A kivetítő kiválasztása

A projektor meglehetősen magas ára magában foglalja annak gondos megválasztását. 30-60 ezer rubel pontosan az az összeg, amire összpontosítania kell. Ez az anyag segít megválaszolni a kérdést: hogyan lehet kivetítőt választani, és megérteni ennek a választásnak az árnyalatait és fontos pontjait.
Mint fent említettük, a projektor meglehetősen magas ára elsősorban annak kialakításának köszönhető. Először is, bármilyen digitális eszköz kiválasztásakor el kell döntenie, hogy mire van szüksége? Ugyanez igaz a projektorra is, mivel a prezentációs projektor és az otthoni filmvetítő teljesen más dolog.
Vegyünk például egy prezentációs kivetítőt. Mivel gyakran veled utazik különféle eseményekre, tömörsége, súlya és fényereje kiemelkedik. Más helyzet és követelmények vonatkoznak az otthoni projektorokra, mivel számukra fontos a csendes működés és a magas képminőség.
Vegye figyelembe a projektor alapelveit
CTR projektorok
Három kineszkóp alkot egy általános képet a képernyőn beállított lencse segítségével. Az ilyen projektorok általában terjedelmesek, nehézek (a súly több tíz kg-ot is elérhet), és nem mozgékonyak, ezért nem alkalmasak prezentációk kiszolgálására. Ezenkívül az ilyen eszközök felállítása nehéz és szakember segítségét igényli. a projektorok CTR pozitív oldala a képminőség. Pontos színvisszaadás és gazdag színek, nincs zaj és pixelezés. Mindezek a pluszok kiváló projektornak számítanak az otthoni filmnézéshez.
Meg kell jegyezni, hogy milyen magas árat kell fizetni egy ilyen projektorért, ezért a vásárlók elsöprő többsége azonnal megszűnik.
LCD projektorok
A képalkotás elve a következő: a folyadékkristályos mátrixon áthaladó fény eljut a képernyőre. Ez a munkafizika lehetővé teszi meglehetősen kompakt, jó fényerővel rendelkező modellek gyártását. A komoly hátrányok közül érdemes megjegyezni a mátrixot hűtő ventilátor zaját, mivel magas hőmérsékletre érzékeny kristályokból áll. Alaposan szemügyre véve találhat egy mátrix pixel rácsot is a képernyőn.
A képminőség javítása érdekében a gyártók néha több folyadékkristályos mátrixot használnak. Az LCD projektorok az egyik legnépszerűbb szegmens a projektorok piacán, az ilyen modellek költségei 30 000 ezer rubel és még több között változhatnak.
LP projektorok
Viszonylag új fejlemény, amelynek már megvannak az ügyfelei. A technológia egy fényvisszaverő mátrixon alapszik, amely sok mikrométerből áll. Ennek a lámpának a fénye egy speciális fényszűrőn keresztül visszaverődik a mátrixból, és eléri a képernyőt. Jelentős előny az LCD-vetítőkhöz képest az, hogy a képernyőn nincs pixel szakasz, ezt a tükrök közötti csökkentett határ érheti el, összehasonlítva a folyadékkristályos mátrixszal. Egy másik pozitívum a magas fényerő. A fényáram ugyanis veszteség nélkül jut be a képernyőbe, ellentétben az LCD projektorokkal. És az utolsó plusz a tehetetlenség hiánya.
A mínuszok között diszkrét képalkotás különböztethető meg, vagy a pont világít, vagy nem.
A technológia tökéletlen, de a gyártók megtalálják a kiutat a helyzetből. A mátrixok számának növelésével és a fényszűrők növelésével.
Ne vásároljon olcsó DLP projektorokat videók megtekintéséhez. a létrehozott kép meglehetősen specifikus, és a képernyőn villódzó hatás van, amely hosszantartó nézés során fárasztja a szemet.
D-ILA projektorok
A legerősebb technológia, amely magában foglalja az LCD és DLP projektorok pozitív tulajdonságait. Folyékony kristályok fényvisszaverő komplex mátrixán működik. Képes magas hőmérsékleten dolgozni. A szakértők ezt a technológiát tartják a legjobbnak, a gyártók pedig fejlesztik.
De érdemes megjegyezni, hogy ezek a projektorok nem gyakoriak az életben. Ez azért van, mert az ár túl magas, így valószínűleg az LCD és DLP projektorokra korlátozódik a választása.
Vetítő felbontása
Régen a projektor felbontása a szokásos PC-s videokártyák szintjén volt, de a digitális technológiák, a nagyfelbontású televíziózás, valamint a DVD és a FullHD megjelenésével a projektorok felbontása sokkal nagyobb lett.
Vizsgáljuk meg a közös engedélyezési lehetőségeket:
SVGA (800x600)
XGA (1024x780)
SXGA (1280x1024)
UXGA (1600x1200)
QXGA (2048x1536)
Full HD (1920x1080)
WUXGA (1920x1200)
HD 4K (4096x2400)
A felsoroltakon kívül vannak kevésbé elterjedt formátumok is. Mint már említettük, a széles képernyős modellek elfogadhatóbbak a filmnézéshez. Azt is meg kell jegyezni, hogy a modern digitális technológiák és a televíziózás tendenciái nagyban meghatározták a projektorok gyártásának átmenetét a gyártók közötti nagy formátumú mátrixokra.
A modern projektorok támogatják a PAL, SECAM, NTSC4 általános színformátumokat, beleértve a HDTV-t is.
Felhívjuk figyelmét, hogy minél nagyobb a felbontás, annál jobb a kép a képernyőn, és annál magasabbak lesznek a kivetítő költségei.
Fényáram, fényerő
A fényáram mértékegységei ANSI lm. Nem megyünk bele a technikai pillanatokba, csak azokat az értékeket adjuk meg, amelyeknek köszönhetően navigálni tud. A filmek sötétített helyiségben történő megtekintésére tervezett projektorok esetében elegendő a 700–1500 ANSI lumen fényáram. Ha kivetítőjét megvilágított helyiségekben mutatják be, célszerű nagy fényerejű kivetítőt vásárolni.
Vásárláskor érdemes figyelembe venni, hogy a projektor műszaki jellemzőiben meghatározott fényáram körülbelül 10% -kal alacsonyabb, mint bizonyos esetekben.
Érdemes megakadályozni azt is, hogy a napsugarak a képernyőn essenek. Nem, ebben az esetben még a legerősebb kivetítő is jó, jó minőségű képet nyújt, ezért filmnézéskor mindenképpen használjon vastag szövetből készült árnyékolókat vagy függönyöket.
Hálózati interfészek
A vezeték nélküli adatátvitel ma trend. A vezetékek, a Wi-Fi és a bluetooth technológiák hiánya minden aktív PC-felhasználó életében szilárdan megalapozott. A mai projektorok képesek adatokat fogadni hálózaton keresztül, vezeték nélküli módon is. Egy speciális adapter megvásárlásával bármely projektor streaming videót fogadhat.
Kontraszt
A maximális képernyő-megvilágítás és a minimum arányát kontrasztnak nevezzük. A kontrasztarány az egyik legfontosabb tényező a házimozi projektorának kiválasztásakor. Ma az egymással versengő gyártók megpróbálják kissé növelni ezt a paramétert a termék jellemzőiben. Mindezzel együtt a gyártási technológiák nem változnak egyszerre, és szinte lehetetlen megérteni annak alapján, hogy a gyártó mit állít erre vagy arra az értékre. Sajnos mindez kegyetlen viccet játszik a megrendelővel, és a kivetítő kiválasztása kontraszt szempontjából meglehetősen nehéz. Például 2004-ben ez az érték megközelítőleg 3000: 1 volt, 2010-re pedig az útlevéladatokban 10000: 1 volt az adat. A márkára és a saját felfogására kell összpontosítania.
Vetítő lencse
A modern kivetítők változó fókusztávolságú ZOOM lencsékkel vannak felszerelve. Ez nagymértékben leegyszerűsíti a munkát, lehetővé válik a kép méretének megváltoztatása anélkül, hogy a projektor helyről mozogna.
A kép vezérlésének, a fókusz beállításának lehetősége ma már létezik és a távirányítóból is.
A legfejlettebb modellekben a lencsék elektromos meghajtókkal vannak felszerelve, amelyek nem csak manuálisan, hanem a távirányítóról is lehetővé teszik a képméret megváltoztatását és a fókusz beállítását. Ez a minőség természetesen kényelmes, különösen akkor, ha a kivetítőt a mennyezetre szerelik, de ez megnöveli a készülék költségeit. A lencse legfontosabb jellemzője az ún. vetítési arány Pro a vetítési távolság és a kép szélességének arányával megegyező érték. A standard objektívek Pro-ja 1,8-2,2, hosszú dobás - 4-8, rövid dobás - 0,8 -1,2. A közelmúltban rendkívül alacsony vetítési arányú projektorok jelentek meg. Képesek átlósan 80-100 hüvelyk (kb. 180-200 cm széles) képek előállítására, mindössze 8-30 cm vetítési távolsággal, ezeket a projektorokat elsősorban interaktív táblákkal és más speciális alkalmazásokkal szánják.

A kivetítő kiválasztása
A kivetítő kiválasztása
A kivetítő kiválasztása
A kivetítő kiválasztása A kivetítő kiválasztása A kivetítő kiválasztásaHome | Articles

December 3, 2022 04:04:18 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting