Правила за нега на машината за перење

Малкумина сега ги замислуваат деновите кога луѓето биле принудени да прават без машини за перење. Во тие денови немаше помалку миење, но сето тоа носеше голем товар на кревките раменици на жените. Ова се додека не беше измислена машината за перење. Како одминуваше времето, машините се повеќе се подобруваа и развиваа, така што наскоро се појавија автоматски модели, што овозможија да се намали учеството на човекот во миењето на минимум. Сепак, за правилно и долгорочно функционирање на такви корисни апарати за домаќинство, потребно е правилно да се грижите за нив: едноставни и ефективни мерки, за кои ќе ви кажеме, ќе ви овозможат да ги одржувате перформансите на вашата машина за перење за долго време.
Пред сè, внимателно прочитајте ги упатствата и држете ги при рака. Некои грешки лесно можете сами да ги поправите. Во упатствата, ќе најдете препораки за нега на тапан специјално за вашиот тип и марка на машината.
Основни совети за тоа како да се грижите за вашата машина за перење:
1. Исчистете го филтерот за вода и испуштената пумпа за време на работата и исплакнете го бункерот за детергент додека се валка;
2. Консултирајте се со експерт за тврдоста на водата во вашето подрачје и користете средства за отстранување средства за отстранување средства за отстранување средства за отстранување на средства, доколку е потребно;
3. Пред секое миење, проверете ги џебовите на облеката - ако мали предмети влезат во барабанот на машината, поправките ќе бидат скапи;
4. за чистење на надворешните елементи на машината, избришете ги со мек сунѓер и детергент;
5. не користете тврди сунѓери за миење и чистење на машината;
6. никогаш не ја отворајте фиоката за детергент за време на миењето - водата може да се прелее;
7. Ако, откако ќе ја вклучите машината, откриете дека сте одбрале погрешна програма за перење, тогаш прво исклучете ја машината и по 30 секунди изберете друга;
8. ако машината веќе започнала со миење, тогаш не менувајте ја избраната програма - автоматизацијата може да пропадне;
9. ако избирачот на програмата е во насока на стрелките на часовникот, не вртете го спротивно од стрелките на часовникот;
10. по секое миење, затворете го вентилот за водоснабдување и оставете ја вратата на машината отворена да се исуши;
11. проверете ја состојбата на цревото еднаш годишно и заменете ја доколку е потребно - во спротивно, излитеното црево под притисок може да пукне за време на работата на машината;
12. Исправете ги алиштата кога ги ставате во машината, не ставајте сè во грутка или куп;
13. ставете прашок за детергент во количина пропорционална на количината на алишта;
14. прав за миење раце не е соодветен за машината, бидејќи дава изобилство пенење;
15. при миење со специјален детски прав, обрнете внимание на неговото пакување: некои прашоци мора да се истурат директно во барабанот;
16. Ако регенераторот е густ, треба да се разреди со вода.
Запомнете дека соодветната и навремена грижа ќе го продолжи животот на вашиот домашен помагател.

Правила за нега на машината за перење
Правила за нега на машината за перење
Правила за нега на машината за перење
Правила за нега на машината за перење Правила за нега на машината за перење Правила за нега на машината за перењеHome | Articles

December 5, 2022 20:42:11 +0200 GMT
0.011 sec.

Free Web Hosting