ATSC és DVB-T összehasonlítása

Ha az amerikai szakemberek összehasonlító teszteket végeznének rendszerükkel nemcsak laboratóriumban, hanem egy valós városban is, akkor aligha fedezték volna fel az ATSC szabvány előnyeit. Minőségi szempontból mind az ATSC, mind a DVB-T minden nézőnek eljuttatja a vezető tévétársaságok által készített stúdióminőséget. E tekintetben nincs értelme összehasonlítani ezeket a szabványokat. A DVB-T, az ATSC-hez hasonlóan, tartalmazza a HDTV-t és a Dolby AC-3-at. A szabványok az MPEG-2-n alapulnak, de ami igazán megkülönbözteti őket, az a jelek megbízhatósága egy adott néző számára. Így például, ha egy ATSC baseball-show során egy madár váratlanul landol az antennán, és az adás emiatt megszakad, a néző elégedetlen lesz az ilyen televízió működésével.
Ha összehasonlítjuk az Egyesült Államokat és Oroszországot, akkor valakinek úgy tűnhet, hogy az országok hasonlóak. De ez csak hatalmas területeikre igaz. Mind az Egyesült Államok, mind Oroszország számára ez azt jelenti, hogy fontos a műholdas konstelláció kidolgozása a televíziós programok elsődleges terjesztése és újraelosztása szempontjából. A különbségek elsősorban a különböző éghajlati viszonyokkal társulnak. Bármennyire is furcsának tűnik, a melegebb éghajlaton lévő épületek rádiós átlátszósága megkönnyíti a televízió vételét. Ilyen kedvező feltételek mellett azonban egyáltalán nem veszik figyelembe a beltéri antennák és hordozható tévék ATSC vételét. New York-ban minden ház kábellel van összekötve, azonban minden amerikai család rendelkezik 3-4 további tévével, szobai antennával egy kábellel csatlakoztatott TV-hez.
Így az ATSC szabvány gyakorlati megvalósítása egyértelműen megmutatta mind az amplitúdó-moduláció (8VSB) inkonzisztenciáját, mind pedig a visszavert jel kezelésének hatékony eszközének hiányát. Valójában a DH adó jelölt teljesítményének meghirdetett csökkenése helyett tulajdonképpen New York legmagasabb épületében az adóteljesítményt 350 kW-ra növelték, miközben nem biztosított garantált vételt a város minden pontján. Örömteli tudomásul venni, hogy az Egyesült Államok sávot osztott ki a kísérleti DVB-T műsorszóráshoz.
Oroszországban az épületek többnyire vasbetonból vagy téglából állnak, vasbeton padlóval. Még sok dacha falu és város is olyan házakból áll, amelyek vasbeton vagy fémszerkezeteket tartalmaznak, amelyek nem sugárzóvá teszik őket. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy Oroszországban és a szomszédos országokban elfogadták a Secam analóg televíziós szabványt, amelynek interferenciaellenes intézkedéseit az ATSC szabvány egyáltalán nem írja elő. Az ATSC szabvány oroszországi bevezetése nemcsak káros, de katasztrofális is lesz, mivel óriási beruházásokat igényel a televíziós hálózatok antennabemutató létesítményeiben, valamint az analóg műsorszolgáltatás azonnali felhagyását a Secam szabványban.

ATSC és DVB-T összehasonlítása
ATSC és DVB-T összehasonlítása
ATSC és DVB-T összehasonlítása
ATSC és DVB-T összehasonlítása ATSC és DVB-T összehasonlítása ATSC és DVB-T összehasonlításaHome | Articles

November 28, 2022 16:17:12 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting