3Д свет во вашиот дом. Како да изберете 3D телевизор

Значи, сте го гледале Аватар, обидете се да не ги пропуштите премиерите на филмови во 3Д и веќе сте зрели да купите 3D телевизор. Оваа статија ќе ви помогне да ги разберете сложеноста на 3Д технологиите и да ви каже што да барате при избор на 3Д телевизор.
Што е 3Д ТВ?
Денес огромното мнозинство од целата видео содржина - филмови, преноси, игри - е претставено во 2Д, т.е. ја гледаме сликата само во две рамнини. 3Д додава трета димензија на сликата - длабочина. Сам по себе, стереоскопскиот ефект не е нешто ново, но дури сега 3D технологиите станаа навистина масивни. Сега, за да гледате 3Д филм, не е потребно да одите во специјализирано кино и да трошите пари на скапи билети. Вие само треба да купите 3D телевизор.
Како работи 3Д ТВ
3Д-телевизијата се базира на механизми за човечки вид Затоа, за да разбереме како работи 3Д технологијата, да разбереме како работат нашите очи и мозок. Во училишниот курс на тригонометрија, терминот триагулација е присутен. Тоа е метод за одредување на растојанието до објектот со мерење на агли од одредена точка. Механизмот на нашата визија се спроведува на сличен начин. Очите на возрасно лице се оддалечени околу 7 см, така што секој од нив гледа предмет од малку поинаков агол. Ако го затворите левото око и погледнете во некој предмет, а потоа, без да ги тргнете очите, го отворите десното око, може да ви се чини дека објектот што го гледавте скока. Овој ефект е предизвикан од разликата во аглите на гледање на секое око. Мозокот анализира и споредува две слики и ни дава единствена слика.
Слично на тоа, само со гледање на 3Д-слика на 3D-ТВ-екран, првично гледате две одделни слики. 3Д технологијата го тера мозокот да мисли дека предметите на сликата се подалеку или поблиски отколку што навистина се. Секоја од двете слики се емитува на секое од двете очи. Со помош на 3Д очила, мозокот ги комбинира, „ дарува “ како резултат на стереоскопски ефект.
Видови на 3Д технологија
Како и многу други човечки пронајдоци, 3Д технологијата има различни патеки на развој и имплементација. Постојат 3 типа на 3Д-слики:
Анаглиф е првиот, класичен начин на моделирање на 3Д-слики со користење на очила со црвени и сини леќи. Во овој случај, 3Д-сликата е резултат на филтрирање на боите, како резултат на што се појавува главниот недостаток на овој тип - нереални бои во 3Д.
Пасивна технологија за создавање стереоскопска слика се користи кога аголот на гледање на сликата на гледачот е помал од големината на екранот - на пример, во киносалите со голем екран. Недостаток на оваа технологија е тоа што ако не сте директно пред екранот или ја навалите главата, очилата нема да го рекреираат 3Д-ефектот.
Активните 3Д очила се најпрогресивниот и модерен тип до сега. Недостаток на оваа технологија е достапноста на очилата (во денешно време се прават успешни обиди да се добие 3Д слика без употреба на очила и други помошни додатоци). Сепак, гледачот има можност да ужива во Full HD 1080p слики со реални и богати бои.
Што ви треба за да гледате 3Д
Прво, новиот 3Д телевизор. Конвенционалните 2Д телевизори технолошки не можат да репродуцираат стерео слики. Пред да купите уред, проверете дали вие и членовите на вашето семејство сте во можност да набудувате 3D ефекти. Околу 7% од луѓето не гледаат стерео слики поради разни проблеми со видот или доживуваат непријатност при гледање на нив (главоболки, вртоглавица итн.). Па дури и најдобрите активни 3D очила нема да помогнат во овој случај.
Второ, очилата. Повеќето производители на 3D телевизори нудат употреба на активни 3D очила за гледање преноси во 3D формат. Обавезно проверете го комплетниот комплет, достапноста и перформансите на очилата при избор и купување телевизор. Повеќето 3Д-телевизори се со еден или два пара очила - ако имате големо семејство, ќе треба да купите дополнителни очила за гледање заедно. Во исто време, сите 3Д-телевизори можат да емитуваат обична 2D слика со висока резолуција, односно можете да гледате какви било програми и филмови на екранот на таков уред.
Што да барате при купување 3D телевизор
3Д-телевизорите можат да бидат плазма или LED / LCD. Во секој случај, ова се високотехнолошки уреди што великодушно ги даруваат производителите со разни дополнителни функции и широки комуникациски способности, вклучувајќи Интернет конекција, можност за гледање видео по потреба, поддршка за надворешни медиуми за складирање и многу повеќе.
Еден од најважните фактори при изборот на 3D телевизор е стапката на освежување. Колку е повисок, толку поудобно ќе биде за вашите очи да гледаат ТВ-програми и во 3Д и во 2Д формат. Повеќето висококвалитетни ЛЕД / ЛЦД 3Д-телевизори имаат брзина на освежување од 200Hz, поевтините модели можат да бидат опремени со матрици со стапка на освежување на екранот од 100Hz. За 3Д плазма телевизорите, оптималната брзина на освежување на екранот денес е 600 Hz. При пониски вредности на оваа карактеристика на 3Д телевизор, ќе доживеете непријатност кога подолго време гледате динамични сцени (акциони филмови, спортски преноси).
Друг важен фактор при изборот е методот на поврзување на активни 3Д очила со ТВ. Може да биде инфрацрвена (инфрацрвена, IR) и радиофреквенција (радиофреквенција, RF). Во првиот случај, очилата работат како далечински управувач - за да гледате 3D слики, треба да бидете во директна линија на инфрацрвениот предавател на телевизорот. Вториот вид обезбедува поголема слобода, бидејќи користи радио бранови за комуникација со ТВ.
Постојат и жични 3D очила, но тие се минато, така што нема да се задржиме на нив детално.
Мерки на претпазливост
Како заклучок, еве неколку препораки за гледање 3Д телевизија. Иако дизајнерите на 3Д ТВ постојано работат на подобрување на технологијата, за многу луѓе, гледањето 3Д-слики за подолг временски период може да биде исцрпувачко. Ова е особено точно за децата. Дозирајте го нивниот преглед на ТВ, особено во 3Д.
Среќен шопинг и пријатно гледање!

3Д свет во вашиот дом. Како да изберете 3D телевизор
3Д свет во вашиот дом. Како да изберете 3D телевизор
3Д свет во вашиот дом. Како да изберете 3D телевизор
3Д свет во вашиот дом. Како да изберете 3D телевизор 3Д свет во вашиот дом. Како да изберете 3D телевизор 3Д свет во вашиот дом. Како да изберете 3D телевизорHome | Articles

November 29, 2022 12:59:04 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting