Сателитска телевизија

Сателитската телевизија веќе не е know-how во светот на информатичката технологија. Со помош на сателитска телевизија имате единствена можност да гледате не само многу нови канали, туку и значително да го подобрите квалитетот на емитувањето на националните канали.
Сателитската телевизија е специфична образовна програма на 21 век. Ако го земете списанието Телеспутник, месечно издание на сателитска и кабелска телевизија, ќе видите колку сателити се наоѓаат во нашата орбита близу земјата. Всушност, списанието содржи информации само за дел од сателити од голем број вселенски летала. Всушност, има многу повеќе од нив и сите се во геостационарна орбита сместена во рамнината на екваторот на Земјата. Ова е единствената кружна орбита со радиус од 35785 км., Со оглед на тоа, сателитот на терестријалниот набудувач му изгледа стационарен, под услов аголната брзина на вртење на сателитот околу оската на земјата да се совпадне со аголната брзина на земјината ротација околу нејзината оска. Ова значи дека ако сателитската антена е правилно наместена да прима од сателитот и безбедно да се поправи, нема да биде потребно да се поправи својата позиција во иднина.
Секоја европска земја се стреми да ги постави своите телевизиски сателити во геостационарна орбита, но нема доволно простор за сите. Затоа, во борбата за „место на сонцето“, сателитите, како птиците, се собираат во „стада“. На пример, под името „HotBird“ сателит се подразбира голем број вселенски летала тесно распоредени според вселенските стандарди (околу 100 км), зафаќајќи орбитална позиција од приближно 13 степени источна должина. Бидејќи сите сателити се во екваторијалната рамнина, нивната географска ширина е нула, и тие се разликуваат по должина. Сеќаваме дека главниот меридијан поминува низ Лондон и ги раздвојува западната и источната должина. Телевизиски сателит е ставен во дадена точка на орбитата со цел да служи на одредена територија на површината на земјата, затоа има свој образец на насока. Бидејќи на секое вселенско летало се инсталирани неколку транспондери (примопредаватели), од кои секој е способен да пренесува неколку ТВ-програми во еден поток, вкупниот број на емитувани канали може да се измери во десетици. За јасност, сателитот може да се замисли како „лебди“ на ноќното небо над екваторот, „рефлектор“ или група „рефлектори“, кои со своите „зраци“ грабнат дел од површината на земјата од темнината. Покрај тоа, во зависност од областа на „осветлената“ површина, секој зрак може да се класифицира: тесен, зонски, регионален, глобален, итн. Најголемата густина на електромагнетни бранови е концентрирана во центарот на зракот. Колку е поголема моќноста на емитуваниот сигнал од сателитот, да ја достигне површината на земјата на местото за инсталација на сателитот, толку е потребен помал дијаметар на ретровизорот на антената. Тесниот зрак ја има оваа предност. Колку е пошироко подрачјето на покриеност, толку е помала густината на протокот на моќност на површината на земјата. На пример, да ги примите во Киев ТВ-програмите на глобалниот сателитски зрак "Intelstat 905", 27,5 степени. ч. покривајќи го целиот дел од површината на земјата видлив од него, потребна е антена со дијаметар од најмалку три метри. Територијата на Украина е, во принцип, „осветлена“ од зраците на многу сателити, но повеќето од нив создаваат мала густина на флукс на моќност. Од најголем интерес за нас, жителите на Украина, се сателити од кои се емитуваат национални ТВ-канали, како и руски ТВ-канали, чиј прием е можен на малите сателитски антени.
Сателитската телевизија е време поминато со корист, особено затоа што ви овозможува да гледате многу повеќе канали отколку кабловска телевизија. Денес стандардниот пакет сателитска ТВ е 500 канали! Замислете море од разни информации точно на вашиот ТВ-екран!

Сателитска телевизија
Сателитска телевизија
Сателитска телевизија
Сателитска телевизија Сателитска телевизија Сателитска телевизијаHome | Articles

December 8, 2022 02:10:16 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting