Дигитална ТВ

Во современата кабелска и сателитска телевизија се користат истите стандарди PAL и SECAM, но во дигитална форма и со користење на компресија MPEG-2. Во повеќето случаи, дигиталната телевизија е многу подобра од копнената, бидејќи квалитетот на сликата практично не влијае на мешањето. Но, треба да се напомене дека некои таги - инженери толку многу ги компресираат пренесените сигнали што квалитетот на сателитскиот или кабелскиот канал станува полош од каналот добиен на копнената антена. Иако каналите што се емитуваа во „чист“ аналог останаа, можеби, само во Москва. Сигналите одат во регионите преку сателит, што значи дека се компресирани во MPEG2. Разликата е во тоа што системот за емитување користи одделни сателитски канали, компресијата во која не е толку голема како, на пример, во NTV PLUS.

Дигитална ТВ
Дигитална ТВ
Дигитална ТВ
Дигитална ТВ Дигитална ТВ Дигитална ТВHome | Articles

December 3, 2022 18:06:01 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting