Што е бендот C и Ku во сателитската ТВ?

За сателитска телевизија, се користат два главни опсези: Ц - опсег (3,5 - 4,2 GHz) и Ku-опсег (10,7 - 12,75 GHz). Европските сателити емитуваат главно во бендот Ку. Руските и азиските сателити обично се емитуваат во двата фреквентни опсези. Групата Ку е конвенционално поделена на три под-групи. Првиот опсег (10,7 - 11,8 GHz) се нарекува FSS опсег. Вториот опсег (11,8-12,5GHz) се нарекува DBS опсег. Третиот опсег (12,5-12,75 GHz) е именуван по сателитите на францускиот Телеком што ги емитуваат овие фреквенции. Соодветно на тоа, конвертерите на Ку се од три вида: единечен опсег со фреквентен опсег од 10,7 - 11,8 GHz, двоен опсег - 10,7 - 12,5 GHz. и три-опсег (или Full Band, Wide Band, Triple) со фреквентен опсег од 10,7 - 12,75 GHz.

Што е бендот C и Ku во сателитската ТВ?
Што е бендот C и Ku во сателитската ТВ?
Што е бендот C и Ku во сателитската ТВ?
Што е бендот C и Ku во сателитската ТВ? Што е бендот C и Ku во сателитската ТВ? Што е бендот C и Ku во сателитската ТВ?Home | Articles

December 3, 2022 15:41:50 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting