ДЛП технологија

ДЛП је најновија технологија прецизног пројектовања која се користи у пословним и кућним екранима. ДЛП технологија пружа ненадмашну осветљеност и јасноћу слике.
У срцу ДЛП технологије је оптички полупроводник, дигитални уређај са микро огледалом или ДМД, који је 1987. године изумио Ларри Хорнбецк из компаније Текас Инструментс.
ДМД кристал је матрица високе прецизности која дигитално претвара светлост, другим речима, микровезје велике брзине, чија се површина састоји од многих микроскопских огледала која одражавају светлост. Уз помоћ милиона микроскопских огледала настаје сноп. Свако такво огледало одговара једном пикселу светлости на пројектованој слици. У комбинацији са дигиталним сигналом, извором светлости и пројекционим сочивима, ова огледала пружају врхунске видео и графичке перформансе. Када дигитални видео или графички сигнал уђе у ДЛП систем, активира се микроскопска електрода смештена испод сваког ДМД огледала, због чега се огледало нагиње или према извору светлости или у супротном смеру. Када се огледало нагне према извору светлости, оно одбија један пиксел светлости кроз пројекционо сочиво на екран. Када се нагне у супротном смеру, светлост не удара у огледало и одговарајући простор пиксела остаје таман. Свако ДМД огледало може се нагињати хиљадама пута у секунди.
Промјеном дужине времена када свјетлост удара у огледало, можете постићи приказ различитих нијанси сиве. Ако је огледало нагнуто ка светлости дуже од супротног смера, приказује светло сиви пиксел, а када је време нагиба од извора дуже приказује тамно сиви пиксел.
Тако ДМД огледала могу приказати до 1.024 нијансе сиве, стварајући ултра прецизне црно-беле слике. Последња фаза дигиталне обраде светлости је претварање резултујуће монохроматске слике у боју. Већина ДЛП система додаје боју помоћу светлосног филтера који се назива „ точак у боји “ који се поставља између извора светлости и ДМД панела огледала.
Како се точак у боји окреће, црвена, зелена и плава светлост узастопно падају на ДМД микро огледала. Координирајући угао сваког огледала са овим блицима светлости, стандардни ДЛП систем може репродуковати преко 16 милиона различитих боја.
На пример, љубичасти пиксел настаје нагињањем огледала према извору светлости када га погоди црвени или плави зрак. Људско око комбинује ове примарне боје и види љубичасту. Самсунг-ови ДЛП телевизори, кућна биоскопа и пројектори користе један ДМД кристал, лампу, точак у боји и систем сочива за пројекције. Ови системи нуде већи контраст, јасноћу и засићеност боја за видео и графику од било које друге технологије за обраду слика.

ДЛП технологија
ДЛП технологија
ДЛП технологија
ДЛП технологија ДЛП технологија ДЛП технологијаHome | Articles

December 2, 2022 00:45:33 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting