Сателитска ТВ

Сателитска телевизија више није кнов-хов у свету информационих технологија. Уз помоћ сателитске телевизије имате јединствену прилику да гледате не само пуно нових канала, већ и значајно побољшавате квалитет емитовања националних канала.
Сателитска телевизија је специфичан образовни програм 21. века. Ако узмете у руке часопис Телеспутник, месечну публикацију о сателитској и кабловској телевизији, видећете колико се сателита налази у нашој око Земље орбити. У ствари, часопис садржи информације само о делу сателита са великог броја свемирских летелица. Заправо их је много више и сви су у геостационарној орбити смештеној у равни земаљског екватора. Ово је једина кружна орбита радијуса 35785 км. Будући да се сателит земаљском посматрачу чини непокретним, под условом да се угаона брзина ротације сателита око земљине осе поклапа са угаоном брзином ротације Земље око своје осе. То значи да ако је сателитска антена правилно подешена да прима са сателита и сигурно фиксирана, убудуће неће бити потребно исправљати њен положај.
Свака европска земља настоји да своје телевизијске сателите постави у геостационарну орбиту, али нема довољно простора за све. Стога се у борби за „место на сунцу“ сателити попут птица окупљају у „јата“. На пример, под именом „ХотБирд“ сателит подразумева се низ свемирских летелица блиско удаљених по свемирским стандардима (око 100 км), заузимајући орбитални положај од приближно 13 степени источне географске дужине. Будући да су сви сателити у екваторијалној равни, њихова географска ширина је нула и разликују се у географској дужини. Примарни меридијан, подсећамо, пролази кроз Лондон и раздваја западну и источну дужину. Телевизијски сателит се поставља у одређену тачку орбите како би служио одређеној територији земљине површине, па према томе има свој смер усмерења. Будући да је на сваку летелицу инсталирано неколико транспондера (примопредајника), од којих је сваки у стању да емитује неколико ТВ програма у једном току, укупан број емитованих канала може се мерити у десетинама. Ради јасноће, сателит се може замислити као да „лебди“ на ноћном небу изнад екватора, „рефлектор“ или групу „рефлектора“, који својим „зрацима“ из мрака отима део земљине површине. Штавише, у зависности од површине „осветљене“ површине, сваки сноп се може класификовати: уски, зонски, регионални, глобални итд. Највећа густина електромагнетних таласа концентрисана је у центру снопа. Што већа снага сигнала који емитује сателит досеже површину земље на месту уградње сателитске антене, то је потребан мањи пречник антенског огледала. Уска греда има ову предност. Што је шире подручје покривања, мања је густина флукса снаге на површини земље. На пример, за пријем у Кијеву ТВ програма глобалног сателитског зрака „Интелстат 905“, 27,5 степени. х. покривајући читав део земљине површине видљив са ње потребна је антена пречника најмање три метра. Територија Украјине је у принципу „осветљена“ сноповима многих сателита, али већина њих ствара малу густину флукса снаге. Нас, становнике Украјине, највише занимају сателити са којих се емитују национални ТВ канали, као и руски ТВ канали, чији је пријем могућ на малим сателитским антенама.
Сателитска телевизија је време проведено с користи, поготово јер вам омогућава гледање много више канала од кабловске. Данас је стандардни сателитски ТВ пакет 500 канала! Замислите море разних информација директно на вашем ТВ екрану!

Сателитска ТВ
Сателитска ТВ
Сателитска ТВ
Сателитска ТВ Сателитска ТВ Сателитска ТВHome | Articles

November 28, 2022 03:01:12 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting