Роботска правосмукалка - гарант за чистота и ред

Поминаа нешто повеќе од десет години откако се појави првата роботска правосмукалка. За тоа време, уредот беше подобрен и неговата локација се промени: од канцеларии и јавни институции, уредот беше преместен во приватни станови. Сега модернизиран уред, способен самостојно да ја следи чистотата на подната обвивка, стана достапен за секој потрошувач, бидејќи цената на роботската правосмукалка значително опадна во последните неколку години.
Структурата на роботската правосмукалка, како работи
Секој уред е нужно опремен со следниве единици: систем за навигација, мотор, батерија, модул за чистење. Нивото на чистота на третираната површина зависи од тоа колку добро секој од нив се справува со функциите што и се доделени.
Навигација
Движејќи се низ собата, роботот се судира со маса препреки, за кои се користи навигацискиот систем за успешно надминување. Благодарение на неа, уредот безбедно ги заобиколува софите и столовите, избегнува судири со други работи. Ако оваа единица работи лошо, уредот може да изгуби ориентација во вселената, да заглави некаде, да остави некоја област валкана.
Создадени се различни системи за ориентација во затворени простории. Секој од нив има и добрите и лошите страни. Најчестите типови на блокови за навигација се:
• со робот сензори;
• со надворешни релеи за движење;
• ласерски уреди;
• видео уреди.
Кога се користат сензорите вградени во браникот на роботската правосмукалка, се анализира состојбата во просторијата во одреден момент, доколку се сретне пречка, уредот се свртува настрана или се движи по пречката. Современите уреди исто така имаат можност да го анализираат степенот на контаминација и затоа, кога е потребно, работам поинтензивно.
Колку добро правосмукалката од овој тип ќе се снајде по теренот, зависи од многу фактори:
• бројот на сензори и принципот на нивно работење;
• брзина на процесорот;
• количината на меморија на уредот;
• други нијанси.
Индивидуалните модели, наидуваат на области со голема количина прашина и нечистотија, го менуваат алгоритмот на движење, циклично се движат напред и назад (странично, во круг, итн.).
Исто така се користат уреди за навигација поставени во просторијата, понекогаш тие дејствуваат како сепаратор на зони. Тие се нарекуваат и светилници, понекогаш наречени виртуелни wallsидови. Однадвор, тие изгледаат како мала пластична кутија што служи како извор на инфрацрвени зраци. Тие не се перципираат од човечкиот вид, не претставуваат никаква штета на телото (ова зрачење се користи дури и за медицински цели).
Денес, ласерската навигација се смета за најнапредна, во која се користат мерачи на далечина, кои автоматски го одредуваат растојанието до предметите во просторијата и, врз основа на добиените информации, сочинуваат „ мапа “ зачувана во меморијата на роботот. Типично, кај моделите со такви системи, преовладуваат правците. Отстрани една просторија, роботот сам се преместува во друга просторија.
Роботски правосмукалки со камери се ориентираат долж таванот. Објективот е поставен на горниот дел од единицата за да фотографира wallsидови и тавани. Кој ќе биде алгоритмот на движење зависи од специфичниот производител. Уредот може да се движи хаотично, во права линија, во кругови.
Процес на чистење
Општо земено, принципот на чистење на површината е ист за повеќето модели: четка поставена на страна фаќа нечистотија и ја приближува до центарот, каде што главната четка влегува сè во корпата за отпадоци. Таму правот и другите остатоци ги собира протокот на воздух и се пренесуваат во колекторот за прашина, каде што се одвива притискање. После тоа, воздухот се чисти во филтрите и се издува во просторијата преку посебна дупка. Така, квалитетот на чистењето во голема мера зависи од работата на четките и филтрацијата на воздушната маса. Во некои модели, дел од прашината се враќа во просторијата заедно со исчистениот воздух.
Главните параметри на роботската правосмукалка
Се нудат многу различни уреди со различни карактеристики. Затоа, при избор на правосмукалка од овој тип, вреди да се запознаете со основните својства, ова ќе го олесни изборот на моделот што е најсоодветен за вас. Најзначајните параметри на уредот се наведени подолу:
• Комплет испорачани четки. Најчесто вклучува две парчиња, еден од нив е гума. За време на работата на правосмукалката, едниот е зафатен со собирање прашина (влакно), вториот е со метење на големи отпадоци (трошки, песок, итн.). Повеќето апарати имаат странична четка, што го прави чистењето помалку време.
• Вид на користен филтер. Постојат многу опции на располагање, од едноставни перничиња за пена до повеќеслојни прочистувачи на воздухот ХЕПА идеални за страдалниците од алергија.
• Моќност на моторот во просек од 40-65 вати.
• Волуменот на контејнерот за отпад, кој може да биде до 1 литар.
Современите уреди по завршувањето на чистењето имаат можност самостојно да се вратат во „ основата “, во уредот за полнење.

Роботска правосмукалка - гарант за чистота и ред
Роботска правосмукалка - гарант за чистота и ред
Роботска правосмукалка - гарант за чистота и ред
Роботска правосмукалка - гарант за чистота и ред Роботска правосмукалка - гарант за чистота и ред Роботска правосмукалка - гарант за чистота и редHome | Articles

December 6, 2022 16:19:53 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting