3D svet v vašem domu. Kako izbrati 3D TV

Torej, gledali ste Avatar, poskušajte ne zamuditi premiernih filmov v 3D in ste že zreli za nakup 3D televizorja. Ta članek vam bo pomagal razumeti zapletenost 3D tehnologij in vam povedal, na kaj morate biti pozorni pri izbiri 3D televizorja.
Kaj je 3D TV?
Danes je velika večina vseh video vsebin - filmov, oddaj, iger - predstavljenih v 2D, tj. sliko vidimo samo v dveh ravninah. 3D sliki doda tretjo dimenzijo - globino. Sam po sebi stereoskopski učinek ni nekaj novega, toda 3D tehnologije so postale resnično ogromne. Zdaj za ogled 3D filma ni treba iti v specializiran kino in zapraviti denar za drage vstopnice. Samo kupiti morate 3D televizor.
Kako deluje 3D TV
3D televizija temelji na mehanizmih človeškega vida. Da bi torej razumeli, kako deluje 3D tehnologija, razumimo, kako delujejo naše oči in možgani. V šolskem tečaju trigonometrije je prisoten izraz triangulacija. Je metoda določanja razdalje do predmeta z merjenjem kotov od določene točke. Mehanizem naše vizije se izvaja na podoben način. Oči odraslega so približno 7 cm narazen, zato vsak od njih vidi predmet iz nekoliko drugačnega kota. Če zaprete levo oko in pogledate predmet, nato pa, ne da bi odmaknili pogled, odprete desno oko, se vam morda zdi, da predmet, ki ste ga gledali, skače. Ta učinek je posledica razlike v kotih gledanja vsakega očesa. Možgani analizirajo in primerjajo dve sliki ter nam dajo eno samo sliko.
Prav tako že ob pogledu na 3D sliko na 3D TV zaslonu sprva vidite dve ločeni sliki. 3D tehnologija možganom daje misliti, da so predmeti na sliki dlje ali bližje, kot so v resnici. Vsaka od obeh slik se predvaja na obe očesi. S pomočjo 3D očal jih možgani združijo, kar " odda " kot rezultat stereoskopskega učinka.
Vrste 3D tehnologije
Tako kot mnogi drugi človeški izumi ima tudi tehnologija 3D različne poti razvoja in izvajanja. Obstajajo 3 vrste 3D slik:
Anaglyph je prvi, klasični način modeliranja 3D slik z uporabo očal z rdečimi in modrimi lečami. V tem primeru je 3D slika rezultat barvnega filtriranja, zaradi česar se pojavi glavna pomanjkljivost te vrste - nerealne barve v 3D.
Pasivna tehnologija za ustvarjanje stereoskopske slike se uporablja, kadar je gledalni kot gledanja slike manjši od velikosti zaslona - na primer v kinematografih z velikim zaslonom. Pomanjkljivost te tehnologije je, da če niste neposredno pred zaslonom ali nagnete glave, očala ne bodo poustvarila 3D učinka.
Aktivna 3D očala so najbolj napreden in sodoben tip do danes. Pomanjkljivost te tehnologije je razpoložljivost očal (danes se uspešno poskuša pridobiti 3D sliko brez uporabe očal in drugih pomožnih dodatkov). Vendar ima gledalec priložnost uživati ​​v slikah Full HD 1080p z realnimi in bogatimi barvami.
Kaj potrebujete za ogled 3D
Najprej nova 3D televizija. Običajni 2D televizorji tehnološko ne morejo reproducirati stereo slik. Pred nakupom naprave se prepričajte, da ste vi in ​​vaši družinski člani sposobni opazovati 3D učinke. Približno 7% ljudi ne vidi stereo slik zaradi različnih težav z vidom ali doživlja nelagodje pri ogledu (glavoboli, omotica itd.). In tudi najboljša aktivna 3D očala v tem primeru ne bodo pomagala.
Drugič, očala. Večina proizvajalcev 3D televizorjev za gledanje oddaj v 3D ponuja uporabo aktivnih 3D očal. Pri izbiri in nakupu televizorja preverite celoten komplet, razpoložljivost in delovanje očal. Večina 3D televizorjev ima en ali dva para očal - če imate veliko družino, boste morali skupaj kupiti skupna očala. Hkrati lahko vsi 3D televizorji oddajajo navadno 2D sliko v visoki ločljivosti, to pomeni, da lahko na zaslonu take naprave gledate poljubne programe in filme.
Na kaj je treba biti pozoren pri nakupu 3D televizorja
3D televizorji so lahko plazemski ali LED / LCD. Vsekakor gre za visokotehnološke naprave, ki so jih proizvajalci radodarno obdarili z različnimi dodatnimi funkcijami in širokimi komunikacijskimi zmožnostmi, vključno z internetno povezavo, zmožnostjo gledanja videa na zahtevo, podporo za zunanje pomnilniške medije in še veliko več.
Eden najpomembnejših dejavnikov pri izbiri 3D televizorja je hitrost osveževanja. Višji kot je, bolj udobno bo za vaše oči gledanje televizijskih programov v 3D in 2D oblikah. Večina visokokakovostnih LED / LCD 3D televizorjev ima hitrost osveževanja 200Hz, cenejši modeli so lahko opremljeni z matricami s hitrostjo osveževanja zaslona 100Hz. Za 3D plazemske televizorje je danes optimalna hitrost osveževanja zaslona 600 Hz. Pri nižjih vrednostih te značilnosti 3D-televizorja boste dolgo časa gledali dinamične prizore (akcijske filme, športne oddaje).
Drug pomemben dejavnik pri izbiri je način povezovanja aktivnih 3D očal s televizorjem. Lahko je infrardeča (infrardeča, IR) in radijska frekvenca (radijska frekvenca, RF). V prvem primeru očala delujejo kot daljinski upravljalnik - če si želite ogledati 3D slike, morate biti neposredno v vidnem polju infrardečega oddajnika televizorja. Drugi tip ponuja več svobode, saj za komunikacijo s televizorjem uporablja radijske valove.
Obstajajo tudi žična 3D očala, ki pa so preteklost, zato se na njih ne bomo podrobneje osredotočali.
Previdnostni ukrepi
Za zaključek je tu nekaj priporočil za gledanje 3D televizije. Čeprav si oblikovalci 3D televizorjev nenehno prizadevajo izboljšati tehnologijo, je lahko gledanje 3D slik dalj časa dolgotrajno. To še posebej velja za otroke. Odmerite njihovo gledanje televizije, zlasti v 3D.
Vesel nakup in prijeten ogled!

3D svet v vašem domu. Kako izbrati 3D TV
3D svet v vašem domu. Kako izbrati 3D TV
3D svet v vašem domu. Kako izbrati 3D TV
3D svet v vašem domu. Kako izbrati 3D TV 3D svet v vašem domu. Kako izbrati 3D TV 3D svet v vašem domu. Kako izbrati 3D TVHome | Articles

December 3, 2022 17:24:13 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting