3Д свет у вашем дому. Како одабрати 3Д ТВ

Дакле, гледали сте Аватар, покушајте да не пропустите премијере филмова у 3Д-у и већ сте зрели за куповину 3Д телевизора. Овај чланак ће вам помоћи да разумете замршеност 3Д технологија и рећи вам на шта треба обратити пажњу при одабиру 3Д телевизора.
Шта је 3Д ТВ?
Данас је претежна већина свих видео садржаја - филмова, емисија, игара - представљена у 2Д, тј. видимо слику само у две равни. 3Д додаје трећу димензију слици - дубину. Сам по себи, стереоскопски ефекат није нешто ново, али тек сада су 3Д технологије постале заиста масовне. Сада, да бисте гледали 3Д филм, није потребно ићи у специјализовани биоскоп и трошити новац на скупе карте. Само треба да купите 3Д телевизор.
Како функционише 3Д ТВ
3Д телевизија заснива се на механизмима људског вида. Стога, да бисмо разумели како 3Д технологија ради, схватимо како раде наше очи и мозак. У школском курсу тригонометрије присутан је термин триангулација. То је метода одређивања удаљености од објекта мерењем углова од одређене тачке. Механизам наше визије спроводи се на сличан начин. Очи одрасле особе удаљене су око 7 цм, тако да свака од њих види предмет из мало другачијег угла. Ако затворите лево око и погледате неки предмет, а затим, не скидајући очи, отворите десно око, може вам се чинити да предмет који сте гледали поскакује. Овај ефекат је узрокован разликом у угловима гледања сваког ока. Мозак анализира и упоређује две слике и даје нам једну слику.
Исто тако, само гледајући 3Д слику на 3Д ТВ екрану, у почетку видите две одвојене слике. 3Д технологија тера мозак да мисли да су објекти на слици даље или ближи него што заправо јесу. Свака од две слике се емитује на свако од два ока. Уз помоћ 3Д наочара мозак их комбинује, „ издајући “ као резултат стереоскопског ефекта.
Врсте 3Д технологије
Као и многи други људски изуми, 3Д технологија има различите путеве развоја и примене. Постоје 3 врсте 3Д слика:
Анаглипх је први, класични начин моделирања 3Д слика помоћу наочара са црвеним и плавим сочивима. У овом случају, 3Д слика је резултат филтрирања боја, услед чега се појављује главни недостатак ове врсте - нереалне боје у 3Д-у.
Пасивна технологија за стварање стереоскопске слике користи се када је гледаочев угао гледања слике мањи од величине екрана - на пример, у биоскопима са великим екраном. Недостатак ове технологије је у томе што ако нисте директно испред екрана или нагнете главу, наочаре неће поново створити 3Д ефекат.
Активне 3Д наочаре су најнапреднији и најмодернији тип до данас. Недостатак ове технологије је доступност наочара (у данашње време се успешно покушава добити 3Д слика без употребе наочара и другог помоћног прибора). Међутим, гледалац има прилику да ужива у Фулл ХД 1080п сликама са реалним и богатим бојама.
Шта вам је потребно за гледање 3Д-а
Прво, нови 3Д ТВ. Конвенционални 2Д телевизори технолошки нису у стању да репродукују стерео слике. Пре куповине уређаја, уверите се да сте ви и чланови ваше породице способни да посматрате 3Д ефекте. Око 7% људи не види стерео слике због различитих проблема са видом или доживљава нелагоду приликом гледања (главобоље, вртоглавица итд.). А чак ни најбоље активне 3Д наочаре у овом случају неће помоћи.
Друго, наочаре. Већина произвођача 3Д телевизора нуди употребу активних 3Д наочара за гледање емисија у 3Д-у. Обавезно проверите комплетан сет, доступност и перформансе наочара приликом избора и куповине телевизора. Већина 3Д телевизора долази са једним или два пара наочара - ако имате велику породицу, мораћете да купите додатне наочаре за заједничко гледање. Истовремено, сви 3Д телевизори могу емитовати обичну 2Д слику у високој резолуцији, односно можете гледати било који програм и филм на екрану таквог уређаја.
На шта треба обратити пажњу приликом куповине 3Д телевизора
3Д телевизори могу бити плазма или ЛЕД / ЛЦД. У сваком случају, реч је о високотехнолошким уређајима које су произвођачи великодушно обдарили разним додатним функцијама и широким комуникационим могућностима, укључујући Интернет везу, могућност гледања видео записа на захтев, подршку за спољне медије за складиштење и још много тога.
Један од најважнијих фактора при одабиру 3Д телевизора је стопа освежавања. Што је већи, то ће вашим очима бити угодније да гледају ТВ програме у 3Д и 2Д форматима. Већина висококвалитетних ЛЕД / ЛЦД 3Д телевизора има брзину освежавања од 200Хз, јефтинији модели могу бити опремљени матрицама са стопом освежавања екрана од 100Хз. За 3Д плазма телевизоре, данас је оптимална брзина освежавања екрана 600 Хз. При нижим вредностима ове карактеристике 3Д телевизора, искусићете нелагоду током дужег гледања динамичних сцена (акциони филмови, спортски преноси).
Још један важан фактор при одабиру је начин повезивања активних 3Д наочара са телевизором. Може бити инфрацрвена (инфрацрвена, инфрацрвена) и радио фреквенција (радио фреквенција, РФ). У првом случају, наочаре раде као даљински управљач - да бисте могли да гледате 3Д слике, морате да будете у директном видокругу инфрацрвеног предајника телевизора. Други тип пружа већу слободу, јер користи радио таласе за комуникацију са телевизором.
Постоје и жичане 3Д наочаре, али оне су прошлост, па се нећемо детаљно задржавати на њима.
Превентивне мере
У закључку ево неколико препорука за гледање 3Д телевизије. Иако дизајнери 3Д телевизора непрестано раде на побољшању технологије, за многе људе гледање 3Д слика током дужег временског периода може бити исцрпљујуће. Ово се посебно односи на децу. Дозирајте њихов ТВ приказ, посебно у 3Д формату.
Срећна куповина и пријатно гледање!

3Д свет у вашем дому. Како одабрати 3Д ТВ
3Д свет у вашем дому. Како одабрати 3Д ТВ
3Д свет у вашем дому. Како одабрати 3Д ТВ
3Д свет у вашем дому. Како одабрати 3Д ТВ 3Д свет у вашем дому. Како одабрати 3Д ТВ 3Д свет у вашем дому. Како одабрати 3Д ТВHome | Articles

December 3, 2022 18:01:13 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting