Потрошувачка на енергија во фрижидер

Ерго ефикасноста е еден од главните параметри на кој треба да обрнете големо внимание при изборот на фрижидер. Ако, на пример, споредиме апарати за домаќинство за домашна употреба, тогаш најголемиот дел од потрошувачката на електрична енергија паѓа на овој асистент за дома. Затоа, ако идните сопственици на ладилник размислуваат за идните трошоци, потребно е да се избере поекономичен модел. Потрошувачката на енергија во фрижидер може да варира од А до Г. Најниска потрошувачка на енергија има во А. Најголема потрошувачка на енергија во фрижидери, кои се од класа Г. За да ја одредите енергетската класа, треба да ја знаете релевантната 95 / 75 ЕС и 92/2 ЕС. Во исто време, дефиницијата на уредите на кои може да припаѓа таков фрижидер. Исто така, потребно е да се одреди корисниот волумен и на ладилните и на замрзнувачките комори. После тоа, потребно е да се одреди номиналната вредност на потрошувачката на енергија за одреден вид фрижидер.
Во исто време, потребно е да се земат предвид стандардите за потрошувачка на енергија за оваа категорија. Номиналната вредност мора да се земе како 100%. После тоа, потребно е да се утврди колку електрична енергија всушност троши фрижидерот за работа. Класа " А " одговара на индикатор со вредност што е помала од 55%. 75% одговара на класата " Б ". 75% -90% припаѓа на енергетската класа " Ц ". 90-100% - "Д". 100% -110% одговара на класата " Е ". 110-125% зборуваат за класата "F". Сите индикатори кои се повеќе од 125% одговараат на Г.
Но, поради фактот што се појавуваат сè повеќе нови технологии, можно е меѓународната класификација да се надополни со уште еден индикатор. Ова ќе биде класа „Супер А“. Овој тип фрижидер веќе постои. Нивната потрошувачка на енергија е многу пониска класа од класата „ А “, која постои денес. Како што можете да видите, во реалноста може да биде дека фрижидерот троши многу помалку електрична енергија отколку што е наведено во номиналната вредност. Ова може да се постигне со висококвалитетни компресори, најквалитетна изолација и други ефективни тела.
Секој фрижидер е опремен со своја налепница, што кажува за неговата ергономија. Тука е означена и теоретската потрошувачка на енергија, како и корисните количини на ладилниците. Производителот може самостојно да го наведе степенот на бучава за неговиот модел.

Потрошувачка на енергија во фрижидер
Потрошувачка на енергија во фрижидер
Потрошувачка на енергија во фрижидер
Потрошувачка на енергија во фрижидер Потрошувачка на енергија во фрижидер Потрошувачка на енергија во фрижидерHome | Articles

December 5, 2022 20:04:58 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting