Сравнение на ATSC и DVB-T

Ако американските специалисти проведоха сравнителни тестове на своята система не само в лаборатория, но и в истински град, едва ли щяха да открият предимствата на стандарта ATSC. Всъщност по отношение на качеството ATSC и DVB-T предоставят на всеки зрител студийното качество, произведено от водещите телевизионни компании. В това отношение няма смисъл да се сравняват тези стандарти. DVB-T, подобно на ATSC, включва HDTV и Dolby AC-3. Стандартите се основават на MPEG-2, но това, което наистина ги отличава, е надеждността на предаването на сигнал до определен зрител. Така например, ако птица неочаквано кацне върху антената по време на ATSC бейзболно шоу и предаването бъде прекъснато поради това, зрителят ще бъде недоволен от работата на такава телевизия.
Ако сравним САЩ и Русия, тогава на някого може да изглежда, че страните са сходни. Но това важи само за техните огромни територии. И за Съединените щати, и за Русия това означава значението на развитието на спътниково съзвездие за първично разпространение и преразпределение на телевизионни програми. Разликите са свързани преди всичко с различни климатични условия. Колкото и странно да изглежда, радиопрозрачността на сградите в по-топъл климат улеснява приемането на телевизия. Въпреки това, дори при такива благоприятни условия, приемането на ATSC на вътрешни антени и преносими телевизори изобщо не се разглежда. В Ню Йорк всяка къща е свързана с кабел, но всяко американско семейство разполага с 3-4 допълнителни телевизора със стайна антена за един кабелен телевизор.
По този начин практическото прилагане на стандарта ATSC ясно показа несъответствието както на амплитудната модулация (8VSB), така и на липсата на ефективно средство за справяне с отразения сигнал. Всъщност, вместо рекламираното намаляване на мощността на DH предавателя, всъщност мощността на предавателя в най-високата сграда в Ню Йорк е увеличена до 350 kW, като същевременно не осигурява гарантирано приемане във всяка точка на града. Радващо е да се отбележи, че САЩ са отделили група за експериментално излъчване на DVB-T.
В Русия сградите са предимно стоманобетонни или тухлени със стоманобетонни подове. Дори много села и градове в дачи са изградени от къщи, съдържащи стоманобетонни или метални конструкции, които ги правят нерадиопрозрачни. Не бива да забравяме и за факта, че в Русия и съседните страни е приет стандартът за аналогова телевизия Secam, чиито мерки срещу смущения изобщо не са предвидени в стандарта ATSC. Въвеждането на стандарта ATSC в Русия ще бъде не само вредно, но и пагубно, тъй като ще изисква колосални инвестиции в антенно-захранващите съоръжения на телевизионните мрежи, както и незабавното отказване от аналоговото излъчване в стандарта Secam.

Сравнение на ATSC и DVB-T
Сравнение на ATSC и DVB-T
Сравнение на ATSC и DVB-T
Сравнение на ATSC и DVB-T Сравнение на ATSC и DVB-T Сравнение на ATSC и DVB-THome | Articles

November 27, 2022 03:56:25 +0200 GMT
0.009 sec.

Free Web Hosting