Сателитна телевизия

Сателитната телевизия вече не е ноу-хау в света на информационните технологии. С помощта на сателитна телевизия имате уникалната възможност да гледате не само много нови канали, но и значително да подобрите качеството на излъчване на националните канали.
Сателитната телевизия е специфична образователна програма на 21 век. Ако вземете списание Telesputnik, месечно издание за сателитна и кабелна телевизия, ще видите колко сателита са разположени в нашата околоземна орбита. Всъщност списанието съдържа информация само за част от сателитите от голям брой космически кораби. Всъщност има много повече от тях и всички те са в геостационарна орбита, разположена в равнината на земния екватор. Това е единствената кръгова орбита с радиус 35785 км., Намираща се в която, спътникът изглежда неподвижен за земния наблюдател, при условие че ъгловата скорост на въртене на спътника около земната ос съвпада с ъгловата скорост на земното въртене около оста си. Това означава, че ако сателитната антена е настроена правилно да приема от сателита и е надеждно фиксирана, няма да е необходимо да коригира позицията си в бъдеще.
Всяка европейска държава се стреми да постави своите телевизионни сателити в геостационарна орбита, но няма достатъчно място за всички. Следователно, в борбата за „място на слънце“ сателитите, подобно на птиците, се събират в „ята“. Например, под името "HotBird" спътник се има предвид редица космически кораби, разположени в близост до космическите стандарти (около 100 км), заемащи орбитално положение от приблизително 13 градуса източна дължина. Тъй като всички сателити са в екваториалната равнина, тяхната ширина е нула и те се различават по дължина. Припомняме, че основният меридиан преминава през Лондон и разделя западната и източната дължина. Телевизионен сателит се поставя в дадена точка на орбитата, за да обслужва определена територия на земната повърхност, следователно той има свой собствен модел на насочване. Тъй като на всеки космически кораб са инсталирани няколко транспондера (приемо-предаватели), всеки от които може да предава няколко телевизионни програми в един поток, общият брой на излъчваните канали може да бъде измерен в десетки. За по-голяма яснота сателитът може да си представим като „витаещ“ в нощното небе над екватора, „прожектор“ или група „прожектори“, които със своите „лъчи“ изтръгват част от земната повърхност от тъмнината. Освен това, в зависимост от площта на "осветената" повърхност, всеки лъч може да бъде класифициран: тесен, зонален, регионален, глобален и т.н. Най-голямата плътност на електромагнитните вълни е концентрирана в центъра на лъча. Колкото по-голяма е мощността на сигнала, излъчен от сателита, достига повърхността на земята на мястото на инсталиране на сателитната антена, толкова по-малък е диаметърът на огледалото на антената. Тесен лъч има това предимство. Колкото по-широка е зоната на покритие, толкова по-ниска е плътността на потока на мощността на земната повърхност. Например, за да получавате в Киев телевизионните програми на глобалния сателитен лъч "Intelstat 905", 27,5 градуса. з. покривайки цялата видима от нея част от земната повърхност, е необходима антена с диаметър най-малко три метра. Територията на Украйна по принцип е "осветена" от лъчите на много спътници, но повечето от тях създават ниска плътност на потока на мощността. Най-голям интерес за нас, жителите на Украйна, представляват сателитите, от които се излъчват национални телевизионни канали, както и руските телевизионни канали, чието приемане е възможно на малки сателитни антени.
Сателитната телевизия е време, прекарано с полза, особено след като ви позволява да гледате много повече канали от кабелната телевизия. Днес стандартният пакет за сателитна телевизия е 500 канала! Представете си море от разнообразна информация направо на телевизионния екран!

Сателитна телевизия
Сателитна телевизия
Сателитна телевизия
Сателитна телевизия Сателитна телевизия Сателитна телевизияHome | Articles

November 26, 2022 20:13:30 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting