Фрижидери со два компресори за помош на добра домаќинка

Главната предност на ладилниците со два компресори е нивната зголемена ефикасност во споредба со моделите со еден компресор. Фрижидери со два компресори и фрижидери со еден компресор со исти димензии значително се разликуваат во количината на потрошена електрична енергија. Единиците со два компресори користат многу помалку од тоа. Ако ја пресметаме разликата во потрошената електрична енергија за целиот век на траење на ладилникот, тогаш количината ќе се покаже како многу значајна. Фрижидерите со два компресори се особено релевантни за европските земји, бидејќи цената на електричната енергија е доста висока. Очигледно, ова е причината зошто во Европа најчесто се произведуваат модели со ладилници со два компресори.
Единиците со два компресори имаат независна контрола на температурата во секоја комора. Ако температурата се зголеми во една од коморите, во него започнува да работи економичен компресор со мала моќност, кој се исклучува веднаш откако ќе се воспостави оптимална температура во комората. Овој контролен систем обезбедува значителна заштеда на енергија во фрижидерите со два компресори. Единица со еден компресор, за разлика од единицата со два компресори, нема посебна контрола на температурата. Неговиот единствен моќен енергетски интензивен компресор во слична ситуација произведува дополнително и непотребно ладење во замрзнувачот, трошејќи дополнителна енергија.
Фрижидерот со два компресори има полноправен режим на супер замрзнување во замрзнувачот и можност за привремено исклучување на една од коморите, што исто така заштедува енергија. Покрај тоа, два компресори со мала моќност се многу потивки од еден моќен, затоа, ладилниците со два компресори се многу помалку бучни за време на работата.
Фрижидерите со еден компресор ги немаат горенаведените предности на ладилниците со два компресори, но тие го компензираат овој факт со пониска цена. Исто така, новите модели на единици со еден компресор имаат посебен електромагнет кој ги контролира протоците на ладилното средство што циркулираат во единицата. Тоа им овозможува на коморите да се ладат одделно, исто така заштедувајќи енергија.

Фрижидери со два компресори за помош на добра домаќинка
Фрижидери со два компресори за помош на добра домаќинка
Фрижидери со два компресори за помош на добра домаќинка
Фрижидери со два компресори за помош на добра домаќинка Фрижидери со два компресори за помош на добра домаќинка Фрижидери со два компресори за помош на добра домаќинкаHome | Articles

November 29, 2022 14:02:27 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting