Терестријална телевизија

Во моментот, во Русија, телевизиските преноси во стандардот SECAM (625 реда), сликата се прикажува со резолуција од 720 на 576 пиксели и фреквенција од 25 во секунда.
Голем број странски земји емитуваат во PAL формат, што се разликува само во алгоритмот за кодирање во боја.
Се верува дека најтехнолошки напредните земји емитуваат програма NTSC 3.58. Во овој стандард, бројот на рамки во секунда е 29,97, а резолуцијата на екранот во дигитална претстава е 720 на 480 пиксели. Така, стандардот NTSC има поголема брзина на враќање, но пониска вертикална резолуција.
Постојат два методи за формирање на слика - прогресивни и испреплетени. Со прогресивниот метод на сликање, секоја рамка ги содржи сите линии на сликата, т.е. на пример, со брзина од 30 слики во секунда, ќе бидат прикажани 30 целосни рамки. Со методот на преплетување на преплетените слики, парни линии на оригиналната слика (целосна рамка) ќе бидат прикажани во парни рамки, и непарни линии во непарни рамки. Преплетената слика изгледа малку заматена во споредба со прогресивната, но може значително да го намали количеството на пренесена информација. Многу луѓе не го сакаат треперењето создадено од испреплетени слики.
Прогресивната слика е означена со буквата p (прогресивна), на пример 720p. Преплетена слика - означена со буквата I (испреплетена), на пример, 1080i.
Постарите формати PAL, SECAM и NTSC 3.58 користат испреплетен начин на пренесување информации.

Терестријална телевизија
Терестријална телевизија
Терестријална телевизија
Терестријална телевизија Терестријална телевизија Терестријална телевизијаHome | Articles

December 3, 2022 15:24:39 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting