Цел на замрзнувачот

Замрзнувач е место каде што може да се чува замрзната храна дури и за кратко време. Професионалци веруваат дека замрзнувачот не само што може брзо да замрзне, туку и да чува замрзната храна за подолг временски период. Ако има четири starsвезди на замрзнувачот, тогаш ги исполнува овие параметри. Во случај замрзната храна да се чува во замрзнувач кратко време, но да не може да се замрзне, таквиот замрзнувач мора да има три starsвезди. Покрај тоа, неговата температура не може да биде поголема од -18 степени. Со цел да се зачуваат витамини и хранливи материи во замрзната храна, потребно е брзо замрзнување. Колку е пониска вкупната температура во комората, толку побрзо ќе се замрзне замрзнатата храна. Режимот за брзо ладење ја намалува температурата за шест степени за брзо замрзнување. Веднаш штом ќе се вклучи таков режим, индикаторот информира за ова со вклучување на црвено светло.
Ако замрзнувачот предвидува природно замрзнување, тогаш температурата во комората не треба да биде поголема од -24 степени. Но, постојат и такви модели на замрзнувачи, чија температура е -32 степени. Овој режим може да се припише и на супер замрзнување. Брзото ладење спречува да се формираат парчиња мраз во храната. Во спротивно, за време на одмрзнувањето, сите сокови ќе се изгубат при такво оштетување. Вкусните квалитети на ваквите производи имаат прилично ниски карактеристики.
Експертите сметаат дека е најдобро да се чува замрзната храна на -18 ° С. Месото може да се чува на оваа температура 12 месеци. Ако температурата во замрзнувачот е -12 степени, тогаш зеленчук и месо може да се чуваат во него три месеци. И само две недели може да се чува храна во замрзнувач на температура од -6 степени. Во случај температурата во комората да биде поголема од -18 степени, тогаш овој модел припаѓа на нискотемпературната БХП. Овие замрзнувачи се обележани со две starsвезди. Таквите фрижидери треба да имаат температура не повисока од -12 степени. Сите замрзнувачи кои се опремени со функција за брзо замрзнување се ладат со компресија.

Цел на замрзнувачот
Цел на замрзнувачот
Цел на замрзнувачот
Цел на замрзнувачот Цел на замрзнувачот Цел на замрзнувачотHome | Articles

December 5, 2022 18:52:27 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting