer, ceea ce poate fi o surpriză pentru un cumpărător neatent, uneori, pentru a lucra într-un sistem home theater, televizorul nu are difuzoare.
Este important ca televizorul să accepte semnale HDTV. O imagine digitală de înaltă rezoluție este mult mai bună decât o imagine obișnuită. Astăzi, unele canale prin cablu și prin satelit plătite funcționează cu HDTV, în viitor, televiziunea convențională va funcționa cu ea.

Cum funcționează un televizor LCD
Cum funcționează un televizor LCD
Cum funcționează un televizor LCD
Cum funcționează un televizor LCD Cum funcționează un televizor LCD Cum funcționează un televizor LCDHome | Articles

November 28, 2022 17:36:11 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting