Поређење АТСЦ и ДВБ-Т

Да су амерички специјалисти спроводили упоредна испитивања свог система не само у лабораторији, већ и у стварном граду, тада тешко да би открили предности стандарда АТСЦ. Заправо, што се тиче квалитета, и АТСЦ и ДВБ-Т сваком гледаоцу пружају студијски квалитет који су произвеле водеће ТВ компаније. У том погледу нема смисла упоређивати ове стандарде. ДВБ-Т, попут АТСЦ, укључује ХДТВ и Долби АЦ-3. Стандарди се заснивају на МПЕГ-2, али оно што их заиста разликује је поузданост испоруке сигнала одређеном гледаоцу. Тако, на пример, ако птица неочекивано слети на антену током АТСЦ бејзбол представе и пренос буде прекинут због овога, гледалац ће бити незадовољан радом такве телевизије.
Ако упоредимо Сједињене Државе и Русију, онда некоме може изгледати да су земље сличне. Али ово важи само за њихове огромне територије. И за Сједињене Државе и за Русију то значи важност развоја сателитске констелације за примарну дистрибуцију и прерасподелу телевизијских програма. Разлике су првенствено повезане са различитим климатским условима. Ма колико чудно изгледало, радио-прозирност зграда у топлијим климатским условима олакшава пријем телевизије. Међутим, чак и са тако повољним условима, АТСЦ пријем на затвореним антенама и преносним телевизорима се уопште не разматра. У Њујорку је свака кућа повезана каблом, међутим, свака америчка породица има 3-4 додатна телевизора са собном антеном за један кабловски повезан телевизор.
Стога је практична примена АТСЦ стандарда јасно показала недоследност амплитудске модулације (8ВСБ) и недостатак ефикасног средства за бављење рефлектованим сигналом. У ствари, уместо оглашеног смањења снаге ДХ предајника, у ствари је снага предајника у највишој згради у Њујорку повећана на 350 кВ, истовремено не обезбеђујући загарантован пријем у свакој тачки града. Задовољство је приметити да су САД доделиле опсег за експериментално ДВБ-Т емитовање.
У Русији су зграде углавном армирани бетон или цигла са армиранобетонским подовима. Чак су и многа села и градови на даћама изграђене од кућа које садрже армирани бетон или металне конструкције због којих нису радиолуцентне. Не треба заборавити на чињеницу да је у Русији и суседним земљама усвојен аналогни телевизијски стандард Сецам, чије мере за ометање уопште нису предвиђене АТСЦ стандардом. Увођење АТСЦ стандарда у Русији биће не само штетно, већ и погубно, јер ће захтевати колосална улагања у антенске доводне уређаје телевизијских мрежа, као и тренутно напуштање аналогног емитовања у стандарду Сецам.

Поређење АТСЦ и ДВБ-Т
Поређење АТСЦ и ДВБ-Т
Поређење АТСЦ и ДВБ-Т
Поређење АТСЦ и ДВБ-Т Поређење АТСЦ и ДВБ-Т Поређење АТСЦ и ДВБ-ТHome | Articles

December 3, 2022 15:47:58 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting