Телевизија со висока дефиниција

HDTV (Телевизија со висока дефиниција) претпоставува резолуција од 1920 x 1080 (во Европа) или 1280 од 720 (во САД). Но, во САД се користи метод на прогресивно формирање на слика, а во Европа, испреплетен.
Така, јасноста на сликата HDTV (бројот на точки што ја сочинуваат сликата) е скоро 5 пати поголема од онаа на конвенционалната телевизија. Оние што гледаат телевизија со висока резолуција се воодушевени од квалитетот на сликата.
Во сите формати на копнените телевизии (освен за западноевропскиот ПАЛ Плус), односот на сликата е 4 спрема 3. А во телевизијата со висока резолуција, односот е 16 спрема 9. Според тоа, обична слика на телевизор HDTV ќе или да се протега на цел екран со искривени пропорции, или да се обработува со посебен алгоритам за да се минимизира ова изобличување, или ТВ-уредот ќе прикажува празни црни ленти околу рабовите.
Претплатниците на дигиталната телевизија можат самостојно да изберат како ќе се прикаже стандардна слика од 4: 3 на HD телевизор, т.е. може или да ја исече сликата на горниот и долниот дел, или да ја прикаже целата слика, но со празни ленти лево и десно.

Телевизија со висока дефиниција
Телевизија со висока дефиниција
Телевизија со висока дефиниција
Телевизија со висока дефиниција Телевизија со висока дефиниција Телевизија со висока дефиницијаHome | Articles

November 29, 2022 13:19:14 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting