3D-s világ az otthonában. 3D TV kiválasztása

Tehát megnézted az Avatart, próbáld kihagyni a filmek premierjét 3D-ben, és már megérett egy 3D-s tévé megvásárlása. Ez a cikk segít megérteni a 3D technológiák bonyolultságait, és megmondja, mire kell figyelni a 3D TV kiválasztásakor.
Mi a 3D TV?
Ma az összes videotartalom - filmek, közvetítések, játékok - túlnyomó többségét 2D-ben mutatják be, azaz csak két síkon látjuk a képet. A 3D egy harmadik dimenzióval egészíti ki a képet - a mélységet. Önmagában a sztereoszkópos hatás nem valami új, de a 3D technológiák csak most váltak igazán hatalmasokká. Ahhoz, hogy egy 3D-s filmet meg lehessen nézni, nem szükséges egy speciális moziba menni és pénzt költeni drága jegyekre. Csak meg kell vásárolnia egy 3D TV-t.
Hogyan működik a 3D TV
A 3D televízió az emberi látás mechanizmusain alapszik. Ezért, hogy megértsük a 3D technológia működését, értsük meg, hogyan működik a szemünk és az agyunk. A trigonometria iskolai tanfolyamán a trianguláció kifejezés van jelen. Ez egy módszer az objektumtól való távolság meghatározására azáltal, hogy egy adott ponttól szöget mér. Víziónk mechanizmusa hasonló módon valósul meg. Egy felnőtt szeme körülbelül 7 cm-re van egymástól, így mindegyikük kissé más szögből lát egy tárgyat. Ha becsukja a bal szemét, és egy tárgyra néz, majd anélkül, hogy levenné a szemét, kinyitja a jobb szemét, úgy tűnhet, hogy az a tárgy, amelyet nézett, ugrik. Ezt a hatást az egyes szemek látószögeinek különbsége okozza. Az agy két képet elemez és összehasonlít, és egyetlen képet ad nekünk.
Hasonlóképpen, csak egy 3D-s képet nézve egy 3D-s TV képernyőn, eleinte két külön képet lát. A 3D technológia arra készteti az agyat, hogy a képen lévő tárgyak távolabb vagy közelebb legyenek, mint valójában. A két képet mind a két szemnek sugározza. A rendszer segítségével a 3D-s szemüveget, az agy egyesíti őket, „ ad ki ” eredményeként a térhatást.
A 3D technológia típusai
Sok más emberi találmányhoz hasonlóan a 3D-technológiának is különböző fejlődési és megvalósítási útjai vannak. 3 típusú 3D képalkotás létezik:
Az Anaglyph a 3D-s képek legelső, klasszikus módja vörös és kék lencsés szemüveg használatával. Ebben az esetben a 3D kép színszűrés eredménye, amelynek eredményeként megjelenik az ilyen típusú fő hátrány - irreális színek a 3D-ben.
A sztereoszkópikus kép létrehozására passzív technológiát alkalmaznak, ha a néző képének látószöge kisebb, mint a képernyő mérete - például nagy képernyős mozikban. Ennek a technológiának az a hátránya, hogy ha nem közvetlenül a képernyő előtt áll, vagy nem billenti meg a fejét, akkor a szemüveg nem hozza létre a 3D hatást.
Az aktív 3D szemüveg az eddigi legfejlettebb és legmodernebb típus. Ennek a technológiának a hátránya a szemüveg elérhetősége (manapság sikeresen próbálkoznak 3D-s kép készítésével szemüveg és egyéb kiegészítő tartozékok használata nélkül). A nézőnek azonban lehetősége van élethű és gazdag színekkel rendelkező Full HD 1080p képeket élvezni.
Amire szüksége van a 3D megtekintéséhez
Először az új 3D TV. A hagyományos 2D-s televíziók technológiailag nem képesek sztereó képek reprodukálására. Eszköz vásárlása előtt győződjön meg arról, hogy Ön és családtagjai képesek-e a 3D-effektusok megfigyelésére. Az emberek körülbelül 7% -a nem lát sztereó képeket különféle látási problémák miatt, vagy kényelmetlenséget tapasztal a megtekintés során (fejfájás, szédülés stb.). És a legjobb aktív 3D szemüveg sem segít ebben az esetben.
Másodszor, a szemüveg. A legtöbb 3D TV-gyártó aktív 3D szemüveget kínál az adások 3D-ben történő megtekintéséhez. A TV kiválasztásakor és megvásárlásakor ellenőrizze a szemüveg teljes készletét, elérhetőségét és teljesítményét. A legtöbb 3D-s televízióhoz egy vagy két szemüveg tartozik - ha nagy családja van, akkor további szemüveget kell vásárolnia a közös megtekintéshez. Ugyanakkor az összes 3D-s televízió nagy felbontásban képes normál 2D-s képeket sugározni, vagyis bármilyen programot és filmet megnézhet egy ilyen eszköz képernyőjén.
Mire kell figyelni 3D-s TV vásárlásakor
A 3D tévék lehetnek plazma vagy LED / LCD. Mindenesetre ezek olyan csúcstechnológiás eszközök, amelyeket a gyártók nagylelkűen felajánlottak különféle kiegészítő funkciókkal és széles kommunikációs képességekkel, beleértve az internetkapcsolatot, az igény szerinti videónézés képességét, a külső adathordozók támogatását és még sok minden mást.
A 3D TV kiválasztásakor az egyik legfontosabb tényező a frissítési gyakoriság. Minél magasabb ez, annál kényelmesebb lesz a szemednek tévéműsorokat nézni 3D és 2D formátumban egyaránt. A legtöbb kiváló minőségű LED / LCD 3D tévé 200Hz-es frissítési gyakorisággal rendelkezik, az olcsóbb modellek 100Hz-es képernyőfrissítési gyakoriságú mátrixokkal is felszerelhetők. 3D plazmatévék esetében az optimális képernyőfrissítési gyakoriság ma 600 Hz. A 3D TV ezen jellemzőjének alacsonyabb értékeinél kényelmetlenséget tapasztal, ha dinamikus jeleneteket (akciófilmeket, sportközvetítéseket) néz hosszú ideig.
A választás másik fontos tényezője az aktív 3D szemüveg TV-hez való csatlakoztatásának módja. Lehet infravörös (infravörös, IR) és rádiófrekvenciás (rádiófrekvencia, RF). Az első esetben a szemüveg úgy működik, mint egy távirányító - a 3D-s képek megtekintéséhez a TV infravörös adójának közvetlen látóterében kell lennie. A második típus nagyobb szabadságot nyújt, mivel rádióhullámokat használ a tévével való kommunikációhoz.
Vannak vezetékes 3D-s szemüvegek is, de ezek már a múlté, ezért nem foglalkozunk velük részletesen.
Óvintézkedések
Összefoglalva, íme néhány javaslat a 3D televízió nézésére. Bár a 3D TV-tervezők folyamatosan dolgoznak a technológia fejlesztésén, sok ember számára a 3D-s képek hosszú ideig történő nézése kimerítő lehet. Különösen igaz ez a gyermekekre. Adja meg a tévénézésüket, különösen 3D-ben.
Kellemes vásárlást és kellemes megtekintést!

3D-s világ az otthonában. 3D TV kiválasztása
3D-s világ az otthonában. 3D TV kiválasztása
3D-s világ az otthonában. 3D TV kiválasztása
3D-s világ az otthonában. 3D TV kiválasztása 3D-s világ az otthonában. 3D TV kiválasztása 3D-s világ az otthonában. 3D TV kiválasztásaHome | Articles

November 28, 2022 18:05:52 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting