Пропусен опсег на приемникот

Пропусен опсег на приемникот - ширина на опсегот на фреквентниот спектар на средната фреквенција, пренесен на влезот на демодулаторот на микробрановиот сигнал. Ако односот на влезниот сигнал и шум го надмине нивото на статички праг за најмалку 3-4 dB, тогаш сликата ќе биде оптимална кога ширината на сателитскиот канал и ширината на опсегот на приемникот се совпаѓаат целосно. Некои модели нудат можност за стеснување на опсегот во мали чекори. Ова стеснување се користи кога односот на влезниот сигнал-шум е низок и доведува до отсекување на рабовите на спектарот на примениот сигнал. Како резултат, од една страна, бучавата се намалува, но од друга страна, малите детали на сликата се размачкуваат. Тешкото стеснување на опсегот може да резултира во не-синхронизирање и застој на сликата. Ако избраниот ширина на ширина е премногу широк, тогаш тој, заедно со корисниот сигнал, поминува дополнителен шум, што го зголемува вкупното ниво на бучава. Стандардите за ширина на опсег се движат од 16 до 36 MHz.

Пропусен опсег на приемникот
Пропусен опсег на приемникот
Пропусен опсег на приемникот
Пропусен опсег на приемникот Пропусен опсег на приемникот Пропусен опсег на приемникотHome | Articles

December 2, 2022 01:04:15 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting