Робот усисивач - гарант чистоће и реда

Прошло је нешто више од десет година од када се појавио први робот усисивач. Током овог времена уређај је побољшан и његова локација се променила: из канцеларија и јавних установа уређај је премештен у приватне станове. Сада је модернизовани уређај способан да независно надгледа чистоћу подне облоге постао доступан сваком потрошачу, пошто је цена робот усисивача знатно пала последњих година.
Структура робот усисивача, како он функционише
Сваки уређај је нужно опремљен следећим јединицама: системом за навигацију, мотором, батеријом, модулом за чишћење. Ниво чистоће на третираној површини зависи од тога колико се добро свако од њих носи са функцијама које су му додељене.
Навигација
Крећући се по соби, робот се судара са масом препрека, за шта се навигациони систем успешно користи. Захваљујући њој, уређај безбедно заобилази софе и столице, избегава сударе са другим стварима. Ако овај уређај ради лоше, уређај може изгубити оријентацију у простору, негде се заглавити, оставити неко подручје прљавим.
Створени су различити системи оријентације у затвореном. Свако од њих има и предности и недостатке. Најчешћи типови блокова за навигацију су:
• са роботским сензорима;
• са спољним релејима за кретање;
• ласерски уређаји;
• видео уређаји.
Када се користе сензори уграђени у браник роботског усисивача, анализира се ситуација у соби у одређеном тренутку, ако се наиђе на препреку, уређај се окрене у страну или креће дуж препреке. Савремени уређаји такође имају могућност анализе степена контаминације и тако, тамо где је потребно, радим интензивније.
Колико ће се усисивач ове врсте добро кретати тереном зависи од многих фактора:
• број сензора и принцип њиховог рада;
• брзина процесора;
• количина меморије уређаја;
• остале нијансе.
Појединачни модели, наилазећи на подручја са великом количином прашине и прљавштине, мењају алгоритам кретања, циклично се крећући напред-назад (бочно, у круг итд.).
Такође се користе навигациони уређаји смештени у соби, понекад делују као сепаратор зона. Зову их и светионици, понекад звани и виртуелни зидови. Споља изгледају као мала пластична кутија која служи као извор инфрацрвених зрака. Људска визија их не перципира, не наносе штету организму (ово зрачење се чак користи у медицинске сврхе).
Данас се ласерска навигација сматра најнапреднијом у којој се користе даљиномери који аутоматски одређују удаљеност до предмета у соби и на основу примљених информација чине „ мапу “ која се чува у меморији робота. Типично, у моделима са таквим системима превладавају равне стазе. Уклонивши једну собу, робот се сам премешта у другу собу.
Роботски усисивачи са камерама оријентишу се дуж плафона. Објектив је позициониран на врху јединице за снимање слика зидова и плафона. Какав ће бити алгоритам кретања зависи од одређеног произвођача. Уређај се може кретати хаотично, у правој линији, у круговима.
Процес чишћења
Генерално, принцип чишћења површине је исти за већину модела: четка постављена са стране хвата прљавштину и приближава је центру, где главна четка све помета у канту за смеће. Тамо се проток ваздуха сакупља прашине и остатака који се преносе у сакупљач прашине, где се врши пресовање. После тога, ваздух се очисти у филтерима и издува у собу кроз посебну рупу. Дакле, квалитет чишћења у великој мери зависи од рада четкица и филтрације ваздушне масе. У неким моделима део прашине се враћа у просторију заједно са очишћеним ваздухом.
Главни параметри робот усисивача
У понуди је много различитих уређаја са различитим карактеристикама. Стога, приликом избора усисивача ове врсте, вреди се упознати са основним својствима, ово ће олакшати одабир модела који вам највише одговара. У наставку су наведени најзначајнији параметри уређаја:
• Комплет испоручених четкица. Најчешће укључује два комада, један од њих је гума. Током рада усисивача, један је заузет сакупљањем прашине (чекињаст), други мете велико легло (мрвице, песак итд.). Већина уређаја има бочну четку, што чини чишћење мање дуготрајним.
• Тип филтера који се користи. Доступно је много опција, од једноставних јастучића од пене до вишеслојних ХЕПА прочишћивача ваздуха идеалних за алергичаре.
• Снага мотора у просеку 40-65 вати.
• Запремина посуде за отпад, која може бити до 1 литра.
Савремени уређаји након завршетка чишћења имају могућност самосталног враћања у „ базу “, у уређај за пуњење.

Робот усисивач - гарант чистоће и реда
Робот усисивач - гарант чистоће и реда
Робот усисивач - гарант чистоће и реда
Робот усисивач - гарант чистоће и реда Робот усисивач - гарант чистоће и реда Робот усисивач - гарант чистоће и редаHome | Articles

December 3, 2022 18:23:00 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting