Споредба на ATSC и DVB-T

Ако американски специјалисти спроведоа компаративни тестови на нивниот систем не само во лабораторија, туку и во вистински град, тогаш тешко дека ќе ги откријат предностите на ATSC стандардот. Навистина, во однос на квалитетот, и ATSC и DVB-T го доставуваат на секој гледач студискиот квалитет произведен од водечките ТВ компании. Во овој поглед, нема смисла да се споредуваат овие стандарди. DVB-T, како и ATSC, вклучува HDTV и Dolby AC-3. Стандардите се засноваат на MPEG-2, но она што навистина ги издвојува е сигурноста на испораката на сигналот до одреден прегледувач. Така, на пример, ако птица неочекувано слета на антената за време на една бејзбол-емисија на АТСЦ и преносот е прекинат поради ова, гледачот ќе биде незадоволен од работата на таквата телевизија.
Ако ги споредиме САД и Русија, тогаш некому може да му се чини дека земјите се слични. Но, ова важи само за нивните огромни територии. И за Соединетите држави и за Русија, ова значи важноста за развој на сателитска констелација за примарна дистрибуција и прераспределба на телевизиските програми. Разликите првенствено се поврзани со различни климатски услови. Колку и да изгледа чудно, радио транспарентноста на зградите во потопла клима го олеснува приемот на телевизијата. Сепак, дури и со такви поволни услови, приемот ATSC на внатрешни антени и преносни телевизори воопшто не се смета. Во Newујорк, секоја куќа е поврзана со кабел, сепак, секое американско семејство има 3-4 дополнителни телевизори со собна антена за еден кабелски поврзан телевизор.
Така, практичната имплементација на ATSC стандардот јасно ја покажа недоследноста и на амплитудната модулација (8VSB) и на недостатокот на ефективно средство за справување со рефлектираниот сигнал. Всушност, наместо рекламираното намалување на моќноста на DH предавателот, всушност, моќноста на предавателот во највисоката зграда во Newујорк се зголеми на 350 kW, додека не се обезбеди гарантиран прием на секоја точка во градот. Задоволство е да се напомене дека САД одвоија опсег за експериментално емитување на ДВБ-Т.
Во Русија, зградите се претежно армирано-бетонски или тули со армирано-бетонски подови. Дури и многу дача села и градови се составени од куќи кои содржат армирано-бетонски или метални конструкции што ги прави не-радиолуцентни. Не треба да заборавиме на фактот дека во Русија и соседните земји е донесен аналогниот телевизиски стандард Secam, чии мерки за спречување на мешање воопшто не се предвидени во ATSC стандардот. Воведувањето на ATSC стандардот во Русија ќе биде не само штетно, туку и погубно, бидејќи за тоа ќе бидат потребни колосални инвестиции во објектите за антена-фидер на телевизиските мрежи, како и итно напуштање на аналогното емитување во стандардот Secam.

Споредба на ATSC и DVB-T
Споредба на ATSC и DVB-T
Споредба на ATSC и DVB-T
Споредба на ATSC и DVB-T Споредба на ATSC и DVB-T Споредба на ATSC и DVB-THome | Articles

November 28, 2022 18:13:29 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting