Стандарди и системи за радиодифузија

Стандардот на телевизиско емитување обично се нарекува збир на бројот на линии на распаѓање на рамката, фреквенцијата на менување рамки или полиња и присуството на испреплетеност. За неколку децении, во светот доминираат три испреплетени стандарди:
625 линии, 50 полиња во секунда во Европа (PAL)
525 линии, 59,94 полиња во секунда во Америка и Јапонија (NTSC)
625 линии, 50 полиња во секунда во Франција, Русија, Кина и некои земји од Блискиот исток (SECAM)
Сега тие се заменуваат со телевизија со висока резолуција (HDTV). Постојат два стандарди, тие можат да бидат испреплетени (i - испреплетуваат) или прогресивни (p - прогресивни) и 24, 25 или 30 рамки во секунда.
720 / 50i; 60i; 30p; 25p; 24p
1080 / 50i; 60i; 30p; 25p; 24p
Телевизискиот систем се сфаќа како метод за кодирање на информации во боја. Постојат три системи (по редослед на развој):
NTSC
ПАЛ
СЕКАМ
Терестријалната телевизија е систем за пренесување на телевизиски сигнал до потрошувачот со користење на инфраструктурата на телевизиските кули и предаватели во опсег од 47-862 MHz. Внатрешна или надворешна антена се користи за примање на сигналот.

Стандарди и системи за радиодифузија
Стандарди и системи за радиодифузија
Стандарди и системи за радиодифузија
Стандарди и системи за радиодифузија Стандарди и системи за радиодифузија Стандарди и системи за радиодифузијаHome | Articles

December 8, 2022 01:07:39 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting