3D свят във вашия дом. Как да изберем 3D телевизор

И така, гледали сте „Аватар“, опитайте се да не пропускате премиерите на филми в 3D и вече сте готови да си купите 3D телевизор. Тази статия ще ви помогне да разберете тънкостите на 3D технологиите и ще ви каже какво да търсите при избора на 3D телевизор.
Какво е 3D телевизия?
Днес преобладаващото мнозинство от цялото видео съдържание - филми, предавания, игри - е представено в 2D, т.е. виждаме картината само в две равнини. 3D добавя трето измерение към изображението - дълбочина. Сам по себе си стереоскопичният ефект не е нещо ново, но едва сега 3D технологиите са станали наистина масивни. Сега, за да гледате 3D филм, не е необходимо да ходите на специализирано кино и да харчите пари за скъпи билети. Просто трябва да си купите 3D телевизор.
Как работи 3D TV
3D телевизията се основава на човешки механизми за зрение. Следователно, за да разберем как работи 3D технологията, нека разберем как работят очите и мозъкът ни. В учебния курс по тригонометрия присъства терминът триангулация. Това е метод за определяне на разстоянието до обект чрез измерване на ъгли от определена точка. Механизмът на нашата визия се прилага по подобен начин. Очите на възрастен са на разстояние около 7 см, така че всеки от тях вижда обект от малко по-различен ъгъл. Ако затворите лявото си око и погледнете обект, а след това, без да откъсвате очи, отворите дясното си око, може да ви се струва, че обектът, който гледате, скача. Този ефект се дължи на разликата в ъглите на гледане на всяко око. Мозъкът анализира и сравнява две изображения и ни дава една картина.
По същия начин, само като погледнете 3D изображение на 3D телевизионен екран, първоначално виждате две отделни изображения. 3D технологията кара мозъка да мисли, че обектите на картината са по-далеч или по-близо, отколкото са в действителност. Всяко от двете изображения се излъчва на всяко от двете очи. С помощта на 3D очила мозъкът ги комбинира, „ издава “ в резултат на стереоскопичен ефект.
Видове 3D технология
Подобно на много други човешки изобретения, 3D технологията има различни пътища на развитие и внедряване. Има 3 вида 3D изображения:
Анаглифът е първият, класически начин за моделиране на 3D изображения с помощта на очила с червени и сини лещи. В този случай 3D изображението е резултат от цветно филтриране, в резултат на което се появява основният недостатък на този тип - нереалистични цветове в 3D.
Пасивната технология за създаване на стереоскопично изображение се използва, когато зрителният ъгъл на гледане на картината е по-малък от размера на екрана - например в кината с голям екран. Недостатъкът на тази технология е, че ако не сте директно пред екрана или наклоните глава, очилата няма да пресъздадат 3D ефекта.
Активните 3D очила са най-прогресивният и модерен тип до момента. Недостатъкът на тази технология е наличието на очила (в наши дни се правят успешни опити за получаване на 3D изображение без използване на очила и други спомагателни аксесоари). Зрителят обаче има възможността да се наслаждава на Full HD 1080p изображения с реалистични и богати цветове.
Какво ви е необходимо, за да гледате 3D
Първо, новият 3D телевизор. Конвенционалните 2D телевизори са технологично неспособни да възпроизвеждат стерео изображения. Преди да закупите устройство, уверете се, че вие ​​и членовете на вашето семейство можете да наблюдавате 3D ефекти. Около 7% от хората не виждат стерео изображения поради различни проблеми със зрението или изпитват дискомфорт при гледането им (главоболие, световъртеж и др.). И дори най-добрите активни 3D очила няма да помогнат в този случай.
На второ място, очилата. Повечето производители на 3D телевизори предлагат използването на активни 3D очила за гледане на предавания в 3D. Не забравяйте да проверите пълния комплект, наличността и ефективността на очилата, когато избирате и купувате телевизор. Повечето 3D телевизори се доставят с един или два чифта очила - ако имате голямо семейство, ще трябва да закупите допълнителни очила за гледане заедно. В същото време всички 3D телевизори могат да излъчват обикновена 2D картина с висока разделителна способност, тоест можете да гледате всякакви програми и филми на екрана на такова устройство.
Какво да търсите, когато купувате 3D телевизор
3D телевизорите могат да бъдат плазмени или LED / LCD. Във всеки случай това са високотехнологични устройства, щедро надарени от производителите с различни допълнителни функции и широки комуникационни възможности, включително интернет връзка, възможност за гледане на видео при поискване, поддръжка на външни носители за съхранение и много други.
Един от най-важните фактори при избора на 3D телевизор е честотата на опресняване. Колкото по-високо е, толкова по-удобно ще бъде за очите ви да гледат телевизионни програми както в 3D, така и в 2D формати. Повечето висококачествени LED / LCD 3D телевизори имат честота на опресняване 200Hz, по-евтините модели могат да бъдат оборудвани с матрици с честота на опресняване на екрана 100Hz. За 3D плазмени телевизори оптималната честота на опресняване на екрана днес е 600 Hz. При по-ниски стойности на тази характеристика на 3D телевизора ще изпитвате дискомфорт при дълго гледане на динамични сцени (екшън филми, спортни предавания).
Друг важен фактор при избора е методът за свързване на активни 3D очила към телевизора. Може да бъде инфрачервена (инфрачервена, IR) и радиочестотна (радиочестотна, радиочестотна). В първия случай очилата работят като дистанционно управление - за да видите 3D снимки, трябва да сте в пряка видимост на инфрачервения предавател на телевизора. Вторият тип осигурява повече свобода, тъй като използва радиовълни за комуникация с телевизора.
Има и жични 3D очила, но те са в миналото, така че няма да се спираме подробно на тях.
Предпазни мерки
В заключение ето няколко препоръки за гледане на 3D телевизия. Въпреки че 3D телевизионните дизайнери непрекъснато работят за подобряване на технологията, за много хора гледането на 3D изображения за дълги периоди от време може да бъде изтощително. Това важи особено за децата. Дозирайте телевизионното им гледане, особено в 3D.
Приятно пазаруване и приятно гледане!

3D свят във вашия дом. Как да изберем 3D телевизор
3D свят във вашия дом. Как да изберем 3D телевизор
3D свят във вашия дом. Как да изберем 3D телевизор
3D свят във вашия дом. Как да изберем 3D телевизор 3D свят във вашия дом. Как да изберем 3D телевизор 3D свят във вашия дом. Как да изберем 3D телевизорHome | Articles

December 8, 2022 02:00:40 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting