Робот прахосмукачка - гарантът за чистота и ред

Изминаха малко повече от десет години от появата на първата роботна прахосмукачка. През това време устройството беше подобрено и местоположението му се промени: от офиси и обществени институции устройството беше преместено в частни апартаменти. Сега модернизирано устройство, което може самостоятелно да следи чистотата на подовото покритие, стана достъпно за всеки потребител, тъй като цената на робот-прахосмукачка спадна значително през последните години.
Структурата на робот-прахосмукачката, как работи
Всяко устройство е задължително оборудвано със следните устройства: навигационна система, двигател, батерия, почистващ модул. Нивото на чистота на третираната повърхност зависи от това колко добре всеки от тях се справя с възложените му функции.
Навигация
Придвижвайки се из стаята, роботът се сблъсква с маса препятствия, за които навигационната система се използва за успешно преодоляване. Благодарение на нея устройството безопасно заобикаля дивани и столове, избягва сблъсъци с други неща. Ако този уред работи лошо, устройството може да загуби ориентация в пространството, да се забие някъде, да остави някои области мръсни.
Създадени са различни системи за ориентация на закрито. Всеки от тях има както плюсове, така и минуси. Най-често срещаните видове навигационни блокове са:
• с роботизирани сензори;
• с външни релета за движение;
• лазерни устройства;
• видео устройства.
При използване на сензорите, вградени в бронята на робот-прахосмукачката, се анализира ситуацията в помещението в определен момент, ако се срещне препятствие, устройството се обърне встрани или се движи по препятствието. Съвременните устройства също имат способността да анализират степента на замърсяване и така, когато е необходимо, работя по-интензивно.
Колко добре ще се движи прахосмукачка от този тип зависи от много фактори:
• броя на сензорите и принципа на тяхното действие;
• скорост на процесора;
• количеството памет на устройството;
• други нюанси.
Отделни модели, срещащи зони с голямо количество прах и мръсотия, променят алгоритъма на движение, циклично се движат напред-назад (настрани, в кръг и т.н.).
Също така се използват навигационни устройства, поставени в стаята, понякога те действат като разделител на зони. Те се наричат ​​още фарове, понякога наричани виртуални стени. Външно те приличат на малка пластмасова кутия, която служи като източник на инфрачервени лъчи. Те не се възприемат от човешкото зрение, не представляват никаква вреда на тялото (това лъчение се използва дори за медицински цели).
Днес лазерната навигация се счита за най-модерната, при която се използват далекомери, които автоматично определят разстоянието до обектите в стаята и въз основа на получената информация съставят „ карта “, съхранена в паметта на робота. Обикновено при модели с такива системи преобладават правите пътеки. След като премахна една стая, роботът сам се премества в друга стая.
Робот прахосмукачки с камери се ориентират по тавана. Обективът е разположен в горната част на уреда, за да заснеме изображения на стени и тавани. Какъв ще бъде алгоритъмът на движение зависи от конкретния производител. Устройството може да се движи хаотично, по права линия, в кръгове.
Процес на почистване
Като цяло принципът на почистване на повърхността е един и същ за повечето модели: четка, поставена отстрани, улавя мръсотията и я премества по-близо до центъра, където основната четка помета всичко в кошчето за боклук. Там прахът и други отпадъци се улавят от въздушния поток и се прехвърлят в прахоуловителя, където се извършва пресоване. След това въздухът се почиства във филтри и се издухва в стаята през специален отвор. По този начин качеството на почистването до голяма степен зависи от работата на четките и филтрирането на въздушната маса. При някои модели част от праха се връща в помещението заедно с почистения въздух.
Основните параметри на робот-прахосмукачката
Предлагат се много различни устройства с различни характеристики. Ето защо, когато избирате прахосмукачка от този тип, струва си да се запознаете с основните свойства, това ще улесни избора на модела, който е най-подходящ за вас. Най-важните параметри на устройството са изброени по-долу:
• Комплект доставени четки. Най-често включва две парчета, едното от тях е каучук. По време на работа на прахосмукачката, единият е зает да събира прах (настръхнал), вторият мете голяма постеля (трохи, пясък и др.). Повечето уреди имат странична четка, което прави почистването по-малко трудоемко.
• Видът на използвания филтър. Налични са много опции, от обикновени подложки от пяна до многослойни пречистватели на въздух HEPA, идеални за страдащите от алергия.
• Мощност на двигателя средно 40-65 вата.
• Обемът на контейнера за отпадъци, който може да бъде до 1 литър.
Съвременните устройства след края на почистването имат способността самостоятелно да се връщат към " основата ", към презареждащото устройство.

Робот прахосмукачка - гарантът за чистота и ред
Робот прахосмукачка - гарантът за чистота и ред
Робот прахосмукачка - гарантът за чистота и ред
Робот прахосмукачка - гарантът за чистота и ред Робот прахосмукачка - гарантът за чистота и ред Робот прахосмукачка - гарантът за чистота и редHome | Articles

December 3, 2022 05:30:08 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting