Телевизия с висока разделителна способност

HDTV (телевизия с висока разделителна способност) приема разделителна способност 1920 x 1080 (в Европа) или 1280 на 720 (в САЩ). Но в САЩ се използва прогресивен метод за формиране на образа, а в Европа - преплетен.
По този начин, яснотата на HDTV картината (броят на точките, които съставят картината) е почти 5 пъти по-висока от тази на конвенционалната телевизия. Тези, които виждат телевизия с висока разделителна способност, са изумени от качеството на картината.
Във всички наземни телевизионни формати (с изключение на западноевропейския PAL Plus) съотношението на картината е 4 към 3. А при телевизията с висока разделителна способност е 16 към 9. Следователно обикновена картина на HDTV телевизор ще или да бъде разтеглен на цял екран с изкривени пропорции, или обработен от специален алгоритъм за минимизиране на това изкривяване, или телевизорът ще покаже празни черни ленти около краищата.
Абонатите на цифрова телевизия могат самостоятелно да избират как стандартната картина 4: 3 да се показва на HD телевизор, т.е. може да изреже изображението отгоре и отдолу, или да покаже цялото изображение, но с празни ленти отляво и отдясно.

Телевизия с висока разделителна способност
Телевизия с висока разделителна способност
Телевизия с висока разделителна способност
Телевизия с висока разделителна способност Телевизия с висока разделителна способност Телевизия с висока разделителна способностHome | Articles

December 2, 2022 01:40:13 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting