Разлики помеѓу Roomba и другите модели

Денес има многу гаџети. Различни телефони, читачи, будилници, камери и многу други.
Дури и обичните апарати за домаќинство сè повеќе стануваат гаџети. И тоа не се само телевизорите, кои се потешко се разликуваат од компјутерите. Сега тие стануваат гаџети, дури и правосмукалки, неверојатен пример за ваков гаџет е правосмукалката робот-сомбера.
Првото нешто што ми паѓа на ум е прашањето како може правосмукалката да стане гаџет? Има само мотор и четки со црева. Но, ова е веќе минато. На крајот на краиштата, носењето правосмукалка низ собата и добивање прашина и остатоци од најтемните ќошиња со свои раце е прилично глупава задача. Зошто да го трошите вашето време на ова кога можете да направите нешто покорисно и интересно, да одите на шопинг и да купите нарачани софи, да одите во кино, да излегувате со пријателите или да уживате во театарот. И правосмукалка, можете да ја доверите самата правосмукалка, која совршено ќе се справи со ова.
Многу често, во филмовите од научна фантастика, гледаме разни роботи за чистење кои ја извршуваат целата работа за некоја личност, а по завршувањето, тие се исклучуваат. Излегува дека такви роботи постојат и дури имаат свое име, правосмукалка за роботски сомбери, од компанијата iRobot. Таков робот правосмукалка е создаден специјално за самочистење на просторијата.
Ајде да ви кажам повеќе за работата на овој гаџет.
Таквиот робот има неколку режими на чистење на стан. Првиот режим се нарекува „ сега чист “. За да го направите ова, само притиснете едно копче Clean, роботот веднаш се вклучува и оди да ја исчисти просторијата. По започнувањето, роботот почнува да се движи низ собата, бидејќи на прв поглед изгледа хаотично, но всушност роботот работи на планиран начин, тој ќе заврши со чистење на целата површина на просторијата за околу 20-30 минути.
Траекторијата на роботот собаба во никој случај не е хаотична. Сосема сложени алгоритми се користат за избор на траекторијата: роботот постојано прима нови податоци од сензорите лоцирани на него, а подоцна почнува да анализира како најдобро да се движи во спирала, долж периметарот или преку преминување на просторијата. Во зависност од тоа колку е голема областа за чистење, роботот го пресметува времето до крајот на својата работа.
Самиот процес на чистење, за роботот roomba, е поделен на три нивоа - странична четка го чисти подот долж плинтусите, како и во аглите на просторијата, остатоците се насочени кон главните четки, има две од нив во роботот, од кои секоја ротира во различни насоки, четките совршено ја чистат површината ... Gубрето се става во специјално назначен контејнер за ѓубре, роботот ја отстранува и преостанатата нечистотија, неопходен е фин филтер за отстранување на најмалото ѓубре.

Разлики помеѓу Roomba и другите модели
Разлики помеѓу Roomba и другите модели
Разлики помеѓу Roomba и другите модели
Разлики помеѓу Roomba и другите модели Разлики помеѓу Roomba и другите модели Разлики помеѓу Roomba и другите моделиHome | Articles

December 2, 2022 02:25:31 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting